ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεργασία NASA, Intel και SGI για τη δημιουργία Υπερυπολογιστή

15:42 - 23 Μαϊ 2008 | Επιχειρήσεις
Η NASA, η Intel Corporation και η SGI ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας, με στόχο τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του υπερυπολογιστή (supercomputing) και των δυνατοτήτων της διαστημικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τους όρους της Space Act Agreement, η NASA θα συνεργαστεί στενά με την Intel και την SGI για την αύξηση της υπολογιστικής ικανότητας προσομοίωσης στις εγκαταστάσεις NASA Advanced Supercomputing (NAS) του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA στο Moffett Field της California.

«Η επίτευξη τέτοιου ποσοστού βελτίωσης της επίδοσης θα βοηθήσει τη NASA να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για μεγαλύτερη υπολογιστική ικανότητα και να παράσχει την απαραίτητη υπολογιστική επίδοση και ικανότητα που απαιτείται για τις μελλοντικές αποστολές», δήλωσε ο S. Pete Worden, Ames Director. «Αυτή η επιπλέον υπολογιστική επίδοση είναι αναγκαία ώστε να μας βοηθήσει να επιτύχουμε επαναστατικές επιστημονικές ανακαλύψεις».

Η NASA Ames, η Intel και η SGI θα συνεργαστούν πάνω σε ένα project με το όνομα “Πλειάδες” (“Pleiades”) για τη δημιουργία ενός υπολογιστικού συστήματος με δυνατότητα μέγιστης απόδοσης ίση με ένα Petaflops (1,000 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο) μέχρι το 2009 κι ενός συστήματος με μέγιστη απόδοση ίση με 10 Petaflops (10,000 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο) μέχρι το 2012.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της, η NASA πάντα επεδίωκε να εξερευνήσει τα πιο αρχέγοναερωτήματα σχετικά με την ανθρωπότητα, τη Γη και τον κόσμο που μένει να ανακαλύψουμε», είπε ο Robert "Bo" Ewald, chief executive officer της SGI. «Η SGI είναι περήφανη που συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Τα επαναστατικά αυτά νέα συστήματα, με τη δύναμη της SGI και των πυρήνων πολλαπλών επεξεργαστών της Intel, προσφέρουν μία πλατφόρμα για νέες ανακαλύψεις που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε το πλέον ελπιδοφόρο μέλλον για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για όλο τον πλανήτη».

Η συνεργασία αυτή είχε ως εφαλτήριο την εκτόξευση του Columbia το 2004, η οποία οδήγησε σε δεκαπλάσια αύξηση της δυνατότητας του υπερυπολογιστή για τους σκοπούς της υπηρεσίας. Για να μπορέσει η NASA να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των μελλοντικών αποστολών της, θα χρειαστεί επιπλέον υπολογιστικές πηγές ώστε να καταφέρει να χειριστεί τις εφαρμογές προσομοίωσης ολοένα υψηλότερης πιστότητας. Σύμφωνα με το project “Πλειάδες”, η NASA πρόκειται να αυξήσει την υπολογιστική της δυνατότητα κατά 16 φορές μέχρι το 2009, και κατά άλλες δέκα φορές μέχρι το 2012.

«Η Intel, σε συνεργασία με την SGI, νιώθει περήφανη που παίζει έναν τόσο ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της αναζήτησης της NASA για περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις», δήλωσε ο Diane M. Bryant, vice president του Intel Digital Enterprise Group και general manager of Server Platforms Group, Intel Digital Enterprise Group. «Συστήματα σαν το “Πλειάδες” προκαλούν τη φαντασία και χαράσσουν το δρόμο για την εξερεύνηση της Γης, του διαστήματος κι ακόμη παραπέρα. Όσο προσεγγίζουμε επιδόσεις που κάποτε δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο τις ατέλειωτες δυνατότητες που προσφέρουν οι υπερυπολογιστές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.