ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επόμενες κινήσεις των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό

10:51 - 16 Οκτ 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Νέες εξαγορές στο εξωτερικό σχεδιάζουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες με στόχο να διευρύνουν τις πηγές εσόδων τους από αγορές που εμφανίζουν μεγάλες προοπτικές.

Η Εθνική αναμένει τις αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα από την επιτροπή αποκρατικοποιήσεων της Ρουμανικής κυβέρνησης για την CEC, με πιθανότερο σενάριο να μετατεθεί η πώληση για τον Νοέμβριο ή αρχές του 2007. Η έκβαση της CEC θα κρίνει και την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής να επιστρέψει κεφάλαιο στους μετόχους περίπου 300 εκατ. ευρώυπό τη μορφή μερίσματος.

Η Εθνική τράπεζα εξετάζει και άλλη τράπεζα, στην Ουκρανία συγκεκριμένα, ενώ είναι πιθανό να αποφασίσει να πωλήσει την θυγατρική της στη Νότια Αφρική.  Με δεδομένο ότι η θυγατρική της στη Νότια Αφρική αρχίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις της, ενδεχομένως να αυξηθούν και οι ενδιαφερόμενες τράπεζες της χώρας.

Η Alpha Bank έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τουρκική τράπεζα Alternatifbank και θα πρέπει να αναμένεται ίσως και μέσα στο Νοέμβριο να διαφανεί η έκβαση των συνομιλιών.

Η Eurobank κατά το πιθανότερο δεν θα πλειοδοτήσει στη μάχη για την Βank of Alexandria στην Αίγυπτο, αφενός λόγω απαιτούμενων κεφαλαίων, αφετέρου λόγω του γεγονότος ότι η τράπεζα διεκδικείται από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Παράλληλα, φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της πολωνικής τράπεζας Dominet Βank, που αριθμεί 100 καταστήματα ενώ πραγματοποιεί κρούσεις εκ νέου στην Ουκρανία για την εξαγορά και δεύτερης μικρής τράπεζας.

Η Πειραιώς διερευνά τις αγορές τις ευρύτερης Α. Ευρώπης και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν στοχοποιηθεί δύο μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η ΑΤΕ, μετά τις εξαγορές σε Ρουμανία και Σερβία, φαίνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξαγορά και άλλης μικρής τράπεζας ενδεχομένως της American Albania Bank.

Κινήσεις εξαγορών πραγματοποιεί και η Marfin, που σύντομα θα ανακοινώσει μικρή εξαγορά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για από κοινού διεκδίκηση τράπεζας δαπανώντας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.