ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρου: Πρόταση εξαγοράς ή χαλαρής συνεργασίας από Πειραιώς;

10:29 - 18 Δεκ 2006 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Υψηλό premium θα πρέπει να αναμένουν οι μέτοχοι της Κύπρου από την Πειραιώς αν τελικά η πρόταση που θα υποβάλλει θα αφορά συγχώνευση, ωστόσο μπορεί να επιλεγεί και άλλη λύση που να μην περιλαμβάνει συγχώνευση. Παρέμβαση κ. Χριστοδούλου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Στην Πειραιώς εμφανίσθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να υλοποιήσει τα στρατηγικά της σχέδια και είναι βέβαιο ότι θα την εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Από την πλευρά της η Marfin δεν μπορεί να πραγματοποιήσει στρατηγικές κινήσεις μετά τις 22 Δεκεμβρίου δηλαδή μέχρι και την άλλη Παρασκευή. Μετά από αυτή την ημερομηνία η Marfin με την ολοκλήρωση των δημοσίων προτάσεων αποδεσμεύεται νομικά και θα έχει την δυνατότητα να υλοποιήσει πιθανά σχέδια της μαζί με το Dubai.

Η Πειραιώς έχει αδράξει την ευκαιρία να υποβάλλει μια πρόταση - προσφορά δελεαστική προς τους μετόχους της Κύπρου.  Όμως η πρόταση αυτή θα πρέπει να ευνοεί τους μετόχους της Κύπρου , ως προς την αποτίμηση, την έδρα, τις εξουσίες και αρμοδιότητες.

Για τη διατήρηση της αυτονομίας των δύο τραπεζών ίσως επιλεγεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις το μοντέλο πχ. της Fortis, δηλαδή της «διπλής έδρας»σε Βέλγιο και Ολλανδία ή εν προκειμένω σε Αθήνα και Λευκωσία.  Κομβικό σημείο όμως θα είναι η αποτίμηση και η διανομή της εξουσίας.

Με βάση της κεφαλαιοποιήσεις η Πειραιώς είναι 1,14 φορές μεγαλύτερη από την Κύπρου ενώ με βάση τις τρέχουσες τιμές η σχέση ανταλλαγής θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε 1 μετοχή Πειραιώς προς 2,3 μετοχές Κύπρου.  Όμως μια τέτοια πρόταση που θα στηρίζονταν στις τρέχουσες αποτιμήσειςίσως να μην ικανοποιούσε την Κύπρου.

Ενδεχομένως να υιοθετηθεί η λογική των ισότιμων τραπεζών και η σχέση ανταλλαγής να περιοριστεί σε 1 μετοχή Πειραιώς προς 2 μετοχές Κύπρου.

Παρέμβαση Χριστοδούλου

«Δεν πρόκειται να δεχθούμεπαρεκκλίσεις από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μετόχων ανέφερε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χ. Χριστοδούλου σχολιάζοντας την επικείμενη πρόταση της Πειραιώς προς την Κύπρου.

Παράλληλα τόνισε ότι η Τράπεζα Κύπρου, μια αξιόλογη, κερδοφόρα και με καλές προοπτικές αυτοδύναμης ανάπτυξης τράπεζα δεν προσφέρεται για εκποίηση ή δεν βρίσκεται σε δημοπρασία»

Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι τόσο η ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς όσο και η ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου γνωρίζουν τις απόψεις της Κεντρικής Τράπεζας, ως της κυπριακής ρυθμιστικής και εποπτικής αρχής, σχετικά με το θέμα της ενδεχόμενης μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας. Έχει καταστεί σ’ αυτούς σαφές ότι οφείλουν να τηρήσουν πιστά τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και να συμμορφωθούν πλήρως προς τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.
Καθιστώ σαφές ότι, ενεργώντας μέσα στα πλαίσια των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της, η Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να επιτρέψει παρεκκλίσεις ή συναλλαγές οι οποίες να αποβαίνουν σε βάρος των καλώς νοούμενων συμφερόντων των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και του κοινού ή να πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος, το οποίο χαίρει μεγάλης εκτίμησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.


Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.