ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοινώσεις κλειδιά για τις τραπεζικές μετοχές

10:37 - 06 Νοε 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Σε σημαντικές ανακοινώσεις κλειδιά ποντάρουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ώστε να τροφοδοτήσουν τις χρηματιστηριακές τους αποτιμήσεις. Συνολικά, οι τράπεζες στο διάστημα Νοεμβρίου 2006-Ιανουαρίου 2007 σχεδιάζουν σημαντικές ανακοινώσεις που αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά.

Η Εθνική θα στηριχθεί στα κέρδη, στο business plan αλλά και στη δημόσια πρόταση για τη Finansbank, η Alpha στα κέρδη 9μήνου αλλά και στο business plan που θα παρουσιάσει στις 27 Ιανουαρίου, η Πειραιώς στα κέρδη αλλά και στις αποφάσεις που θα λάβει για τη συνεργασία με την Πειραιώς, η Emporiki ήδη από το δ.σ. της 10ης Νοεμβρίου θα δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων που θα κορυφωθούν στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Εθνική Τράπεζα

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποσαφηνισθεί αν θα προχωρήσει ή όχι η ιδιωτικοποίηση της CEC. Είναι πιθανό και παρά τα εμπόδια να προχωρήσει η πώληση, και η Εθνική να πλειοδοτήσει.  Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα επιστρέψει κεφάλαιο.

Στις 29 ή 30 Νοεμβρίου ανακοινώνει τα κέρδη του 9μήνου η Εθνική, τα οποία θα ανέλθουν στα 830 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 56%.

Εκείνη την περίοδο θα διαφανεί και ο ακριβής χρόνος υποβολής της δημόσιας πρότασης για τη Finansbank, με στόχο τον έλεγχο επιπλέον 30% της τουρκικής τράπεζας, ενώ αρχές Δεκεμβρίου, μάλλον την πρώτη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί το νέο τριετές business plan.  Η τράπεζα θα στοχεύει σε κέρδη 2 δισ. ευρώ, ενεργητικό 100 δισ. και χορηγήσεις 60 δισ. το 2008.

Οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν την Εθνική κοντά στα 38 ευρώ,  επίπεδα που αποτελούν ένα στόχο της τράπεζας ώστε να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η αποτίμηση.

Alpha Bank

Στις 15 Νοεμβρίου ανακοινώνει κέρδη 9μήνου που θα ανέλθουν στα 475-480 εκατ. ευρώ ή αύξηση 31-32%. Τα κέρδη θα βοηθήσουν την τράπεζα να διατηρηθεί πάνω από τα 23,5 ευρώ.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2007 στο Βουκουρέστι η Alpha θα παρουσιάσει του νέους στόχους του business plan για το διάστημα 2007 με 2009.  Η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο τη μέση αύξηση κερδών για το διάστημα 2006 έως 2010 το 20%, ωστόσο, το ποσοστό αυτό για το 2006 θα ξεπεραστεί.  Για το 2006 ο ρυθμός αύξησης των κερδών εκτιμάται σε 28 με 30% πάνω δηλαδή από το μέσο όρο που έθετε η ατζέντα 2006 με 2010 για τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου.

Με το νέο επιχειρηματικό πλάνο που θα ανακοινώσει η τράπεζα θα κατοχυρώσει τα επίπεδα των 24 με 25 ευρώ αν και εφόσον αρχές του 2007 το χρηματιστηριακό κλίμα διατηρηθεί θετικό.

Ο παράγοντας κλειδί για την Alpha είναι το πακέτο ιδίων μετοχών που ανέρχεται στο 5,1% περίπου και που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές εξελίξεις ακόμη και στρατηγικών συμμαχιών.

Eurobank

Η τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα στις 31 Οκτωβρίου χωρίς να προκαλέσει εκπλήξεις στην αγορά.  Οι παρουσιάσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα αλλά και οι επαναγορές μετοχών αναμένεται να συντηρήσουν την μετοχή πάνω από τα 26 ευρώ.

Οι σημαντικές εκπλήξεις από την τράπεζα μπορεί να προέλθουν από στρατηγικές συμμαχίες με ξένη τράπεζα π.χ. η BNP Paribas θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στρατηγικό σύμμαχο.

Τα κέρδη του 2007 θα είναι καταλυτικά για την κεφαλαιοποίηση της Eurobank, και μάλλον αναμένεται  να αυξηθούν δυσανάλογα έναντι της Alpha Bank

Εmporiki Βank

Στις 10 Νοεμβρίου συνεδριάζει το δ.σ.  της τράπεζας για να οριστικοποιήσει τα κέρδη 9μήνου τα οποία θα ανέλθουν στα 115 -118 εκατ. ευρώ ή αύξηση 70%.  Θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Credit Agricole, κ. Carron.  Είναι οριστικό ότι οι έκτακτες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις θα εγγραφούν στην χρήση 2006 και όχι στο 9μηνο.  Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη του 2006 θα είναι οριακά ή θα εμφανίσει ο όμιλος μικρές ζημίες.

Κατά το Φεβρουάριο, θα ανακοινωθεί το νέο οργανόγραμμα και μέχρι το τέλος του α΄ 6μήνου θα παρουσιασθεί το νέο business plan.

Σημειώνεται ότι λόγω αυτών των προδιαγεγραμμένων γεγονότων, η πορεία της μετοχής δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί αισθητά από τα τρέχοντα επίπεδα.

Πειρα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.