ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Μπόνους 800 εκατ. από τα μη οργανικά κέρδη

13:35 - 23 Νοε 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η αυξημένη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, πέραν των αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων, φαίνεται ότι θα στηριχθεί από τις σημαντικές υπεραξίες που καταγράφονται από συμμετοχές και γενικότερα από το εμπορικό και επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, αλλά και από διάφορες συμμετοχές και θυγατρικές που εμφανίζονται στις λογιστικές καταστάσεις στα λοιπά έσοδα.

Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις, συνολικά, τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και άλλες πηγές εσόδων που δεν σχετίζονται με τα οργανικά έσοδα θα αποτελέσουν στη χρήση 2006 στο 25% των ενοποιημένων καθαρών κερδών.  Συνολικά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 800 εκατ. ευρώ

Η Εθνική τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει συνολικά έσοδα από επιχειρηματικές συμμετοχές και διαπραγματευτικά κέρδη περίπου 220 εκατ. ευρώ στο 9μηνο συμπεριλαμβανομένων και των κερδών από τις πωλήσεις θυγατρικών σε ΗΠΑ και Καναδά .  Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 37 με 38 εκατ. ευρώ.  Οι λογιστικές υπεραξίες από την ΑΓΕΤ Ηρακλής ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ ενώ το μέσο κόστος κτήσης 168 εκατ.

Στην Alpha, η πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στην ασφαλιστική εταιρεία ΑΧΑ θα επιφέρει καθαρό κέρδος 150 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα εγγράψει η τράπεζα στο α΄ τρίμηνο ή 6μηνο του 2007.  Στη χρήση 2006 η Alpha αναμένεται να εγγράψει συνολικά έσοδα από χρηματοοικονομικά και λοιπά έσοδα περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά μη οργανικά έσοδα που αναμένεται να εμφανίσει η Eurobank στη χρήση 2006 εκτιμώνται στα 140 εκατ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται υπεραξίες χαρτοφυλακίων αλλά και οι λογιστικές υπεραξίες από το χαρτοφυλάκιο προς πώληση.

Τα συνολικά έσοδα από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες αλλά και λοιπά έσοδα στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στην χρήση 2006 στα 270 εκατ. ευρώ.  Όσον αφορά το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο προς πώληση, μόνο από την συμμετοχή στην Κύπρου εμφανίζει λογιστικές υπεραξίες ύψους 120 εκατ. ευρώ τις οποίες θα εγγράψει αν ρευστοποιήσει.  Στο δ΄ τρίμηνο θα ρευστοποιήσει και τη συμμετοχή της κατά 7,5% στην Centric, τρέχουσας αξίας 1,1 εκατ. ευρώ.

Περί τα 80 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα κέρδη της Emporiki από επενδυτικά χαρτοφυλάκια και χρηματοοικονομικές πράξεις αλλά και λοιπά έσοδα. 

Σημαντικές υπεραξίες καταγράφει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τάξης του 17% με 18%.  Τα συνολικά επενδυμένα κεφάλαια σε μετοχές ανέρχονται σε 280 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο προς πώληση δηλαδή την Attica Bank, τα ΕΛΤΑ κ.α. και επιβαρύνει την καθαρή θέση ανάλογα με τις αυξομειώσεις και 180 εκατ. ευρώ το εμπορικό χαρτοφυλάκιο.

Η Marfin αναμένεται να εμφανίσει υπεραξίες τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από πώληση μετοχών (Πειραιώς) ή άλλες μη οργανικές δραστηριότητες στο γ΄ τρίμηνο του 2006.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.