ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

GRIVALIA: Η «κρυμμένη» υπεραξία και οι προοπτικές του real estate

10:20 - 06 Απρ 2016 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
GRIVALIA: Η «κρυμμένη» υπεραξία και οι προοπτικές του real estate
«Υπάρχει μια κρυμμένη υπεραξία στην εταιρεία που δεν φαίνεται λόγω των τρεχουσών συνθηκών. Πρόκειται για υπεραξία που θα αποκτήσουμε όταν κάποια στιγμή, στην άνοδο της αγοράς, προχωρήσουμε σε πωλήσεις ακινήτων, όπως πράτταμε και πριν την έναρξη της κρίσης. Σκεφτείτε τα ακίνητα που έχουμε αποκτήσει με 11% απόδοση να πωληθούν με απόδοση 6%» δήλωσε ο πρόεδρος της GRIVALIA κ. Νικόλαος Μπέρτσος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Επιπρόσθετα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ Γιώργος Χρυσικός στη χθεσινή ενημέρωση αναλυτών, κατά τη διάρκεια της οποίας προχώρησαν σε μία σύντομη αναδρομή της πορείας της εισηγμένης εταιρείας, σημείωσε ότι «στη δική μας ΑΕΕΑΠ δεν συμμετέχουν ελληνικά ή δημόσια ταμεία, τα οποία εάν είχαν επενδύσει δεν θα είχαν υποστεί ζημιές του πρόσφατου παρελθόντος. Αντίθετα πολλά δημόσια ταμεία του εξωτερικού και του Καναδά και των ΗΠΑ έχουν μπει ως μέτοχοι στη GRIVALIA. Διαθέτουμε μια ποιότητα μετόχων που θα ζήλευαν και τα μεγαλύτερα reits του κόσμου».

Η ισχυρή μερισματική απόδοση, το καλά τοποθετημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, οι φερέγγυοι μισθωτές και η υψηλή ρευστότητα καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική στους επενδυτές τη GRIVALIA. Ωστόσο, παρότι στο μετοχικό κεφάλαιό της ΑΕΕΑΠ με κεφαλαιοποίηση, ύψους 749 εκατ. ευρώ, συμμετέχει, μεταξύ άλλων, μεγάλος αριθμός δημόσιων ταμείων του εξωτερικού από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, τα ελληνικά κρατικά ταμεία λάμπουν δια της απουσίας τους. 

 

O κ. Μπέρτσος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, sτο χαμηλό κόστος αποτίμησης ανά τετραγωνικό μέτρο (ποιοτικών) ακινήτων που διαθέτει η εταιρεία, στο discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή έναντι της Καθαρής Αξίας του Ενεργητικού (NAV) της, στα αυξημένα ενοίκια που έχει ήδη συμφωνήσει να εισπράττει η εταιρεία από τα εμπορικά της ακίνητα σε περίπτωση που ανακάμψει η οικονομία και ειδικότερα αν αυξηθούν πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο οι πωλήσεις των μισθωτών της.

 

Η διοίκηση της Grivalia θεωρεί πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου των αποτιμήσεων των ποιοτικών ελληνικών ακινήτων σε βάθος χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι καμφθεί η αβεβαιότητα, αναφέροντας μάλιστα πως τα εγχώρια yields (αποδόσεις ενοικίου) κυμαίνονται μεταξύ του 8% και του 9%, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες στην Ευρώπη των οριακών ή και αρνητικών επιτοκίων υπολογίζονται μεταξύ του 4% και του 5%.

«Νομίζω ότι έχουμε πιάσει το κάτω μέρος του κύκλου, ωστόσο το ελληνικό real estate θέλει το χρόνο του για να ανακάμψει. Πρόκειται για μια κυκλική δραστηριότητα που ο κύκλος της διαρκεί αρκετά χρόνια» υποστήριξε ο κ. Μπέρτσος.

 

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Χρυσικός αναφέρθηκε σε στοιχεία του χαρτοφυλακίου και του ισολογισμού της Grivalia, όπως το χαμηλό μέσο κόστος κτήσης των ακινήτων της, το πολύ υψηλό ποσοστό ενοικίασης (95,4%), ο ιδιαίτερα περιορισμένος δανεισμός (6% του ενεργητικού) και οι μακρινές του λήξεις, τα υψηλά διαθέσιμα, η διαφοροποίηση και η αξιοπιστία των πιστωτών, τα μακρόχρονα συμβόλαια ενοικίου και μάλιστα σε χαμηλές τιμές για τους μισθωτές και η ποιότητα των ακινήτων.

«Το απόθεμα των ποιοτικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει μειωθεί. Και αυτό όχι μόνο γιατί σταμάτησαν οι νέες επενδύσεις στο πεδίο αυτό, αλλά και γιατί αρκετοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να τα συντηρήσουν, γεγονός που τα απαξιώνει» σημείωσε ο κ. Χρυσικός.

 

Οι επενδύσεις, που πραγματοποίησε μέσα στην κρίση η ΑΕΕΑΠ, διαμορφώνονται σε 285 εκατ. ευρώ και δημιούργησαν αξία 41,4 εκατ. ευρώ.

Ξεχωρίζουν, το χαρτοφυλάκιο τεσσάρων εμπορικών καταστημάτων του ομίλου Praktiker συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 65.100 τ.μ. που αποφέρει ετήσιο μισθωτικό έσοδο 6,45 εκατ. ευρώ και αποκτήθηκε το 2013 έναντι τιμήματος 50 εκατ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο εννέα καταστημάτων Mart Cash & Carry (πρώην Makro) σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα που αποκτήθηκε το 2015 προς 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατά την περίοδο της κρίσης, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσικός, λόγω απομείωσης της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου χάθηκαν 200 εκατ. ευρώ.

 

Η ΑΕΕΑΠ, όπως αναφέρθηκε χθες, εξετάζει την υλοποίηση επιλεκτικών αγορών, με τους επικεφαλής της να θεωρούν ότι η αγορά επενδυτικών ακινήτων βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του κύκλου. Ωστόσο, προαπαιτούμενο για τη σταδιακή πορεία προς τα πάνω, που θα χρειαστεί χρόνια, είναι να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές και τα ελληνικά ομόλογα να αποκλιμακωθούν.

 

Ήδη εξετάζονται επενδύσεις στο χώρο των ξενοδοχείων με τη συμμετοχή της Grivalia στο συγκεκριμένο σχήμα να υπολογίζεται γύρω στο 25%. Έτσι, από τη μια πλευρά η εισηγμένη θα τοποθετήσει σε αυτή επενδυτική κατηγορία μόνο 25 εκατ. ευρώ (περιορισμένος κίνδυνος) και από την άλλη, θα έχει ευκαιρίες υπεραπόδοσης επί της υπεραξίας που ενδεχομένως προκύψει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.