ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εισηγμένες που πλήττονται από την πιστωτική στενότητα

09:31 - 17 Οκτ 2008 | Επιχειρήσεις
Πονοκέφαλο δημιουργεί σε πολλές διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών ο αυξημένος δανεισμός, ειδικά τώρα που τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, αλλά και η άντληση νέων δανείων, ή η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, που σήμερα έχει γίνει πιο δύσκολη από τις τράπεζες. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τις εταιρείες με υψηλό δανεισμό, καθώς εκτιμούν πως οι αυξημένοι τόκοι που θα καταβληθούν στα επόμενα τρίμηνα θα επηρεάσουν την τελική κερδοφορία των εταιρειών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Κωνσταντίνο Βέργο, σε αυτή τη φάση οι εταιρείες που έχουν σημαντική έκθεση σε δανεισμό αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους, καθώς υπάρχει άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και στένεμα των όρων δανεισμού από τις τράπεζες προς τις εταιρείες.

Με βάση τα στοιχεία εξαμήνου των εταιρειών, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ο δείκτης ξένα/ίδια είναι πολύ μεγαλύτερος από τα όρια που θέτουν οι αναλυτές για αρκετές εισηγμένες. Τον υψηλότερο δείκτη τον βρίσκουμε στην Κλωνατέξ, γνωστή το επενδυτικό κοινό για τα οικονομικά της προβλήματα. Πολύ χαμηλή καθαρή θέση και υποχρεώσεις 1.400 φορές παραπάνω οι συνολικές υποχρεώσεις.

Η Plias ακολουθεί με σχέση ξένα/ίδια 21,99 φορές (έχει προγραμματιστεί αύξηση κεφαλαίου), η ΔΙΕΚΑΤ 21,32 φορές, ο Κούμπας 21,05x (με τα δάνεια να κατευθύνθηκαν σε επενδύσεις στο ΧΑ), η ΜΑΡΑΚ 13,19x, η ’λμα Ατέρμων 12,44x, η Olympic Catering 9,87 φορές, η Περσεύς 9,45x (μεγάλες ζημιές στη χρήση 2007, οι οποίες μείωσαν την καθαρή θέση), η Κεραμεία Αλλατίνη 6,96x και το Alter 6,71x.

Τον υψηλότερο συνολικό (βραχυπρόθεσμο συν μακροπρόθεσμο) τραπεζικό δανεισμό εμφανίζουν οι ΟΤΕ (6,063 δισ.), ΔΕΗ (2,62 δισ.), Coca Cola (2,09 δισ.), ΕΛΠΕ (1,67 δισ.), Βιοχάλκο (1,62 δισ.), Ελλάκτωρ (1,27 δισ.), Τιτάν (1,18 δισ.), Πειραιώς Leasing (1,167 δισ.) και Vivartia (867 εκατ. ευρώ). Οι τόκοι που καλούνται να καταβάλουν είναι ένα σεβαστό ποσό, ενώ η άνοδος των επιτοκίων από τις τράπεζες, αναμένεται να αυξήσει αυτό το ποσό αυτό μελλοντικά για πολλές από αυτές. Η MIG διέθετε στη λήξη του εξαμήνου δανεισμό 2,1 δισ. ευρώ, ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχει αποπληρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανείων αυτών και ο συνολικός δανεισμός της είναι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις εμφανίζουν οι εξής εταιρείες: ΟΠΑΠ, Mermeren Kombinat, Rilken, Καρέλιας, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιντερτέκ, ΓΕΚΕ, MLS, ΕΧΑΕ, ΟΛΘ, Παρνασσός, Ζαμπα και Alpha Αστικά Ακίνητα.

Βέβαια δεν μπορείς να συγκρίνεις τον ΟΠΑΠ, με την Ιντερτεκ. Ο ΟΠΑΠ παράγει χρήμα και η Ιντερτέκ έχει μηδέν δανεισμό, καλό ταμείο αλλά δεν πουλάει και δεν παράγει κέρδη. Καθαρός ο ισολογισμός της δε λέμε αλλά στην παρούσα φάση δε φτάνει. Η Καρέλιας έχει τεράστια ρευστότητα μηδέν δάνεια, αλλά επηρεάζεται από τις συναλλαγματικές διαφορές στις χώρες που δραστηριοποιείται, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και τα κέρδη μειώνονται.

Ποιες πληρώνουν περισσότερους τόκους

Ήδη από τα αποτελέσματα εξαμήνου φάνηκε πως κάποιες εταιρείες λόγω υψηλού δανεισμού, είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται σημαντικά. Ας μην ξεχνάμε και τις επιπτώσεις που είχαν τα πολλά δάνεια στις ΑΕΓΕΚ, Μαΐλλη και Betanet.

Αυξημένους τόκους κατέβαλαν μεταξύ άλλων οι Νηρεύς, Σελόντα, Περσεύς, Χαλκόρ, ΣΙΔΜΑ, ΕΤΕΜ, Hellas On Line, Altec, Υγεία, Autohellas και αρκετές ακόμα.

Γ.Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.