ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο θα μας στοιχίσει το φετινό πασχαλινό τραπέζι

10:23 - 03 Απρ 2018 | ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ
Φθηνότερο κατά 1,8% αναμένεται να είναι το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων), σε σύγκριση με το περυσινό, σύμφωνα με μετρήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ (διάστημα 29 Μαρτίου - 3 Απριλίου).

Η μείωση προκύπτει κατά κύριο λόγο από την γενικότερη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά (λαχανικά - φρούτα: -3,4%), αλλά και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,8%).

Αντίθετα, η πτωτική τάση των κρεατικών (-2,0%) οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή του κοτόπουλου (-8,7%) και της χοιρινής μπριζόλας (-4,3%).

Πόσο κάνει το αρνάκι

Από δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Βαρβάκειο αγορά, η αξία των κρεατικών μπορεί να υποχώρησε σε σχέση με το Πάσχα του 2017, η τιμή όμως του αρνιού και του κατσικιού παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με συνέπεια το κόστος των καταναλωτών επί των συγκεκριμένων αγαθών να παραμένει αμετάβλητο.

Οι εντονότερες μεταβολές στα φρούτα και στα λαχανικά καταγράφονται στις τιμές της πατάτας (-28,9%) και των κρεμμυδιών (-27,4%). Αυξητικά κινήθηκε το κουνουπίδι (32,2%) και το σπανάκι (18,0%).

Στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, η μεσοσταθμική μείωση, με εξαίρεση την τιμή της μουστάρδας (-11,4%) και του ελαιόλαδου που σημείωσε οριακή αύξηση (1,3%), κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5%, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα των προς εξέταση προϊόντων να εμφανίζει μικρή υποχώρηση κατά 1,8%.

Για αρκετά προϊόντα σούπερ μάρκετ, των οποίων οι τιμές είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα έτη λόγω αύξησης ή μετάταξης των συντελεστών ΦΠΑ, παρατηρείται πλέον εξομάλυνση της κατάστασης και εξασθένιση των αρνητικών ανοδικών επιδράσεων.

Γύρω στο 93 ευρώ το κόστος του τραπεζιού

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περυσινού κατά περίπου 1,7 ευρώ.

Το συνολικό ύψος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού ανέρχεται στα 92,7 ευρώ, όντας μειωμένο σε σύγκριση με το 2017 (94,4 ευρώ) κατά 1,8%, μία εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της τιμής των οπωροκηπευτικών.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.