ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Marfin: Προς πιθανή αναβάθμιση από S&P

15:03 - 21 Σεπ 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Υπό αναθεώρηση προς πιθανή αναβάθμιση θέτει την αξιολόγηση της Marfin η Standard & Poor’s, έπειτα από την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης από τη Λαϊκή Κύπρου.

Το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Marfin Financial Group λόγω της συγχώνευσης με την Λαϊκή Κύπρου και την Εγνατία, μετά την ολοκλήρωση των δημοσίων προτάσεων εξετάζει ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Standard & Poor’s.

Παράλληλα η Fitch αναβαθμίζει σε θετικές τις προοπτικές της Post Bank θυγατρικής τράπεζας της Eurobank στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την Standard & Poor’ s η πιστοληπτική ικανότητα της Marfin διαμορφώνεται σε ΒΒΒ- με βάση τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα.

Όμως λόγω της συγχώνευσης με την Λαϊκή Κύπρου και την Εγνατία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εξετάζει να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα.

Η συγχώνευση της Marfin με την Λαϊκή Κύπρου και την Εγνατία θα δημιουργήσει μια νέα τράπεζα με ενεργητικό 22 δισ. ευρώ, με σημαντική παρουσία στην αγορά της Κύπρου και -σε μικρότερο βαθμό- της Ελλάδας. Το διευρυμένο σχήμα θα αναπτύξει, επίσης, δραστηριότητα σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω μικρότερων θυγατρικών.

Η τελική αξιολόγηση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που η Λαϊκή θα αποκτήσει στη Marfin, από τον έλεγχο του management, το μοντέλο λειτουργικής συγχώνευσης καθώς και από τις προοπτικές των χρηματοοικονομικών μεγεθών του νέου σχήματος.

Οσον αφορά την Fitch αναβαθμίζει τις προοπτικές της PostBank στη Βουλγαρία λόγω κυρίως της ισχυροποίησης της στην αγορά , στην αύξηση των χορηγήσεων της και της κερδοφορίας της.

Διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια αφού το tier1 διαμορφώνεται στο 18,6% αλλά και των αυστηρών μοντέλων πιστωτικής πολιτικής η Post Bank ενισχύεται στην βουλγαρική αγορά στην οποία κατέχει την 7η θέση.

Π. Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.