ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Marfin: Καθαρά κέρδη ανά μετοχή 1,6 ευρώ το 2006

13:53 - 05 Ιουλ 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Καθαρά κέρδη ανά μετοχή 1,6 ευρώ για το 2006 προβλέπει ότι θα επιτύχει η Marfin σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του επικεφαλής του ομίλου κ Α. Βγενόπουλου σε παρουσίαση που πραγματοποίησε σε θεσμικούς επενδυτές.

Για την Emporiki τόνισε ότι η Marfin δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, για την Πειραιώς επισήμανε ότι δεν θα αγοράσει μεγαλύτερο ποσοστό από 2% , ανέφερε ότι οι επιθετικές εξαγορές δεν αποτελούν ορθό τρόπο προσέγγισης και διευκρίνισε ότι είναι ανοικτός σε φιλικές προσεγγίσεις.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι η Marfin θεωρεί χαμηλή την προσφορά της Credit Agricoleγ ια την Emporiki και υψηλή την αντίστοιχη πρόταση της Κύπρου.

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης Βγενόπουλου είναι

1) Η MARFIN F.G. έναντι εκτίμησης (guidance) για καθαρά κέρδη 1,6 Ευρώ ανά μετοχή για το σύνολο του 2006, ήδη το α' τρίμηνο του έτους είχε καθαρά κέρδη ανά μετοχή 0,61 Ευρώ. Χωρίς τα αποτελέσματά του α' εξαμήνου να είναι οριστικά, η πρώτη "ανάγνωση" αυτών (first reading) επιβεβαιώνει την τάση της σημαντικής ανάπτυξης της κερδοφορίας του Ομίλου για το 2006. Παράλληλα φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και η τάση για τη συνεχή αύξηση των "επαναλαμβανόμενων" (recurring) κερδών σαν ποσοστό του συνόλου των αποτελεσμάτων της.


2) Πέραν της θετικής οργανικής της ανάπτυξης η MARFIN F.G. υλοποιεί και το σχέδιο της στρατηγικής ανάπτυξης με συγχωνεύσεις στον μεσαίο τραπεζικό χώρο. Αναφέρθη ότι υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αναγγελθούν επίσημα η διαδικασία συγχώνευσης της MARFIN BANK και της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με απορρόφηση από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών και της εγκρίσεως των εποπτικών αρχών), καθώς και η συγχώνευση της ΕΓΝΑΤΙΑ FINANCE ΑΧΕΠΕΥ με απορρόφηση από την ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, η οποία θα καταστεί θυγατρική της MARFIN BANK.


3) Η συμμετοχή της DUBAI FINANCIAL στο μετοχικό κεφάλαιο της MARFIN F.G. σημαίνει μεταξύ άλλων και αποδοχή του επιχειρηματικού της σχεδίου, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να προσδώσει σημαντική αξία στους μετόχους. Οποιαδήποτε επέκταση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας θα γίνει με μοναδικό κριτήριο την δημιουργία περαιτέρω αξίας για τους μετόχους και όχι για λόγους "θέσης στην αγορά" (positioning) δεδομένου ότι, με την ολοκλήρωση των προαναφερομένων συγχωνεύσεων, ο Όμιλος θα έχει ήδη αποκτήσει το απαραίτητο μέγεθος (critical size) για μια επικερδή παρουσία στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.
4) Για το θέμα της Εμπορικής η MARFIN F.G. ενδιαφέρθηκε για συμμετοχή της στην διαδικασία μετά την προσφορά της Credit Agricole στα 23,5 Ευρώ την οποία έκρινε ως χαμηλή και μη λαμβάνουσα υπόψη τόσο τις επιτυχείς ενέργειες εξυγίανσης της Εμπορικής υπό την διοίκηση του κ. Προβόπουλου, όσο και την επιτυχημένη πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επίλυση του ασφαλιστικού. Μετά την κατάθεση της προσφοράς της Τράπεζας Κύπρου η MARFIN F.G. αξιολογώντας την εσωτερική αξία (intrinsic value) των προσφερομένων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου θεωρεί ότι η προσφορά αυτή υπερβαίνει τα 30 Ευρώ και σε αυτά τα επίπεδα δεν επιθυμεί να καταθέσει προσφορά. Κατόπιν αυτής της εκτίμησης η MARFIN F.G. αποσύρει επίσημα το ενδιαφέρον της για διεκδίκηση της Εμπορικής, εύχεται στους διεκδικητές καλή επιτυχία και δημοσιοποιεί την πρόθεσή της, εφόσον στον τελικό αγοραστή προκύψουν επικαλύψεις καταστημάτων να απορροφήσει αυτά τα καταστήματα μαζί με το πλεονάζον προσωπικό με όρους που τυχόν θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών.


5) Η MARFIN F.G. επιβεβαίωσε επίσης ότι έχει αποκτήσει 5.100.000 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς με μέση τιμή 18,42 Ευρώ ανά μετοχή που αντιπροσωπεύουν το 1,9% του συνόλου των μετοχών της Πειραιώς. Η κίνηση αυτή έγινε από θετική εκτίμηση για τα μεγέθη και τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς με την διοίκηση και τους βασικούς μετόχους της οποίας η MARFIN F.G. διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Η κίνηση της MARFIN F.G. είναι επενδυτικού χαρακτήρα και έγινε δέσμευση ότι δεν υπάρχει πρόθεση η συνολική συμμετοχή της να ξεπεράσει το 2% της Τράπεζας Πειραιώς.

6) Τέλος, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η MARFIN F.G. τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι σε αυτή τη φάση οι επιθετικές εξαγορές προσθέτουν αξία στους μετόχους λόγω τελικού υψηλού τιμήματος εξαγοράς και της αναστάτωσης που δημιουργείται στην εξαγοραζόμεν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.