ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαίσιο: 'Έρχονται νέες δραστηριότητες και μέρισμα 10 λεπτών

09:06 - 15 Ιουν 2022 | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Πλαίσιο: 'Έρχονται νέες δραστηριότητες και μέρισμα 10 λεπτών
Νέες δραστηριότητες εξετάζει η διοίκηση της εταιρείας Πλαίσιο σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τάσεις της αγοράς αλλά και πιθανές ευκαιρίες που θα προκύψουν στο μέλλον. Κι όλα αυτά μετά από μια χρονιά ρεκόρ, που οδήγησε σε μέρισμα για τους μετόχους αυξημένο κατά 100% σε σχέση με πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση όσα ανέφερε κατά τη χτεσινή Γενική Συνέλευση,  ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Γεράρδος, απαντώντας σε ερωτήσεις  για την πορεία της μετοχής, πέρυσι η εταιρεία Πλαίσιο Computers έδωσε μέρισμα 5 λεπτών/μετοχή και μια σημαντική επιστροφή κεφαλαίου, κάτι που θα έπρεπε να δείξει μια δυναμική στη μετοχή, η οποία ωστόσο δεν επετεύχθη. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο έκανε τη διοίκηση πιο συγκρατημένη στο να δώσει "περισσότερα". "Θα μείνει λοιπόν στα 10 λεπτά/μετοχή και θα εξετάσει μια πιθανή επιστροφή κεφαλαίου ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες", κατέληξε.

Πάντως η εταιρεία έγραψε σημαντικά ρεκόρ πέρυσι ενώ ανοίγεται σε νέες δράσεις. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η χρήση φωτοβολταϊκών στην Μαγούλα και η τοποθέτηση περαιτέρω φορτιστών ΙΧ στα καταστήματα όσο και η εμπορία ενέργειας. 

Η ενέργεια

«Στο υπάρχον πλάνο μας έχουμε διάφορες ενέργειες, όπως το να βάλουμε φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στα καταστήματά μας - ήδη υπάρχουν σε κάποια χωρίς χρέωση - αλλά και να στραφούμε στην ιδιοπαραγωγή ενέργειας εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα net metering στις εγκαταστάσεις logistics στην Μαγούλα» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη του Πλαισίου. Απαντώντας δε σε ερώτηση επενδυτών για το αν στο πλάνο της διοίκησης περιλαμβάνεται η εμπορία ενέργειας, ανέφεραν με νόημα ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν χρεώνει για την χρήση των φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων που έχει εγκαταστήσει στα καταστήματά της, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό της. Κάτι που γίνεται σήμερα». 

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κων. Γεράρδος διευκρίνισε πως οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα, καθώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης. Απλώς οι αποφάσεις λαμβάνονται έτσι ώστε όταν προκύψει μια ευκαιρία,  να είναι έτοιμη η εταιρεία να προχωρήσει στο πλάνο της χωρίς να χρειαστεί εκ νέου εγκρίσεις από γενική συνέλευση. Έτσι με μια αλλαγή στο καταστατικό, που εγκρίθηκε από τη συνέλευση, ανοίγει η δυνατότητα για άσκηση της δραστηριότητας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, καθώς και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από και προς χώρες του εξωτερικού (εισαγωγές - εξαγωγές).

Επιπλέον η συνέλευση ενέκρινε και την πρόταση της διοίκηση για παροχή υπηρεσιών επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Η/Ο) καθώς και άμεσα σχετιζομένων ή συνοδευτικών με αυτή χαρακτηριστικών προστιθέμενης αξίας, όπως ενδεικτικώς ταχύτητας φόρτισης, ευκολίας χρήσης και χρέωσης, ευχέρειας προσβασιμότητας, υπηρεσιών στάσης και στάθμευσης.

Επενδύσεις

Να σημειωθεί ότι ήδη η εταιρεία προωθεί για φέτος επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ και πλέον με αιχμή την νέα υπηρεσία last mile που εγκαινιάζει, η οποία θα προσφέρει στον καταναλωτή ένα τρίωρο παράθυρο παράδοσης την επόμενη ημέρα της παραγγελίας, δυνατότητα live tracking της παραγγελίας αλλά και ενημέρωση για την άφιξη των παραγγελθέντων προϊόντων 30 λεπτά πριν την παράδοση. 

Η πορεία 

Παράλληλα η διοίκηση εκφράζει την συγκρατημένη αισιοδοξία της για την πορεία της εταιρείας  «Πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει ωστόσο τα πράγματα κινούνται δυναμικά. Το πρώτο εξάμηνο για την εταιρεία ήταν πιεσμένο αλλά όχι ανησυχητικό», όπως ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο κ. Κώστας Γεράρδος. Ο ίδιος εξήγησε ότι τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις στο IT οικοσύστημα, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, ήταν πιεσμένες όχι γιατί κινούνται πτωτικά, αλλά γιατί πέρσι υπήρξε μια μεγάλη αύξηση λόγω του προγράμματος της Ψηφιακής Μέριμνας και της εξ' αποστάσεως εργασίας. Στον αντίποδα βέβαια, οι πωλήσεις στην κινητή τηλεφωνία, στα χαρτικά και στις λευκές συσκευές κινήθηκαν ανοδικά, σε αντίθεση με πέρυσι όπου περιορίστηκαν λόγω των κλειστών καταστημάτων που έφερε το lockdown.
 
Τα "λευκά"

Σημαντική ώθηση πάντως στις πωλήσεις δίνουν οι λευκές συσκευές που κινούνται ανοδικά κατά 91% κατά το 2021 αντιπροσωπεύοντας το 10% του τζίρου. Βέβαια το “βαρύ” πυροβολικό παραμένει ο κλάδος των υπολογιστών με μερίδιο επί του τζίρου στο 45,7%. Σε σχέση με τα κανάλια πωλήσεων, το φυσικό κατάστημα παραμένει ισχυρό με το 46% των πωλήσεων να γίνονται από τα καταστήματα και το 22% διαδικτυακά. Στο 32% ανέρχεται, δε, το κομμάτι πωλήσεων στις επιχειρήσεις. 

Συνολικά ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος στην πολυετή πορεία της, έφτασε στα 436,9 εκατ. ευρώ, με ανάπτυξη 38% σε σχέση με το 2019, τα ΕBITDA τα 20 εκατ. ευρώ και η ρευστότητα στο ταμείο αγγίζει τα 62 εκατ. ευρώ.  

Όσον αφορά την διανομή μερίσματος, η γενική συνέλευση ενέκρινε μέρισμα ύψους 2.207.566,50 ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,10 ευρώ ανά μετοχή και μετά την αφαίρεση φόρου σε 0,095 ευρώ ανά μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος χρήσης 2021 είναι η Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022, και ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων μερίσματος χρήσης 2021 (record date) είναι η Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022. Η ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος χρήσης 2021 είναι η Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.