ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πραγματικό παρασκήνιο της πόλωσης στη Λαϊκή

10:18 - 24 Οκτ 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες στη διαδικασία της τριπλής συγχώνευσης της Λαϊκής, αφού εν όψει της σημερινής γ.σ. (της οποίας η αναβολή παραμένει ανοικτή), το κλίμα παραμένει τεταμένο λόγω και των εκατέρωθεν σκληρών κατηγοριών μεταξύ Λαζαρίδη και Βγενόπουλου, ενώ υπήρξε και παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Πάντως, και παρά τις ασυνήθεις πρακτικές που χρησιμοποιούνται, φαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στη διαδικασία της τριπλής συγχώνευσης αφού η πλειοψηφία των μετόχων διάκειται θετικά στο deal.

Ο πρώην πρόεδρος της Λαϊκής κ. Λαζαρίδης κατηγόρησε ανοικτά την πλευρά Βγενόπουλου ότι πήγε να τον δωροδοκήσει, ενώ άφησε υπόνοιες ότι κάτι αντίστοιχο επιχειρήθηκε και για κύπριους δημοσιογράφους.  Η πλευρά της Λαϊκής και του κ. Βγενόπουλου ήταν σκληρή και σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «ομόφωνα το δ.σ. της τράπεζας καταδικάζει και διαψεύδει τις δηλώσεις του κ. Κ. Λαζαρίδη που προφανώς έγιναν για δημιουργία εντυπώσεων πριν από την έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής Ελέγχου που ερευνά τα πεπραγμένα και τις δραστηριότητές του.  Επειδή σειρά εγγράφων και μαρτύρων αποδεικνύουν το αβάσιμο των κατηγοριών του κ. Λαζαρίδη, το διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μετόχων και των εργαζομένων της τράπεζας με κάθε νόμιμο τρόπο''.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας που καλείται να εγκρίνει μεταξύ άλλων την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα υλοποιήσει τις διαδικασίες της δημιουργίας της Marfin Popular Bank, ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin F.G. κ. Α. Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: ''Παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που με ασυνήθεις τακτικές και πρακτικές στοχεύει να δημιουργήσει εντυπώσεις εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας. Οι πράξεις αυτές δεν μπορούν να δημιουργήσουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στον σχεδιασμό του ομίλου μας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Λαϊκής τάσσεται υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που προτείνει το δ.σ. και υπέρ της δημιουργίας της Marfin Popular Bank".

Στις τελευταίες εξελίξεις με τις εκατέρωθεν κατηγορίες μεταξύ Λαζαρίδη και Βγενόπουλου, παρενέβη και η κεντρική τράπεζα της Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιήσει άμεσα έλεγχο για το αν και κατά πόσο οι καταγγελίες αυτές έχουν βάση.

To παρασκήνιο

Σε αυτό το κλίμα πόλωσης που ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις της προηγούμενης διοίκησης της Λαϊκής του κ. Κ. Λαζαρίδη, ο οποίος θεωρεί λανθασμένες τις ενέργειες της Marfin, οι πρωτοβουλίες μικρομετόχων που ζητούν αναβολή λόγω ελλιπούς ενημέρωσης καθώς και η έμμεση εμπλοκή της τράπεζας Κύπρου στην διαδικασία, η τακτική Βγενόπουλου αλλά και η στάση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η Marfin και οι βασικοί μέτοχοι της Λαϊκής συμφωνούν με την τριπλή συγχώνευση, εξέλιξη που δύναται να κάμψει όλες τις αντιδράσεις.  Οι βασικές αιτίες αυτών των παρασκηνιακών διεργασιών θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν σε:

1) στο γεγονός ότι η συγχώνευση της Λαϊκής με άλλες τράπεζες του ελλαδικού χώρου προκαλεί τριγμούς στο τραπεζικό και οικονομικό κατεστημένο της Κύπρου.

2) Η τωρινή διοίκηση της Λαϊκής και οι ισχυροί μέτοχοι της περνούν στην αντεπίθεση παρουσιάζοντας το πόρισμα που αφορά τις δραστηριότητες της προηγούμενης διοίκησης υπό τον κ. Λαζαρίδη στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.  Το πόρισμα αυτό, το οποίο περιλαμβάνει αιχμές, προκαλεί ήδη αντιδράσεις.  Ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας κ. Λαζαρίδης έχει στείλει επιστολή στην οποία αναφέρεται στους λόγους της κόντρας με τον κ. Α. Βγενόπουλο της Marfin.

3) Η τράπεζα Κύπρου μάλλον δεν αντιμετωπίζει θετικά την ισχυροποίηση της Λαϊκής, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν τα σχέδια για τη δημιουργία εθνικού πρωταθλητή στην Κύπρο με τη συγχώνευση της Λαϊκής με την τράπεζα Κύπρου.  Παρά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις, η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο deal έχει μελετηθεί πολύ σοβαρά από ορισμένους κύκλους σε Κύπρο και Ελλάδα.  Ωστόσο, υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες σε αυτό το εγχείρημα. Πάντως δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαίες οι επαφές βασικών παραγόντων της Marfin Popular Βank με κορυφαία στελέχη της τράπεζας Κύπρου.

4) Η σχέση ανταλλαγής ενδεχομένω

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.