ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο «χάρτης» των επενδύσεων σε παραθεριστικά συγκροτήματα

10:15 - 15 Απρ 2008 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Eπενδυτικά σχέδια 3 δισ. ευρώ στον τουρισμό και στο real estate έχουν προς υλοποίηση στην Eλλάδα κυρίως ξένοι επενδυτικοί όμιλοι. Σύμφωνα άλλωστε και με πρόσφατες έρευνες, τρία εκατομμύρια - περίπου - ευρωπαίοι, κυρίως τρίτης ηλικίας, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κατοικία στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου - με ιδιαίτερη προτίμηση στην Ελλάδα -είτε για μόνιμη, είτε για παραθεριστική.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στρέφεται στην Κρήτη, όπου σημειώνεται και η μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Η μεγαλύτερη επένδυση στην Κρήτη, η οποία φαίνεται ότι απεμπλέκεται από τα προβλήματα των τελευταίων 12 ετών είναι της Minoan Group στην περιοχή «Κάβο Σίδερο».

Το project, συνολικής επιφάνειας 25.000 στρεμμάτων, θα περιλαμβάνει την δημιουργία 6 τουριστικών χωριών, συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ, μαρίνας, συνεδριακού κέντρου 1.200 θέσεων και άλλων αθλητικών και τουριστικών εγκαταστάσεων, που θα λειτουργούν συνεχώς ολόκληρο τον χρόνο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ. Η έκταση στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επένδυση ανήκει στη Μονή Τοπλού και έχει ενοικιασθεί συνολικά για 80 χρόνια. Να σημειωθεί ότι προ ημερών ο πρόεδρος της Μinoan Group Ρlc κ. Κρίστοφερ Ίγκλετον, ανακοίνωσεότι τον σχεδιασμό του πρώτου χωριού που θα φέρει την ονομασία «Grandes Βay», ανέλαβαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Α. Τομπάζη και Βaldrich & Τobal. Τα συγκεκριμένα γραφεία επελέγησαν ύστερα από διεθνή διαγωνισμό όπου μετείχαν συνολικά 80 όμιλοι.

Στον Όρμο Φανερωμένης, στον ’γιο Νικόλαο Κρήτης, η εταιρεία Ικτίνος προωθεί σύνθετη τουριστική επένδυση, που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος 350 δωματίων, συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων και κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων.

Στην ίδια περιοχή, η εταιρεία J&P Development, ως σύμβουλος ανάπτυξης της Εταιρείας Αναπτύξεως Ανατολικής Κρήτης, αναπτύσσει έργο σε έκταση 4.000 στρεμμάτων, που θα περιλαμβάνει πληθώρα χρήσεων, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστική κατοικία καθώς και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως γήπεδο γκολφ, κέντρο θαλασσοθεραπείας, συνεδριακό κέντρο κλπ.

H Kρήτη όμως έχει προσελκύσει και άλλη μία σημαντική επένδυση, αυτή της εταιρείας Emeral Developments SA., που έχουν αποκτήσει 1.600 στρέμματα στις νότιες ακτές του νησιού, στην περιοχή της Aγίας Γαλήνης.

Στην περιοχή αυτή η Emeral Developments σχεδιάζει γήπεδο γκολφ 18 οπών, που θα πλαισιώνεται από δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων, δύο εγκαταστάσεις σπα, συνεδριακό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις και συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών. H επένδυση στην Aγία Γαλήνη υπολογίζεται σε 310 εκατ.ευρώ.

Μικρότερης κλίμακας επενδύσεις δρομολογούνται και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου. Πρόσφατα η Lamda Development απέκτησε έκταση 116 στρεμμάτων στην Aίγινα, όπου σχεδιάζεται να ανεγερθούν πολυτελής παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 23.000 τ.μ. με τελικό κόστος επένδυσης 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης η ΓΕΚ έχει προχωρήσει στην δημιουργία 40 πολυτελών κατοικιών στην Πάρο, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, ενώ στην περιοχή Γαλατά του Πόρου ο όμιλος Βωβού προωθεί επένδυση συνολικού ύψους 25 εκατ ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στην έκταση, συνολικής επιφανείας 89 στρεμμάτων περιλαμβάνεται παλαιό ξενοδοχειακό συγκρότημα συνολικής επιφανείας 4.000 τ.μ. περίπου, το οποίο θα ανακαινισθεί, καθώς και κτίσματα ημιτελή συνολικής επιφανείας 20.000 τ.μ.

Τέλος δύο συγκροτήματα στη Νάξο διαθέτει ο όμιλος Κοπελούζου (Copelouzos Real Estate), ενώ συγκρότημα πολυτελών κατοικιών σχεδιάζει στον Πόρο η Εκτερ, σε έκταση 250 στρεμμάτων που διαθέτει στη θέση Αγιος Ιωάννης Δέτης.

Ελένη Μπότα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.