ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με δύο ταχύτητες τρέχουν οι τράπεζες

10:24 - 13 Νοε 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Εικόνα δύο ταχυτήτων εμφανίζει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος. Από τη μια οι μεγάλες τράπεζες καταφέρνουν να επιτυγχάνουν υψηλή κερδοφορία, την ώρα που οι περισσότερες μικρές, οι οποίες συνεχίζουν να αναζητούν την ανταγωνιστικότητα τους, εμφανίζουν ισχνές επιδόσεις.

Σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται στην τραπεζική αγορά, οι τάσεις που αναμένονται είναι κινήσεις εξαγορών από μεγάλες ξένες τράπεζες, ενδεχομένως συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών και λύσεις διέξοδοι στις μικρές, όπως εξαγορές από ξένους ή μεταξύ τους συγχωνεύσεις.

Τέσσερα επιτελεία διεθνών τραπεζών της BNP Paribas, της Unicredito, της BBVA και της Caisse d’ Epargne έχουν δημιουργήσει ειδικές ομάδες παρακολούθησης συγκεκριμένων τραπεζών στην Ελλάδα, την Τουρκία και τα Βαλκάνια, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον των ξένων για τις τράπεζες της ευρύτερης περιοχής.

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο ξένων τραπεζών, ωστόσο, έως τώρα οι κρούσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι διερευνητικές.

Σε αντίθεση με τις μεγάλες τράπεζες, πάντως, που βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω της ταχείας τους ανάπτυξης, στο χώρο των μικρών τραπεζών το κλίμα είναι θολό με τη Geniki να συνεχίζει να εμφανίζει ζημίες, την Attica Βank να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ανυσηχούσε για επίθεση και η Εθνική

Προ μηνών η διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας προβληματίζονταν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο εξαγοράς λόγω της ισχυρής της κερδοφορίας και της σημαντικής της γεωγραφικής παρουσίας της στα Βαλκάνια.

Για το λόγο αυτό καταβλήθηκε μια σημαντική προσπάθεια ώστε η κεφαλαιοποίηση να αγγίξει τα 17 δισ. ευρώ, με στόχο τα 18 δισ. βραχυχρόνια, ώστε να απομακρυνθούν τουλάχιστον σε αυτή την φάση οι επίδοξοι ενδιαφερόμενοι.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται λόγω της προσπάθειας της διοίκησης Αράπογλου να διαμορφώσει αμυντικούς μηχανισμούς προστασίας της.  Ο κίνδυνος αυτός έχει μειωθεί ωστόσο δεν έχει εκλείψει.

Στην Εθνική γνωρίζουν ότι τράπεζες με μεγάλη διασπορά και ποιοτικά χαρακτηριστικά αποτελούν στόχους τραπεζών που διαθέτουν υπερπολλαπλάσιο ενεργητικό και κεφαλαιοποίηση.  Η Εθνική κατατάσσεται μεταξύ των μεσαίων τραπεζών της Ευρώπης και απέχει σημαντικά από τράπεζες που διαθέτουν κεφαλαιοποιήσεις 60 και 80 δισ. ευρώ.

Eurobank: Δίνεται προθεσμία έως το 2007

Η γενική πεποίθηση της αγοράς για τον όμιλο της Eurobank είναι ότι έχουνκαθυστερήσει να συνεισφέρουνστα κέρδη οι θυγατρικές του εξωτερικού.

Η κεφαλαιοποίηση, παρά τη στήριξη από τις επαναγορές μετοχών, παραμένει στα 10 δισ. ευρώμε την Alpha να βρίσκεται πλέον 460 εκατ. ευρώ χαμηλότερα, βάσει κεφαλαιοποίησης. Το γεγονός ότι οι δύο τράπεζες πλέον εμφανίζουν την ίδια αξία - αποτίμηση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από ξένους οίκους, στη Eurobank δίνεται πίστωση χρόνου και το 2007 ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν οι δραστηριότητες του εξωτερικού.  Αν δεν επιβεβαιωθεί η προσδοκία τότε είναι πιθανό η κεφαλαιοποίηση της Eurobank να πιεσθεί.

Η Eurobank προβαίνει σε συνεχείς εκδόσεις ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη της και τα κεφάλαια της οδηγώντας και σε αύξηση των εξόδων από τόκους. Ξένο στέλεχος μεγάλου οίκου εκτιμά ότι η στρατηγική συμμαχία δεν έχει εγκαταλειφθεί και όλα είναι θέμα αποτιμήσεων.

Alpha: Οι φήμες επιμένουν

Οι συνεχείς επαναγορές μετοχών, αλλά και οι γενικότερες κινήσεις του ομίλου καταδεικνύουν ότι προλειαίνεται τοέδαφος ώστε να υπάρξει μια στρατηγική συμμαχία.

Συνήθως συμμαχούν τράπεζες που δεν διαβλέπουν στο μέλλον ισχυρή ανάπτυξη ωστόσο μια στρατηγική συμμαχία με ξένο θα αποτελεί για την Alpha ένα ακόμη βήμα στην διεθνοποίηση της και όχι μια αμυντική κίνηση αδυναμίας.

Το ενδεχόμενο στρατηγικής συμμαχίας με ελληνική τράπεζα υφίσταται;  Μια συγχώνευση της Alpha και της Eurobank θα δημιουργούσε ένα νέο σχήμα με κεφαλαιοποίηση 20 δισ. ευρώ μια τράπεζες μεγαλύτερη από την Εθνική.  Τα προβλήματα όμως που θα ανέκυπταν θα ήταντεράστια λόγω υπεράριθμου προσωπικού, ασφαλιστικού κ.α.  Η Alpha συνεχίζει να αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο εξαγοράς κυρίως λόγω ελκυστικότητας.

Πειραιώς: Καλύτερα επίθεση από άμυ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.