ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deal-μαμούθ στις τηλεπικοινωνίες

17:41 - 30 Οκτ 2006 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Έκλεισε μεγάλη συμφωνία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Η Hellas On Line συμφερόντων Intracom εξαγοράζει την εταιρεία Αττικές Τηλεπικοινωνίες συμφερόντων της Αττικής Οδού (Ελληνική Τεχνοδομική, JP-ΑΒΑΞ κλπ). Ταυτόχρονα, η Intracom πουλάει πλειοψηφικό ποσοστό της Ηellas On Line στην ρωσικών συμφερόντων Comstar, η οποία ανήκει στον όμιλο Sistema, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του "R", που έκανε λόγο για ενδιαφέρον της Sistema εξαγοράς εναλλακτικού φορέα τηλεπικοινωνιών, κατά πάσα πιθανότητα της ΗΟL.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται άλλος ένας ισχυρός πόλος στην τηλεπικοινωνιακή αγορά ο οποίος θα διαθέτει το ευρύ πελατολόγιο της Ηellas On Line αλλά και τις υποδομές των Αττικών Τηλεπικοινωνιών. Επίσης, το deal σηματοδοτεί την είσοδο του ρωσικού κολοσσού Sistema στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου σχήματος θα μετέχουν:

  • Η Intracom Holdings η οποία θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό στην Hellas On Line η οποία θα μετασχηματιστεί σε όμιλο καθώς θα έχει ως θυγατρική τις Αττικές Τηλεπικοινωνίες.
  • Η ρωσική Sistema η οποία θα εξαγοράσει το 51% της Hellas On Line και μέσω αυτής θα ελέγχει και την θυγατρική Αττικές Τηλεπικοινωνίες. Το ποσοστό της HOL θα περάσει στην Sistema μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Hellas On Line σε μετρητά. Η αύξηση θα καλυφθεί εξολοκλήρου από την Sistema.
  • Το σχήμα των μετόχων της Αττικής Οδού οι οποίοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο νέο σχήμα μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή θα γίνει και δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα καλυφθεί από τους μετόχους των Αττικών τηλεπικοινωνιών προφανώς και με τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από την καταρχήν πώληση της Hellas On Line στην Intracom Telecom.

Όπως ανακοινώθηκε, «οι προαναφερόμενες κατ αρχήν συμφωνίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του Νοεμβρίου 2006 με την υπογραφή νομικά δεσμευτικών κειμένων και η ολοκλήρωσή τους θα τελεί υπό την αίρεση της λήψης των προβλεπομένων από το νόμο διοικητικών αδειών και εγκρίσεων. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, της τεχνογνωσίας και των σημαντικών δικτυακών υποδομών της AΤΤΙΚΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., ακόμη δε περισσότερο η ουσιαστική συμμετοχή ενός μεγάλου και έμπειρου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της HELLAS ON LINE, της εξασφαλίζουν τα εχέγγυα για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και την τοποθετούν στην πρώτη θέση των Εναλλακτικών Παρόχων ως προς τις διαθέσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τις αναπτυξιακές δυνατότητες».

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Intracom, oι τρεις εταιρείες, Hellas On Line,Comstar και Αττικές Τηλεπικοινωνίες, θεωρούνται συμπληρωματικοί στρατηγικοί εταίροι. Η Hellas On Line, μέσω της Intracom, έχει την τοπική τεχνογνωσία και τεχνολογία, η Comstarφέρνει τα κεφάλαια και έχει τη λειτουργική τεχνογνωσία και οι Αττικές Τηλεπικοινωνίες διαθέτουν τις δικτυακές υποδομές.

Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να ενισχυθεί η ΗΟL, ώστε να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος μετά τον ΟΤΕ. Μεγάλο πλεονέκτημα, για την ανάπτυξης της εταιρείας, θεωρείται ότι ο στρατηγικός επενδυτής είναι πάροχος, έναντι fund.

Η Comstar έχει 610.000 συνδρομητές στην περιοχή της Μόσχας και κατέχει το 28,6% της τηλεπικοινωνιακής αγοράς της ρωσικής πρωτεύουσας. Ο τζίρος της το 2005 ήταν 908 εκατ. Οι Αττικές Τηλεπικοινωνίες, από την πλευρά τους, διαθέτουν δίκτυο οπτικών ινών 450 χιλιομέτρων στην Αττική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.