ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan: Κερδισμένοι και χαμένοι του ευρώ και στη Σοφοκλέους

14:49 - 28 Νοε 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Με το ισχυρό ευρώ να πλήττει τις προοπτικές των ευρωπαίων εξαγωγέων, ο αναλυτής της JP Morgan Mislav Matejka συστήνει στους πελάτες του οίκου να προσαρμόσουν αναλόγως τα χαρτοφυλάκιά τους. Η σύσταση αυτή επηρεάζει και τις ελληνικές μετοχές.

Η βελτίωση της ζήτησης στην Ευρωζώνη έναντι των αντίστοιχων συνθηκών στον υπόλοιπο πλανήτη, αναμένεται να στηρίξει τις μετοχές εταιρειών που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους στην ευρωπαϊκή περιοχή, προβλέπει ο στρατηγικός αναλυτής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει δυναμική, εξαιτίας της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά απασχόλησης και της ενίσχυσης των εισοδημάτων, παρά την επερχόμενη αύξηση του ΦΠΑ.

Αντίθετα, οι προοπτικές για τις εταιρείες με έντονη εξαγωγική δράση επισκιάζονται από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, με τις εν λόγω μετοχές να πλήττονται σε εποχές ισχυρού νομίσματος, όπως εξάλλου έχει δείξει και η εμπειρία του παρελθόντος.

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan συστήνει στους πελάτες της να τηρήσουν θέσεις overweight σε ένα χαρτοφυλάκιο 30 μετοχών, οι οποίες παράγουν τα έσοδά τους στην τοπική -ευρωπαϊκή- αγορά. Ανάμεσα σε αυτές τις μετοχές συγκαταλέγεται και η Ελληνική Τεχνοδομική (με το 100% των πωλήσεών της να πραγματοποιούνται στην Ευρώπη), αλλά και άλλες μετοχές, όπως οι TUI, Atos Origin, Vinci, E.ON, Mondadori και KPN.

Στη λίστα των εταιρειών με έντονη εξαγωγική δράση, οι οποίες, σύμφωνα με τον οίκο, αναμένεται να πληγούν από το ισχυρό ευρώ, συγκαταλέγεται (και μάλιστα στη δεύτερη θέση) η Τεχνική Ολυμπιακή, καθώς ο όμιλος πραγματοποιεί μόλις το 3,9% των πωλήσεών του στην Ευρώπη, όπως υπολογίζει η JP Morgan. Στην ίδια λίστα συγκαταλέγονται μετοχές όπως αυτές των εταιρειών Nokia, Philips, Ahold, Unilever, LVMH, Hermes, UCB, STMicroelectronics, Bayer, BASF και Sanofi-Aventis.

Κ.Σαμ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.