ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι παράγοντες κλειδιά για τα κέρδη του 2007 και το κυοφορούμενο big deal

11:20 - 02 Ιαν 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Με ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς θα πορευθούν οι τράπεζες τουλάχιστον για το α' 6μηνο του 2007 όσον αφορά την πορεία κερδών αλλά και αύξησης των δανείων.

Η υπαγωγή και άλλων τραπεζών στο ΙΚΑ και ΕΤΑΤ με περιξάρχουσες την Εθνική και Alpha, αλλά και η αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και γενικότερα των δανείων λόγω της Βασιλείας ΙΙ (θεσμοθετηθεί αυστηρότερα κριτήρια ως προς την σχέση δανείων προς εποπτικά κεφάλαια) ίσως να δημιουργήσουν μικρές πιέσεις στα ίδια κεφάλαια και δευτερευόντως στα κέρδη, ωστόσο θα απορροφηθούν.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι ενώ στο α' 6μηνο του 2006 η Εθνική και η Πειραιώς ευνοήθηκαν σημαντικά από έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη ωστόσο λόγω της πολιτικής που έχουν ακολουθήσει έχουν καταφέρει να αναπληρώσουν τόσο τα έκτακτα έσοδα από την πώληση της Atlantic Bank αλλά και της NBG Canada, αλλά και την πώληση της συμμετοχής στην ING.

H Alpha bank θα εγγράψει 152 εκατ. ευρώ, μάλλον στο α' τρίμηνο αν οριστικοποιηθεί ως προς το τυπικό σκέλος η συμφωνία πώλησης της ασφαλιστικής της εταιρίας στη ΑΧΑ, στην Emporiki ο πήχης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις μειώνεται και άρα θα πρέπει να αναμένεται γρηγορότερη ανάκαμψη της τράπεζας, ενώ στην Eurobank, η απόδοση των δραστηριοτήτων του εξωτερικού αναμένεται να είναι πιο αισθητή.

Λόγω των παραγόντων αυτών αν το 2006 χαρακτηρίστηκε τραπεζική χρονιά αφού τα συνολικά κέρδη των 15 εισηγμένων τραπεζών θα ανέλθουν στα 3,84 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 40%, το 2007 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για τον κλάδο καθώς θα επιβεβαιωθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην κερδοφορία, ενώ θα υπάρξει και mega deal που θα προκαλέσει domino στον κλάδο.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ποσοστιαίατα κέρδη του 2007 θα είναι υψηλότερα από αυτά του 2006 και σίγουρα για όλες τις τράπεζες ποσοτικά.

Αρα η εκτίμηση ότι τα κέρδη θα αυξάνονται με βραδύτερους ρυθμούς ενδεχομένως να αποτελεί μάλλον συντηρητική προσέγγιση στα κέρδη.

ΕΤΕ: Κέρδη έκπληξη και το 2007

Η Εθνική τράπεζα στο α΄6μηνο του 2006 είχε εγγράψει έκτακτα κέρδη 130 εκατ. ευρώ από την πώληση της Atlantic και της NBG Canada, ενώ στο τέλος του 2006 επιβαρύνθηκε από 100 εκατ. ευρώ από την φορολόγηση των αποθεματικών.

Θεωρητικά το 2007 ξεκινά η νέα οικονομική χρήση με ένα μειονέκτημα των υψηλών έκτακτων κερδών.

Όμως από την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank περί το 75% με την υποβολή δημόσιας πρότασης με στόχο έως και το 90% η Εθνική θα εγγράψει ήδη από το α΄ τρίμηνο το ποσοστό που θα τις αναλογεί από τα κέρδη της τουρκικής τράπεζας, ενώ θα αποδώσουν καλύτερα και οι υπόλοιπες επενδύσεις στο εξωτερικό.

Η τράπεζα επίσης δεν βαρύνεται με κόστη εθελούσιας εξόδου, ωστόσο δεν θα επαναληφθούν εκτός απροόπτου τα έκτακτα κέρδη από πωλήσεις ακινήτων.

Αν πωληθεί η NBG Νότιας Αφρικής (SABA) θα εγγραφούν έκτακτα κέρδη ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις και στην ΑΓΕΤ  Ηρακλής στην οποία η ΕΤΕ κατέχει το 26,4%.

Πάντως ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την ΕΤΕ θα είναι η υπαγωγή της στο ΙΚΑ το αργότερο από τις αρχές του 2008 και βεβαίως η εφαρμογή των νέων κανόνων για την Βασιλεία ΙΙ.

Θα προσεγγίσει τα 1 δισ. κέρδη η Alpha Βank;

Με μόνο ίσως αρνητικό παράγοντα το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η καθαρή της θέση οριακά λόγω ασφαλιστικού, εφόσον υπαχθεί στους νέους ασφαλιστικούς φορείς και Βασιλείας ΙΙ η Alpha Bank θα αποτελέσει την τράπεζα με την μεγαλύτερη αύξηση κερδών αναλογικά πάντα στον κλάδο.

Η βασική αιτία κυρίως είναι η μη επαναλαμβανόμενη πηγή κερδοφορίας η πώληση δηλαδή της Alpha Ασφαλιστικής που θα ενισχύσει μάλλον τα κέρδη του α΄ τριμήνου κατά 152 εκατ. ευρώ.

Για το 2007 η τράπεζα αναμένεται να ξεπεράσει σε κέρδη την Eurobank και κατά το πιθανότερο θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα προσεγγίσει τον στόχο του 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι εφάπαξ η τράπεζα επηρεάστηκε το 2006 από την φορολόγηση των αποθεματικών κατά 73 εκατ. ευρώ.

Eurobank: Στήριξη από το εξωτερικό;

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει τονιστεί μεταφέροντας εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων ότι η αγορά ποντάρει στα κέρδη της E

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.