ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TOUSA: Προβλήματα ρευστότητας σε joint venture, τι λέει η Τ. Ολυμπιακή

11:32 - 28 Σεπ 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες μάλλον επηρεάζουν και την εισηγμένη στη Wall Street εταιρεία, φαίνεται να αντιμετωπίζει joint venture της Technical Olympic USA (TOUSA), αμερικανικής θυγατρικής της Τεχνική Ολυμπιακή. H μετοχή της TOUSA έκλεισε χθες το βράδυ με πτώση 12,07%.

Το joint venture Transeastern, το οποίο δραστηριοποιείται στις κατασκευές, στην περιοχή της Φλόριντα, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για τις πωλήσεις και τις παραδόσεις κατοικιών, ενώ φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Σε αυτή τη φάση, η TOUSA δεν φαίνεται να σχεδιάζει την παροχή ρευστότητας στο joint venture, όμως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι όπως και η Transeastern, έτσι και η αμερικανική εισηγμένη εταιρεία έχει μεγάλη έκθεση στις αγορές της Φλόριντα και του Φοίνιξ. Οι προβλέψεις για επιβράδυνση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων επισκιάζουν τις προοπτικές της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχε από τις 26 Σεπτεμβρίου αναφέρει ο «R», η Standard & Poor's απειλεί τώρα την TOUSA με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, ενώ και η Moody's εξέδωσε χθες ανάλογη προειδοποίηση. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, η μετοχή της εταιρείας είχε υποβαθμισθεί σε underperfom από τη JP Morgan.

Επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα εξέδωσε η Τεχνική Ολυμπιακή, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω και επισημαίνοντας ότι τα δάνεια του joint venture δεν είναι εγγυημένα από την ελληνική μητρική. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Η διεύθυνση του ομίλου της Τεχνική Ολυμπιακής ανακοινώνει, ότι η εισηγμένη στο NYSE αμερικανική θυγατρική της εταιρεία Technical Olympic USA INC. (TOUSA), προέβη σε ενημέρωση των δανειστών της Κ/ξίας της Transeastern για την οικονομική κατάσταση αυτής και τις συνθήκες της αγοράς κατοικίας στη Φλόριντα. Κατά την ενημέρωση αυτή, η διεύθυνση της TOUSA ανέφερε ότι όταν σχηματίστηκε η Κ/ξία τον Αύγουστο του 2005, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Transeastern υπερέβαινε τις 3.000 κατοικίες και οι προβλέψεις για παραδόσεις μέσα στο 2006 ανέρχονταν σε 3.500 κατοικίες περίπου. Από τότε, η αγορά κατοικίας της Φλόριντα παρουσίασε σημαντικές δυσκολίες, όπως μειωμένη ζήτηση, υπερπροσφορά νέων και παλαιών κατοικιών, αυξημένο ανταγωνισμό και έλλειψη επείγοντος ενδιαφέροντος για αγορά κατοικίας από την πλευρά των αγοραστών. Αυτές οι συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ακυρώσεων στην αγορά νέων κατοικιών και τη δημιουργία πιέσεων στα περιθώρια κέρδους, λόγω των αυξημένων εκπτώσεων στις πωλήσεις και λόγω των υψηλότερων διαφημιστικών και μεσιτικών προμηθειών.

Αν και αναμέναμε μία σταδιακή ύφεση στην αγορά κατοικίας της Φλόριντα, οι συνθήκες διαμορφώθηκαν περισσότερο δυσμενείς από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί και επηρέασαν αρνητικά τη δυνατότητα της Κ/ξίας Transeastern να επαληθεύσει τις προβλέψεις της. Η Κ/ξία έχει πάρει διάφορες πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους, την βελτιστοποίηση των λειτουργιών της και την αύξηση της ανταποδοτικότητας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν με τις πρωτοβουλίες αυτές να αντιμετωπισθεί πλήρως η μείωση της κερδοφορίας που οφείλεται στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Επί του παρόντος, οι αναθεωρημένες προβλέψεις πωλήσεων και παραδόσεων της Κ/ξίας δεν είναι επαρκείς για να υποστηρίξουν την υπάρχουσα κεφαλαιακή δομή. Η Κ/ξία διερευνά εναλλακτικές δυνατότητες για την παροχή επαρκούς ρευστότητας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αίτημα προς τους δανειστές πρώτον για παραίτηση από τα δικαιώματά τους σε ενδεχόμενη αθέτηση υποχρεώσεων, δεύτερον για τη δυνατότητα να καταβληθούν εν καιρώ τα δάνεια από το revolving credit facility και τρίτον για αναδιάρθρωση των οικοπεδικών υποχρεώσεων (land bank obligations).

Επί του παρόντος, οι εταίροι της Κ/ξίας δεν προτίθενται να συνεισφέρουν επιπλέον κεφάλαια υπό την υπάρχουσα κεφαλαιακή δομή. Επιπρόσθετα, η μητρική εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή, γνωστοποιεί ότι η Κ/ξία Transeastern είναι αυτόνομη Κ/ξία, και οι δανειακές της υποχρεώσεις δεν είναι εγγυημένες από την ελληνική μητρική εταιρεία Τεχνική Ολυμπιακή, καθώς και από την αμερικάνικη θυγατρική εταιρεία της Technical Olympic USA Inc. (TOUSA) (non-recourse financing)."

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.