ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στοχεύει σε ενεργητικό 50 δισ. η Marfin Popular Βank

10:40 - 25 Σεπ 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στη δημιουργία μιας ισχυρής περιφερειακής τράπεζας μεσοπρόθεσμα με ενεργητικό 50 δισ. ευρώ επιδιώκει να μετεξελιχθεί το νέο τραπεζικό σχήμα Marfin Popular Bank. Το management της Marfin επισημαίνει ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν σε οργανική ανάπτυξη και σε επιλεκτικές εξαγορές στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τονίζει ότι δεν σχεδιάζεται σε αυτή τη φάση εξαγορά τράπεζας στην Ελλάδα.

Πάντως, και παρά τις προσεκτικές δηλώσεις της διοίκησης, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εφόσον το Dubai Ιnvestment, ως βασικός μέτοχος, έχει θέσει ως στόχο η νέα τράπεζα να μετεξελιχθεί στον ισχυρότερο χρηματοπιστωτικό όμιλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθίσταται σαφές ότι μια εξαγορά στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Από το Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν να ξεδιπλώνονται τα σχέδια της νέας τράπεζας για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.  Μια τράπεζα με ενεργητικό μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο εξαγοράς για τη Marfin Popular Bank.  Ο κ. Βγενόπουλος και οι βασικοί μέτοχοι της Λαϊκής (Λανίτης), Marfin (Dubai Ιnvestment και Βγενόπουλος) και Εγνατία (Θεοχαράκης) πραγματοποίησαν ένα άλμα στον τραπεζικό χάρτη καθώς μετά την Credit Agricole, που απέκτησε την Emporiki, δημιουργείται μια νέα τράπεζα με 22 δισ. ευρώ ενεργητικό, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας, των αποτιμήσεων και των μεγεθών.

Τα σχέδια της συγχώνευσης

Θα προηγηθούν δημόσιες προτάσεις, σε Εγνατία και Marfin από την Λαϊκή Κύπρου (μεταξύ 9 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου 2006) ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2006 αναμένεται να γνωμοδοτήσουν σχετικά τα διοικητικά συμβούλια της Marfin και της Εγνατίας.
Θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου 2, 415 δισ. ευρώ. Για την αύξηση θα εκδοθούν 465,4 εκατ. νέες μετοχές, διαμορφώνοντας το σύνολο των μετοχών σε 822,9 εκατ. Αν οι δημόσιες προτάσεις καλυφθούν κατά 100% τότε τόσο η μετοχή της Marfin όσο και της Εγνατίας θα αποσυρθούν από το ΧΑ.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.