ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι τεχνολογικοί κολοσσοί "συστρατεύονται" στην αγορά του video streaming

11:30 - 09 Σεπ 2015 | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ποιοι τεχνολογικοί κολοσσοί "συστρατεύονται" στην αγορά του video streaming
Τις δυνάμεις τους, με στόχο να αλλάξουν το τοπίο στην αναπαραγωγή video περιεχομένου, μέσω της δημιουργίας ενός νέου προτύπου αναπαραγωγής βίντεο, συνασπίζουν επτά - μέχρι στιγμής - κορυφαίοι τεχνολογικοί κολοσσοί. 

Με αυτό το σκεπτικό, οι Google, Amazon, Cisco, Intel, Mozilla, Netflix και Microsoft συγκροτούν μια νέα συμμαχία, υπό την επωνυμία “Alliance for Open Media”, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα νέου τύπου παγκόσμιο video format. Κεντρικός στόχος των συμμετεχόντων είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός ανοικτού, χωρίς δικαιώματα χρήσης (royalties), νέας γενιάς format αναπαραγωγής βίντεο, που θα είναι ανοιχτό και άρα εντελώς δωρεάν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το νέο παγκόσμιο πρότυπο για τη μετάδοση βίντεο περιεχομένου θα πρέπει να έχει επεκτάσιμη και διαλειτουργική μορφή, ώστε να επιτρέπει την αναπαραγωγή σταθερά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, σε πραγματικό χρόνο, σε κάθε σύγχρονη συσκευή σε οποιοδήποτε εύρος ζώνης, βελτιστοποιημένη για το Διαδίκτυο και με χαμηλό υπολογιστικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Συμμαχίας, κ. Gabe Frost, η κάλυψη των αναγκών και η εκπλήρωση των προσδοκιών των καταναλωτών αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για τη νέα συμμαχία: “Οι προσδοκίες των πελατών για μετάδοση βίντεο περιεχομένου συνεχίζουν να αυξάνονται. Η εκπλήρωση των προσδοκιών τους, απαιτεί τη συντονισμένη και από κοινού δράση του συνολικού οικοσυστήματος. Η συμμαχία για το Open Media φέρνει σε επαφή τους κορυφαίους ειδικούς στο χώρο του βίντεο, οι οποίοι συνεργάζονται για την επίτευξη ανοικτών, δωρεάν και διαλειτουργικών λύσεων για την επόμενη γενιά προτύπων αναπαραγωγής βίντεο”, σχολίασε ο ίδιος.

Ανοιχτή συμμαχία

Η συμμαχία για το Open Media θα είναι ανοιχτή, προκειμένου να συμπεριλάβει και νέα μέλη, που θα θελήσουν να ενσωματωθούν σε αυτήν εντός του τρέχοντος έτους. Στόχος είναι το νέο λογισμικό να διανέμεται υπό την άδεια “Apache 2.0” της Mozilla, η οποία έχει αναπτύξει δικό της format βίντεο, όπως άλλωστε και η Google ή η Cisco.

Προφανώς, η Συμμαχία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση που, ήδη, διαπιστώνεται για τη διακίνηση δεδομένων βίντεο μέσω κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με το Ericsson Mobility Report, μέχρι το 2020, η κίνηση δεδομένων βίντεο μέσω κινητού τηλεφώνου θα αυξάνεται σε ετήσια βάση, κατά το εντυπωσιακό 55% και θα αποτελεί περίπου το 60% του συνόλου της κίνησης δεδομένων κινητών επικοινωνιών μέχρι το τέλος της εν λόγω περιόδου.

Η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την αλλαγή των προτιμήσεων των χρηστών προς τις υπηρεσίες video streaming και την αυξανόμενη επικράτηση του βίντεο σε online περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων ειδήσεων, διαφημίσεων και  μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η έκθεση διαπιστώνει, επίσης, παρατηρώντας την κατανάλωση δεδομένων στις προηγμένες αγορές κινητής ευρυζωνικότητας, πως ένα σημαντικό ποσοστό της κυκλοφορίας προέρχεται από ένα περιορισμένο αριθμό συνδρομητών. Αυτοί οι συχνοί χρήστες δεδομένων αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των συνδρομητών, αλλά παράγουν το 55% της συνολικής κυκλοφορίας δεδομένων. Το βίντεο είναι κυρίαρχο ανάμεσα στους συχνούς χρήστες, οι οποίοι, συνήθως, παρακολουθούν περίπου μία ώρα βίντεο ανά ημέρα, το οποίο είναι 20 φορές περισσότερο από το μέσο χρήστη.

Πηγή: ΣΕΠΕ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.