ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό το εξάμηνο για τον κλάδο τροφίμων

16:05 - 04 Οκτ 2005 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Κερδοφόρο ήταν α' εξάμηνο του 2005 για τον κλάδο των τροφίμων με την πλειοψηφία των εταιρειών να παρουσιάζει αύξηση κερδών και τζίρου. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τα κέρδη προ φόρων των εν λόγω εταιρειών κατέγραψαν άνοδο 52,2% με τον κύκλο να ενισχύεται κατά 2,2% έναντι του α' 6μηνου του 2004.
Τη μεγαλύτερη άνοδο στα κέρδη κατέγραψαν η Εβροφάρμα και ακολουθούν η Κατσέλης και η Νίκας. Στο αντίποδα τη σημαντικότερη υποχώρηση στα κέρδη παρουσίασαν οι Χατζηκρανιώτης, Μύλοι Κεπενού και Κρέκα. Σε επίπεδο τζίρου η Chipita και η Κρι Κρι εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, η Χατζηκρανιώτης και η Κρέκα εμφάνισαν τις σημαντικότερες απώλειες. Επίσης θετικό ήταν το εξάμηνο για την Creta Farm, την Chpita, την Μπάρπα Στάθης και τη Δέλτα Παγωτού. Πάντως ο ανταγωνισμός στο κλάδο τον τροφίμων συνεχώς αυξάνεται και οι εταιρείες προσπαθούν με τη δημιουργία νέων προϊόντων και την επίτευξη συμφωνιών να κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος. Παράλληλα οι εταιρείες τροφίμων έχουν σημαντική παρουσία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και επεκτείνουν διαρκώς τις δραστηριότητές τους στην εν λόγω περιοχή. Παράγοντες της αγορά εκτιμούν ότι οι εισηγμένες θα ενισχύσουν την παρουσία τους στις Βαλκανικές χώρες τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και διάθεσης νέων προϊόντων. Στο μεταξύ συχνά κυκλοφορούν στην αγορά φήμες για deal μεταξύ των εταιρειών με σημαντικότερους πρωταγωνιστές τις Νίκας, Δέλτα Παγωτού και Chipita, ενώ χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ότι θα υπάρξουν συμφωνίες και συμμαχίες το επόμενο έτος. Ειδικότερα τα 6μηνα των εισηγμένων έχουν ως εξής: Νίκας Αύξηση 36,5% σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά προ φόρων κέρδη της Νίκας στο α’ εξάμηνο του 2005 και διαμορφώθηκαν στα 5,6 εκατ. ευρώ έναντι 4,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν το εξάμηνο του 2005 κατά 14% στα 51,9 εκατ. ευρώ από 45,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης για τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά), για τις νέες πίτσες και το τυρί (”Εκ Δομοκού”). Τα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους ανά μετοχή για το α’ εξάμηνο ανήλθαν σε 0,213 ευρωλεπτά από 0,115 ευρωλεπτά στην αντίστοιχη περίοδο του 2004. Δέλτα Παγωτού O ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού διαμορφώθηκε στα 73.217.411 ευρώ, έναντι 73.593.571 ευρώ το εξάμηνο του 2004, παρουσιάζοντας υποχώρηση 0,5%. Tα κέρδη προ φόρων του ομίλου την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν στα 7.224.589 ευρώ, έναντι 5.851.368 ευρώ το εξάμηνο του 2004, παρουσιάζοντας αύξηση 23,47%. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 5.115.060 ευρώ, έναντι 3.281.950 ευρώ το 2004 σημειώνοντας αύξηση 55,87%. Eβροφάρμα Tα κέρδη προ φόρων της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 755 εκατ. ευρώ έναντι 309 εκατ. ευρώ το 2004, ενώ για τον όμιλο ανήλθαν στα 725 εκατ. ευρώ από 197 εκατ. ευρώ το 2004. Ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2005 σημείωσε αύξηση της τάξεως του 7,40% και ανήλθε σε 11,027 εκατ. ευρώ έναντι 10,267 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ σε ενοποιημένο επίπεδο σημείωσε αύξηση της τάξεως 7,64% και ανήλθε σε 11,055 εκατ. ευρώ έναντι 10,270 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Κατσέλης O ενοποιημένος κύκλος εργασιών της αρτοβιομηχανίας ενισχύθηκε κατά 8,74%, διαμορφούμενος στα 28,23 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 25,97 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου της απελθούσας χρήσης. Τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου παρουσιάζουν την ίδια περίοδο αύξηση 168,9%, καθώς έφτασαν στα 3,8 εκατ. ευρώ, έναντι 1,41 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2004. Chipita Αύξηση 25,5% στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη και 18,1% στον τζίρο του ομίλου παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο η Chipita. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου έφθασαν τα 2,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (IFRS), με τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να έχουν αυξηθεί κατά 24,2%, στα 21,1 εκατ. ευρώ και τον τζίρο να έχει ενισχυθεί στα 134,9 εκατ. ευρώ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.