ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

N. Αναστασόπουλος: «Εγγυημένα τα έσοδα ΟΛΠ και Δημοσίου»

13:10 - 05 Ιουν 2008 | Επιχειρήσεις
Πλήρως διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου και του ΟΛΠ, αναφέρει μιλώντας στο «R» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Ν. Αναστασόπολος. «Αν δεν υπάρχει τρέχουσα αξία, δεν μπορεί να υπολογιστεί η παρούσα». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, τα έσοδα του Οργανισμού είναι εγγυημένα για την 35ετία στα 3,4 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά στη προσφορά της Cosco και στα 3,04 δις. ευρώ σε ό,τι έχει να κάνει με την προσφορά της Hutchison. Η μετοχή του ΟΛΠ υποχωρεί στα 28,10 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 4,75% με όγκο 57 χιλιάδων τεμαχίων.

Πτώση 2,55% σημειώνει η μετοχή του ΟΛΘ, στα 35,98 ευρώ με 30 χιλιάδες τεμάχια. Mετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με την αγορά, είναι λογικό να υποχωρούν οι μετοχές των δύο λιμένων, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Στο μεταξύ, κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν πως για να βγει η παρούσα αξία, ήτοι να μεταφέρεις τη μελλοντική εισροή στο παρόν θα πρέπει να υπολογίσεις το επιτόκιο. Επειδή όμως τα επιτόκια δεν είναι σταθερά θα πρέπει να κάνεις εκτίμηση. Κάθε οίκος ή κάθε αναλυτής μπορεί να υπολογίσει διαφορετικό ύψος επιτοκίου ανάλογα με το πως εκτιμά ότι θα είναι η οικονομική συγκυρία μετά από μερικά χρόνια. Tο πιο αντιπροσωπευτικό είναι το γερμανικό ομόλογο (30 έτη ή και παραπάνω) ή και το αντίστοιχο ελληνικό.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η μετοχή της Cosco Pacific στην αγορά του Χονγκ Κονγκ καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία εκμετάλλευσης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ για 35 χρόνια, αν τελικά κλείσει η συμφωνία.

Η μετοχή υποχωρεί κατά 5,2%, και σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη Hang Seng.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Cosco στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς δεν είχαν δοθεί ακόμη οι απαραίτητες διευκρινίσεις από την εταιρία, όσον αφορά την προσφορά της για το ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ.

Σε ανακοίνωσή της η Cosco Pacific αναφέρει ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την 35ετή εκμετάλλευση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ μέσω εξωτερικού δανεισμού 250 εκατ. ευρώ και ιδίων κεφαλαίων.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.