ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρή μάχη στα στεγαστικά δάνεια από Emporiki και Marfin Bank

14:50 - 10 Νοε 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Νέα διάσταση λαμβάνει η μάχη των στεγαστικών δανείων, καθώς οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να κερδίσουν μερίδια αγοράς δημιουργούν προϊόντα «κράχτες», τα οποία εμφανίζουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ονομαστικό επιτόκιο και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδοτούν με την τιμολογιακή τους πολιτική τον καταναλωτή.

Με αφορμή λοιπόν το νέο στεγαστικό δάνειο που θα λανσάρει στην αγορά η Marfin Popular Bank με επιτόκιο για το πρώτο έτος 3% εκ νέου εντείνεται ο ανταγωνισμός. Ταυτόχρονα η Emporiki κατεβάζει το πήχη προσφέροντας επιτόκιο 3,95%.

Το επιτόκιο 3% σταθερό για το πρώτο έτος είναι το χαμηλότερο στην αγορά. Σημειώνεται ότι το κόστος χρήματος διαμορφώνεται στο 3,25% δηλαδή η Marfin Popular Bank επιδοτεί τον υποψήφιο δανειολήπτη.

Βέβαια η Marfin Popular Βank δεν διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα και στην προσπάθεια της να ενισχύσει την παρουσία της παρουσιάζει ευέλικτα προϊόντα.

Κοινό σημείο αναφοράς της Emporiki και της Marfin Popular Βank είναι η σημαντική ρευστότητα που διαθέτουν, αλλά και η προσπάθειά τους να ενισχύσουν σημαντικά τα μερίδια αγοράς τους.

Η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να σημειωθεί ότι διαθέτει σταθερό επιτόκιο 3,25% για το πρώτο έτος, ωστόσο το επιτόκιο αυτό συνοδεύεται από ένα 3ετές ή 5ετές πρόγραμμα με επιτόκιο 4,5%.

Στελέχη της Εθνικής αναφέρουν ότι στα στεγαστικά δάνεια ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και θα παραμείνει οξύς λόγω των νέων προσφορών που λανσάρονται στην αγορά.

Πάντως δεν έχει αποκλισθεί και η Εθνική να κατεβάσει το σταθερό επιτόκιο για το πρώτο έτος στο 3% διατηρώντας, όμως συνολικά το πακέτο με το οποίο συνοδεύεται το συγκεκριμένο προϊόν.

Πηγές στην Alpha αναφέρουν ότι η τράπεζα δεν διαθέτει στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο για το πρώτο έτος, καθώς σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων συνολικά το επιτόκιο θα πρέπει να είναι ελκυστικό. Στα στεγαστικά δάνεια η σχέση με τον πελάτη είναι μακροχρόνια.

Η Eurobank με σχετική καθυστέρηση αύξησε τα επιτόκια της με αφορμή την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η γενική πεποίθηση των τραπεζικών στελεχών είναι ότι τα επιτόκια της στεγαστικής πίστης έχουν αγγίξει τα όρια τους και ότι νέες μειώσεις θα ισοδυναμούν με επιδότηση και απώλεια εσόδων.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.