ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξοχική κατοικία: Χαμηλά στις προτιμήσεις των ξένων η Ελλάδα

09:18 - 16 Ιουλ 2008 | Επιχειρήσεις
Χαμηλά στις προτιμήσεις των ξένων έρχεται η Ελλάδα για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας αν και το αγοραστικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας για την εξοχική κατοικία, που παρουσίασε χτες στην ημερίδα του ΕΒΕΑ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος.

Σήμερα οι ξένοι, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα ζητούν κατοικία στην σωστή ποιότητα και τιμή. Επίσης θέλουν το ακίνητο να είναι νόμιμο και χωρίς «ιδιαιτερότητες, το οποίο θα παρέχει άνεση και ασφάλεια. Κατά κύριο λόγο προτιμούνται οι κατοικίες οι οποίες διαθέτουν κάποιο μικρό κήπο, βρίσκονται σε περιοχή με μικρή πυκνότητα δόμησης η οποία διαθέτει υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, δρόμους, δρομολόγια κλπ). Μέχρι σήμερα οι ξένοι έχουν αγοράσει εξοχική κατοικία σε πολλά σημεία της χώρας όπως στις περιοχές της Κρήτης, στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του Ιονίου, στο Πήλιο, στην Μονεμβασιά και την Μάνη, στην Χαλκιδική κλπ.

Ωστόσο το μερίδιο συμμετοχής της χώρας μας στις πωλήσεις αυτές είναι πολύ μικρό, λόγω έλλειψης του αντίστοιχου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, σε σχέση με άλλες χώρες (όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία), δεν διαθέτουμε ακόμη σε πολλές περιοχές σύγχρονα αεροδρόμια, λιμάνια, οδικό δίκτυο, σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα κλπ. Ακόμη δεν υπάρχουν παντού νοσοκομεία και στελεχωμένα κέντρα υγείας, ώστε να νιώθουν ασφάλεια οι ξένοι που τυχόν αναζητούν υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον τα δρομολόγια για τα νησιά (πέραν του κόστους), δεν είναι επαρκή σε συχνότητα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η επικοινωνία.

Επίσης αρνητικό ρόλο έπαιξαν οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε μεσοπρόθεσμο αλλά και σε ορίζοντα δεκαετιών σε μεγάλα τμήματα της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε άλλες περιοχές.

Οι ζημιές αυτές κατέστρεψαν το περιβάλλον, κατοικίες και μέρη με καλές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και δημιουργίας δεύτερης κατοικίας, γεγονός που θα επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτών των περιοχών

Επίσης δεν έχουμε ακόμη το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, χωροταξικό σχέδιο και κτηματολόγιο, ενώ δεν διαθέτουμε ξεκάθαρους τίτλους και ικανοποιητικό δίκτυο πωλήσεων σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την έρευνα για την τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από έλληνες και ξένους επενδυτές απαιτείται:

-δημιουργία πλαισίου άμεσης συνεργασίας ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπ. Τουρισμού
-one stop shop διαδικασίες για μεγάλα έργα
-βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών
-ισορροπία στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη
-ποιοτικές εξοχικές κατοικίες και διαχείριση
-προβολή και σημεία πώλησης στις μεγάλες αγορέςτου εξωτερικού
-απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών

Ελένη Μπότα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.