ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι καταλύτες που θα επηρεάσουν τις τράπεζες

10:38 - 04 Δεκ 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τα σημαντικά γεγονότα τα οποία θα διαδραματίσουν το ρόλο των καταλυτών στα αποτελέσματα των τραπεζών για το 2006 αλλά και τα σχέδια που εκπονούν οι διοικήσεις για τις αρχές του 2007 αποτελούν τους παράγοντες κλειδιά που θα επηρεάσουν την αποτίμηση και την πορεία τους στο ΧΑ.

Το δ΄ τρίμηνο βάση κερδοφορίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετικό, ωστόσο, θα επηρεαστεί σε ένα βαθμό από την επιβολή φόρου στα αφορολόγητα έως τώρα αποθεματικά.

Η Εθνική τράπεζα έχει δεχτεί πιέσεις στην μετοχή της συν τοις άλλοις γιατί ολοκληρώνεται η διαδικασία απουλοποίησης των εναπομεινασών μετοχών.  Όμως όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η Εθνική, με εξαίρεση τον έκτακτο φόρο 100 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά θα ανακοινώνει θετικές ειδήσεις.

Το τελευταίο τρίμηνο η Εθνική αναμένεται να εμφανίσει σημαντική αύξηση κερδών περίπου 350 εκατ. ευρώ (προ εκτάκτου φόρου) έναντι 244που πέτυχε στο γ΄ τρίμηνο. Τα κέρδη θα προέλθουν από την αύξηση των spreads, θα εγγράψει συνολικά 65 εκατ. ευρώ από την Finansbank καθώς και 20 με 30 εκατ. ευρώ από πώληση ακινήτων. Όμως θα επιβαρυνθεί από 100 εκατ. ευρώ από έκτακτο φόρο και περίπου 29 εκατ. ευρώ λόγω της συλλογικής σύμβασης εργασίας.  Δηλαδή θα εμφανίσει έκτακτα έξοδα 130 εκατ. ευρώ.  Τα συνολικά ετήσια κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι ο φόρος είναι εφάπαξ και ότι τα έσοδα από την Finansbank συνεχώς θα βελτιώνονται, ενώ θα βελτιώνεται και το spread μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων, το momentum για την Εθνική θα παραμείνει ιδιαίτερα θετικό. Επίσης η εξαγορά της CEC ίσως κλείσει εντός του Δεκεμβρίου ενώ η δημόσια πρόταση μάλλον θα πραγματοποιηθεί μέσα Ιανουαρίου για την Finansbank.

Η Εθνική, επίσης, επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις στους μετόχους της λόγω σχεδίων για καταβολήέκτακτου μερίσματος συνολικού ύψους έως και 300 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank αναμένει περαιτέρω βελτίωση κερδών στο δ΄ τρίμηνο λόγω απόδοσης των δανείων και ειδικά των νέων χορηγήσεων. Θα επιβαρυνθεί από το κόστος της συλλογικής σύμβασης εργασίας περίπου 18 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις μικρής κλίμακας στο αναλογιστικό έλλειμμα της τράπεζας όταν ενταχθεί στο ΕΤΑΤ κατά το πιθανότερο μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2007.

Η στοχοποίηση δύο τραπεζών στην Ουκρανία αλλά και τα σχέδια για πώληση των ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 430 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ώστε να χρηματοδοτήσει τις εξαγορές θα θέσουν την μετοχή στο επίκεντρο της αγοράς το επόμενο διάστημα και ειδικά τις αρχές του 2007.

Τα έκτακτα κέρδη των 150 εκατ. ευρώ από την πώληση της Ασφαλιστικής δίνουν ένα ισχυρό momentum στα κέρδη, όμως τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα δεν προσμετρώνται στις αναλύσεις των θεσμικών.

Η Eurobank αναμένεται να επιτύχει στο δ΄ τρίμηνο περίπου 190 με 200 εκατ. ευρώ κέρδη διαμορφώνοντας τα τελικά κέρδη για το 2006 στα 680 με 690 εκατ. ευρώ, σαφώς υψηλότερα από τους στόχους της διοίκησης.

Η Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει ετήσια κέρδη 450 εκατ. ευρώ τα οποία υποστηρίζονται κατά βάση από τα οργανικά κέρδη.  Το μεγάλο στοίχημα της Πειραιώς είναι για το 2007 καθώς θα πρέπει να καταφέρει να ξεπεράσει τις επιδόσεις του α΄ τριμήνου του 2006 στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Η ΑΤΕ Βank ενδέχεται να υπαχθεί στο ΕΤΑΤ και το Ταμείο Κύριας Σύνταξης στο ΙΚΑ από τις αρχές του 2007 εξέλιξη που σταδιακά θα συμβάλλει στην μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Η Marfin στο δ΄ τρίμηνο θα καταγράψει περεταίρω βελτίωση κερδών λόγω εγγραφής υπεραξιών π.χ. από την πώληση της συμμετοχής στην Πειραιώς, από placement της Εγνατίας και της Λαϊκής αν πραγματοποιηθούν μέσα στο Δεκέμβριο και από υπεραξίες από άλλες συμμετοχές. Τα ετήσια κέρδη του ομίλου συνολικά εκτιμώνται σε 400-420 εκατ. ευρώ.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.