ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιά ονόματα παίζουν για το "ιερό real estate"

11:30 - 05 Φεβ 2014 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Μακρύ δρόμο έχει ακόμη το θέμα της αξιοποίησης της περίφημης ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε και στη «Διαύγεια» η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας για τη σύσταση της Εταιρείας Επενδύσεων, το καταστατικό της και το νέο διοικητικό συμβούλιο.

 

Κι αυτό γιατί, η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων, όπως συμβαίνει συνήθως στην ελληνική πραγματικότητα, δεν είναι ξεκάθαρα, ενώ σε πολλά από αυτά υπάρχει και η συνιδιοκτησία με το Δημόσιο. Γι' αυτό άλλωστε κρίθηκε απαραίτητη και η συμμετοχή με 50% του ελληνικού Δημοσίου στο νέο σχήμα που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αξιοποίησης. Η πρώτη προσπάθεια αξιοποίησης θα γίνει με τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του γνωστού ακινήτου της Βουλιαγμένης, το οποίο γειτνιάζει με το «φιλέτο» του Αστέρα, φιλοξενεί το ορφανοτροφείο και ως γνωστόν, έχει αποτελέσει στο πρόσφατο παρελθόν, αντικείμενο ενδιαφέροντος από πλευράς των Αράβων. Δεδομένης, ωστόσο, της προεργασίας η οποία θα πρέπει να γίνει όσον αφορά τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), τις εν συνεχεία εγκρίσεις κ.τ.λ. ο διαγωνισμός αναμένεται από το φθινόπωρο και μετά. Αντίστοιχα, θέματα σε σχέση με το ενοίκιο που θα καταβάλλει το Δημόσιο φαίνεται ότι υπάρχουν και στην περίπτωση της μίσθωσης του ακινήτου της Εκκλησίας στην οδό Μητροπόλεως (το πρώην υπουργείο Παιδείας), όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα μετακομίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Οσον αφορά τη νέα Εταιρεία Επενδύσεων, μετά την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου, τη θέση του προέδρου του ΔΣ λαμβάνει ο κ. Πέτρος Σουρέτης, γνωστός από τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της Ιντρακάτ, ενώ διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο κ. Αριστομένης Συγγρός, γνωστός επίσης από τη θητεία του στο Invest in Greece. Τα τρία υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι ο κ. Μιχαήλ Καρλούτσος, ο κ. Ιωάννης Παναγιωτίδης και ο κ. Παναγιώτης Νασόπουλος.

H PricewaterhouseCoopers έχει αναλάβει την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, ενώ η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield θα αναλάβει ως σύμβουλος για την κατάλληλη αξιοποίηση ανά ακίνητο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.