ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζει την κρίση

08:14 - 13 Απρ 2016 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζει την κρίση
Περαιτέρω βελτιωμένα μεγέθη λόγων των οδικών αξόνων παραχώρησης, της κατασκευής ενεργειακών έργων για τρίτους και της παρουσίας στις αγορές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής αναμένει για τη φετινή χρονικά ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ. Το 2015 ο κατασκευαστικός τζίρος για τρίτους διαμορφώθηκε σε 778,9 εκατ. ευρώ.


Εξελίξεις αναμένονται στον τομέα παραχωρήσεων του ομίλου με τη διοίκηση να υποστηρίζει πως «έχει πλέον αναλάβει ένα ικανό χαρτοφυλάκιο τριών μεγάλων οδικών έργων, στα δύο εκ των οποίων (Ιόνια Οδός και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) θα αυξήσει σημαντικά την συμμετοχή του στο προσεχές διάστημα (το τρίτο έργο αφορά τη συμμετοχή του ομίλου στην Ολυμπία Οδό). Συνολικά, ο όμιλος θα έχει επενδυμένα ίδια κεφάλαια περίπου 185 εκατ. ευρώ στα εν λόγω τρία έργα».


Όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση, η συνέχιση, έστω και με προβλήματα, της κατασκευής των μεγάλων οδικών έργων, στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Ε-65) συνέβαλε άμεσα στην οικονομία λόγω της τεράστιας εγχώριας προστιθέμενης αξίας, της αύξησης της απασχόλησης με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (μισθοί – ασφαλιστικές εισφορές) και της παροχής άμεσης ρευστότητας στην αγορά.


Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα όχι μόνο στις κατασκευές (εξοπλισμός εκτελέσεων των έργων), αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη βιομηχανική παραγωγή μαγνησίας.


Στον κλάδο των κατασκευών η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε (+64,8%) στα 59,2 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών, ύψους 778 εκατ. ευρώ, να προέρχεται, ως επί το πλείστον (76,2%) από την Ελλάδα, την Μέση Ανατολή (18%) και τα Βαλκάνια (5,8%).


Ο όμιλος συρρίκνωσε τις καθαρές ζημιές στα 4,2 εκατ. ευρώ (από περίπου 59 εκατ.) και ενίσχυσε σημαντικά την λειτουργική κερδοφορία (ebitda) σε 145,1 εκατ. από 88,1 εκατ.


Η διοίκηση της εισηγμένης τονίζει πως η διαφοροποίηση στις δραστηριότητες του ομίλου προσφέρει επιµερισµό του κινδύνου και μικρότερη εξάρτηση της κερδοφορίας από συγκεκριμένους τοµείς. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου των κατασκευών προέρχεται από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα σε ποσοστό 76,2%, από τις βαλκανικές χώρες 5,8% και από τη Μέση Ανατολή 18%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.