ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Πανγαία: Έχει βάλει στο στόχαστρο το Θριάσιο

11:14 - 14 Απρ 2016 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Εθνική Πανγαία: Έχει βάλει στο στόχαστρο το Θριάσιο
Στο περιθώριο της χτεσινής γενικής συνέλευσης της ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία έγινε γνωστό ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για συμμετοχή στο σχήμα υπό την κινεζική Cosco που αναμένεται να καταθέσει προσφορά για την κατασκευή και διαχείριση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο μεγάλο παίκτη από τον κλάδο των Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσίας, μετά τη Grivalia Properties AEEAΠ (σ.σ. η οποία έχει ήδη γνωστοποιήσει κι επισήμως το ενδιαφέρον της) στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, με καταληκτική ημερομηνία έως τις 31 Μαΐου. Στους ενδιαφερομένους για το διαγωνισμό, κάτω από ένα κοινό σχήμα, εμφανίζονται επίσης η Cosco αλλά και η ΠΑΕΓΑΕ, θυγατρική του ομίλου της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αποθηκευτικών χώρων. Μάλιστα, η διοίκηση της τελευταίας έχει δηλώσει κι επισήμως ότι βολιδοσκοπεί το ενλόγω project, ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, όλες οι συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες και ο κατάλογος των ενδιαφερομένων δεν έχει κλείσει.

 

Πέρα από αυτό, σε αύξηση κεφαλαίου περί τα 250 εκατ. ευρώ πρόκειται να προχωρήσει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην οικονομία, προκειμένου να ενισχύσει τη διασπορά μετοχών και να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις. Η αύξηση κεφαλαίου είναι …σχεδόν αναγκαστική αφού η διασπορά μετοχών της εταιρείας είναι σήμερα μόλις 2% ενώ στόχος είναι να φτάσει το 15%. Στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος Αρ. Καρυτινός υποστήριξε πως η αύξηση κεφαλαίου προγραμματίζεται για τα τέλη του χρόνου. 

Κύκλοι της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας ακινήτων εξέφραζαν, πάντως, τη δυσαρέσκειά τους για την εμμονή των θεσμών στην αύξηση της φορολογίας των ελληνικών ΑΕΕΑΠ.

 

Ως προς τις επενδύσεις, κατά την τελευταία τριετία, από τον Ιανουάριο του 2013 έως και σήμερα, ο όμιλος έχει επενδύσει συνολικά 587 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 87 εκατ. ευρώ αφορούν νέες συμβάσεις προς υπογραφή. Ειδικότερα, το 2013 ολοκληρώθηκαν επενδύσεις ύψους 119 εκατ. ευρώ, το 2014 επιπλέον 378 εκατ. ευρώ και το 2015 ακόμη 86 εκατ. ευρώ. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2016, ο ομιλος επένδυσε κεφάλαια ύψους 4,1 εκατ. ευρώ για δύο εμπορικά ακίνητα στα Χανιά και στην Πάτρα.

 

Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ έχει αυτή την στιγμή 316 ακίνητα, ενώ η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου του ομίλου εκτιμάται στα 1,47 δισ. ευρώ, με ένα ποσοστό πληρότητας 98%. Σημειωτέον ότι το 84% του χαρτοφυλακίου βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα 15% στην Ιταλία και ένα πολύ μικρό ποσοστό στη Ρουμανία. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν αυτή την στιγμή με ένα 32,6% η Εθνική Τράπεζα και με ένα 65,49% η Invel.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.