ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Stat Bank: Ζημιογόνο το 42% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας

15:29 - 09 Σεπ 2008 | Επιχειρήσεις
Σε «βιομηχανία δύο ταχυτήτων» έχει μεταβληθεί η ελληνική ξενοδοχία αφού το 58% των επιχειρήσεων εμφάνισε κέρδη και το 42% ζημιές. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της STAT BANK στο δείγμα των 795 μεγαλύτερων (βάσει κύκλου εργασιών) ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της STAT BANK, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, οι 461 επιχειρήσεις παρουσίασαν κερδοφόρο δραστηριότητα και οι 334ζημιές κατά την τελευταία δημοσιευμένηχρήση (2007).

Παρά το γεγονός ότι 334 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εμφάνισαν ζημιές κατά το 2007, στο σύνολό της η ελληνική ξενοδοχία κινήθηκε θετικά. Σύμφωνα με την έρευνα της STAT BANK, οι 795 μεγαλύτερες (βάσει κύκλου εργασιών) ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ενώ το 2005 είχαν παρουσιάσει συνολικές ζημιές23,2 εκατομμύρια ευρώ, ένα χρόνο μετά -το 2006- εμφάνισαν κέρδη της τάξεως του 1 εκατομμυρίου ευρώ ενώ το 2007 εμφάνισαν συνολικά κέρδη 82 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε δηλαδή μια συνεχή βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τις δύο τελευταίες χρήσεις. Το παραπάνω στοιχείο αποτελεί σαφή ένδειξη του γεγονότος ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία – στη μεγάλη τους πλειοψηφία – εκμεταλλεύτηκαν το κλίμα που επικρατεί στον τουρισμό και βελτίωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις. Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της STAT BANK σύμφωνα με την οποία:

* πρώτον, από τις 795 επιχειρήσεις του δείγματος οι 461 εμφάνισαν κέρδη και οι 334 ζημιές. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ζημιογόνων είναι μεγαλύτερο σε σχέση με άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως είναι η βιομηχανία και το εμπόριο.

*από τις 795 επιχειρήσεις του δείγματος οι 428 - ποσοστό 56,2% του δείγματος - παρουσίασαν καλύτερη πορεία. Συγκεκριμένα, οι 88 πέρασαν από ζημιογόνο χρήση το 2006 σε κερδοφόρο το 2007. Οι 221 κατόρθωσαν να αυξήσουν τα κέρδη τους και 119 μείωσαν τις ζημιές τους.

*Αντιστοίχως το 43,8% των εταιριών του δείγματος εμφάνισε επιδείνωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων.Συγκεκριμένα, 151 εταιρίες εμφάνισαν μείωση κερδών, 89 επιχειρήσεις πέρασαν από κερδοφόρο σε ζημιογόνο δραστηριότητα και 126 εταιρίες αύξησαν τις ζημιές τους. Σύμφωνα με την έρευνα της STAT BANK, το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα εμφανίσουν επιδείνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, θα είναι υψηλότερο κατά το 2008. Αυτό θα εκφραστεί σε αύξηση του ποσοστού των ζημιογόνων επιχειρήσεων καθώς επίσης και σε περαιτέρω επιβάρυνση των υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Αυτό, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς αναμένεται να οδηγήσει σε κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων καθώς επίσης και σε συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλων επιχειρήσεων.

*Οι επιχειρήσεις του δείγματος διαχειρίστηκαν έναν συνολικό τζίρο της τάξεως των 2,58 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν αυξημένος κατά 7,34% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ποσό αυτό αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της διεύρυνσης του ρόλου της ελληνικής ξενοδοχίας στην εθνική οικονομία. Αν στα 2,58 δισεκατομμύρια ευρώ συνυπολογίσει κανείς τον τζίρο που κάνουν τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία, οι επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οι εταιρίες θαλάσσιου τουρισμού καθώς επίσης και όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που κινούνται γύρω από τον τουρισμό τότε ο συνολικός τζίρος κατατάσσει τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στις πλέον αναπτυσσόμενες της ελληνικής οικονομίας.

*Στον κλάδο επικρατεί έντονη συγκέντρωση δυνάμεων η οποία με αργά αλλά σταθερά βήματα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Ενδεικτικό είναι το παρακάτω γεγονός: οι εκατό μεγαλύτερες (βάσει τζίρου) ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν το 52% του συνολικού τζίρου των 795 εταιριών του δείγματος.

* «Συγκέντρωση» ωστόσο επικρατεί και στις …ζημιές: μόλις 15 εταιρίες εμφάνισαν συνολικές ζημιές της τάξεως των 76 εκατομμυρίων ευρώ όταν το σύνολο των ζημιογόνων εταιριών (334) του δείγματος (των 795) είχε συνολικές ζημιές178 εκατομμύρια ευρώ. Στη πραγματικότητα οι 15 αυτές εταιρίες επιβράδυναν αισθητά και τη πορεία του κλάδου.

Ας επιχειρήσουμε, όμως, να «φωτογραφήσουμε» ορισμένες από τις σημαντικότερες εταιρίες του κλάδου επισημαίνοντας εξ αρχής ότι πρόκειται για μεμονωμένες επιχειρήσεις.. Με δύο λόγια, τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν την δυναμική των ομίλων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο όμιλος επιχειρήσεων του κ. Ν. Δασκαλαντωνάκη ή του κ. Σπ. Διβάνη μοιράζει τα αποτελέσματά του σε διαφορετικές εταιρίες. Έτσι, η παρούσα έρευνα αφορά τις ξεχωριστές εταιρίες.

*Μία εταιρεία της αλυσίδας των Classical Hotels, που διευθύνεται από τον κ. Γιάννη Δασκαλαντωνάκη βρέθηκε στην πρώτη θέση του καταλόγου των επιχειρήσεων με τον μεγαλύτε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.