ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίθεση Marfin και στα καταναλωτικά

16:55 - 22 Νοε 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Μετά την στεγαστική πίστη φαίνεται ότι η μάχη των τραπεζών μεταφέρεται στην καταναλωτική πίστη, καθώς αύριο η Marfin bank με την νέα της τιμολογιακή πολιτική έρχεται να ταράξει τα νερά δημιουργώντας ένα νέο καταναλωτικό προϊόν για μεταφορά υπολοίπου, που το ονομάζει 0+0.

Το προϊόν αυτό θα εμφανίζει μηδενικό επιτόκιο για ορισμένο χρονικό διάστημα ολίγων μηνών, για το ίδιο διάστημα ο δανειολήπτης δεν θα πληρώνει τόκους, ενώ μετά την λήξη αυτής της περιόδου το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο και ταυτόχρονα το χαμηλότερο στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών το χαμηλότερο επιτόκιο μεταφοράς υπολοίπου στην καταναλωτική πίστη κυμαίνεται μεταξύ 6,5% έως 8%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νέο επιτόκιο της Marfin θα κινείται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Η Marfin ακολουθεί επιθετική πολιτική σε μια κατηγορία δανείων που εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική και μια περίοδο όπου η τάση των τραπεζών είναι προς τη συγκέντρωση των δανείων μέσω προγραμμάτων μεταφοράς υπολοίπων.

Μετά την αναστάτωση που επέφερε η τιμολογιακή πολιτική της Marfin στα στεγαστικά, τώρα χτυπά και στην καταναλωτική πίστη, δηλαδή σε μια αγορά όπου τα spreads έχουν περιθώρια να μειωθούν ακόμη χαμηλότερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στην καταναλωτική πίστη είναι η Eurobank με 30% και ακολουθούν με 25% η Εθνική και έπονται Πειραιώς, Alpha, Emporiki κ.α.

Έπονται νέα χτυπήματα

Η Marfin έχει αποφασίσει να χτυπήσει στα ίσια τον ανταγωνισμό, καθώς δεν θα περιοριστεί μόνο στα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες με αφορμή την συνεργασία της με την Templeton, ένα από τα μεγαλύτερα fund των ΗΠΑ που διαχειρίζεται 411 δις ευρώ και την παρουσία στην Αθήνα του M. Mobius, ενός από τους γνωστότερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, η Marfin θα ανακοινώσει με το αμερικανικό fund συνεργασία που θα αφορά νέα καινοτόμα επενδυτικά προϊόντα.

Παράλληλα και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ,επίθεση ετοιμάζει η Marfin και στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στόχος είναι να ανατραπούν ισορροπίες σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που εμφανίζει υψηλά περιθώρια κέρδους.

Η μεταφορά υπολοίπου

Οι δανειολήπτες καταφεύγουν στα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπων στα καταναλωτικά δάνεια και κάρτες με στόχο να μειώσουν τα έξοδα στις δόσεις των δανείων, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής.

Τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπων επιτρέπουν πέραν των άλλων τον έγκαιρο προγραμματισμό των υποχρεώσεων των καταναλωτών, καθώς με την αναχρηματοδότηση των χρεών καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα τη δόση ενός μόνο δανείου. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει αυτά τα προϊόντα με στόχο να αποτρέψουν τυχόν έξαρση των επισφαλειών και να επιτρέψουν στους πελάτες τους να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν συνάψει. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων στα καταναλωτικά έχει ενταθεί σημαντικά. Οι τράπεζες σήμερα προσφέρουν πληθώρα προϊόντων ανακύκλωσης οφειλών.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.