ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφιακή πολιτική με «προίκα» 1 δισ. στο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα

10:28 - 16 Μαϊ 2016 | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ψηφιακή πολιτική με «προίκα» 1 δισ. στο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα
Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, όπως επανειλημμένα έχει αναγγείλει ο Πρωθυπουργός, θα συσταθεί από την κυβέρνηση με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Δημοσίου και την εκπόνηση μιας συνολικής ψηφιακής στρατηγικής σε πολλαπλά επίπεδα μεταξύ των οποίων το ηλεκτρονικό εμπόριο, η προσβασιμότητα σε σειρά υπηρεσιών, η αδειοδότηση επιχειρήσεων, η ενδοεπικοινωνία υπηρεσιών του δημοσίου και η ανάπτυξη λογισμικού.

Η σχετική ρύθμιση, που χαρακτηρίζεται ως κομβική για την ανάπτυξη και «προικοδοτείται» με 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση για να «ανοίξει» η εκταμίευση της δόσης.

 
Το σχετικό νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση από τον Ιανουάριο, ωστόσο δεν είχε πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Μάλιστα η δράση αυτή είναι απαραίτητη για να εκταμιευτούν πόροι 1 δισ., που είναι δεσμευμένοι για την υλοποίηση του Θεματικού Στόχου 2 του ΕΣΠΑ 2014 -20 και περιλαμβάνει έργα πληροφορικής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
 
Η Γραμματεία θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό και θα εκπονεί σε 5ετή βάση ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την ψηφιακή στρατηγική. Θα προβλέπεται επίσης υποχρεωτική συμμόρφωση όλων των υπουργείων και δημοσίων φορέων στις οδηγίες της νέας Γραμματείας.
 
Βασική στόχευση της νέας υπηρεσίας είναι η εξασφάλιση διαλειτουργικότητας των διαφόρων μητρώων που οφείλει να διατηρεί το δημόσιο κάτι που αναμένεται να διευκολύνει τον έλεγχο αλλά και την αδειοδότηση επιχειρήσεων.
 
Τέλος η νέα υπηρεσία θα είναι η υπεύθυνη για το Σύστημα Ονομάτων Χώρων δηλαδή τα domain names, που θα χρησιμοποιεί το ευρύτερο και το στενό δημόσιο στο διαδίκτυο.
 

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.