ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Intrakat: Το project με τη Fraport και οι άλλες business

11:10 - 30 Μαρ 2017 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Intrakat: Το project με τη Fraport και οι άλλες business
Ανεκτέλεστο έργο άνω των 380 εκατ. ευρώ διαθέτει η κατασκευαστική εταιρεία Intrakat, η οποία θα υλοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, στον χώρο των υποδομών. Η εταιρεία, υπό την καθοδήγηση του Π. Σουρέτη ανέλαβε την ανακαίνιση 14 αεροδρομίων στην Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 357 εκατ. ευρώ, έργο που της ανατέθηκε από τον νέο διαχειριστή των αεροδρομίων, τη γερμανική Fraport.

Τα έργα ανακαίνισης αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα καθώς έχει ζητηθεί να υπάρξει ένα λίφτινγκ στα αεροδρόμια ως το καλοκαίρi, με το Δημόσιο να έχει ορίσει την 11η Απριλίου ως ημερομηνία παράδοσης-παραλαβής. 

 

Όπως ανέφερε χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας Πέτρος Σουρέτης σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, οι κατασκευαστικές εργασίες θα δημιουργήσουν περίπου 1.800-2.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα καλυφθούν, ως επί το πλείστον, από εργατοτεχνικό προσωπικό.

 

Επίσης, η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα και σε άλλους κλάδους, όπως η ενέργεια, τα απόβλητα (περιμένει θετικές εξελίξεις για το project στις Σέρρες ύψους 36 εκατ. ευρώ), τα ξενοδοχεία (σε Αθήνα και Μύκονο, ενώ έχει αναλάβει έργα και στο εξωτερικό.

 

Αυτή την περίοδο η εταιρεία βρίσκεται σε φάση διευθέτησης των προστίμων που έχει επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 49 ελληνικές και ξένες εταιρείες. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Intrakat, 13 εταιρείες εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και η Intrakat, δέχθηκαν να διευθετήσουν τα πρόστιμά τους, το ύψος των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017. Πάντως η διοίκηση της Intrakat ανέφερε ότι αν το πρόστιμο είναι άνω των 4,5 εκατ. ευρώ για την εταιρεία θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

 

Ο κ. Σουρέτης ανέφερε ότι τα πρόστιμα είναι μεγάλα και θα οδηγήσουν σε λουκέτο πολλές εταιρείες, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «να μπουν πρόστιμα όχι μόνο σε 4 εταιρείες αλλά σε 49 εταιρείες, μεταξύ αυτών και στους ξένους κατασκευαστικούς Όμιλους οι οποίοι έχουν παρουσία στην χώρα μας και έχουν αναλάβει έργα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ». 

 

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις που ελέγχθησαν – τουλάχιστον όσες εξ αυτών δεν έβαλαν λουκέτο με την κρίση – έσπευσαν να κάνουν χρήση της διαδικασίας διευθέτησης και να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, δεν συνέβη το ίδιο και με τις ξένες εταιρείες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν έργα στα οποία επικεφαλής ήταν ξένες εταιρείες κι όχι ελληνικές.

 

Οι συμβάσεις μεταξύ Fraport Greece - Intrakat περιλαμβάνουν την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών των αεροδρομίων καθώς και τη μελέτη και κατασκευή επεκτάσεων. Οι δύο συμβάσεις είναι συνολικού προϋπολογισμού 357 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Η πρώτη σύμβαση αφορά στα επτά αεροδρόμια Κρήτης, ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου: Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ζακύνθου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Ακτίου. Η δεύτερη σύμβαση αφορά στα επτά αεροδρόμια Αιγαίου: Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου, Σκιάθου, Μυτιλήνης.

 

Η Fraport Greece θα επενδύσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών σε κατασκευαστικά έργα για την ανάπτυξη των αεροδρομίων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού, μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας.

 

Από την πλευρά της, η Intrakat, για την ομαλή εκτέλεση, έχει εξασφαλίσει και από τις 4 συστημικές τράπεζες εγκεκριμένα όρια για την έκδοση των εγγυητικών επιστολών που απαιτούνται, για καλή εκτέλεση ή προκαταβολή.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 30 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.