ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Marfin Popular: Θετική πρεμιέρα στο ΧΑ, τα σχέδια για MFG, Εγνατία

14:23 - 05 Ιαν 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Εντυπωσιακή είναι η πρεμιέρα της Marfin Popular Bank (MARFB) στο ΧΑ, καθώς καταγράφει σημαντικά κέρδη άνω του 7%, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται περί τα 8 ευρώ, διαμορφώνοντας την συνολική κεφαλαιοποίηση στα 6,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίησητης Πειραιώς ανέρχεται στα 6,64 δισ. ευρώ και της Κύπρου στα 5,92 ευρώ.

Η μετοχή της Εγνατίας σημειώνει κέρδη άνω του 10% όπως επίσης και τηςMarfin Financial Group.

Η κεφαλαιοποίηση αυτή αν διαιρεθεί με τα ίδιακεφάλαια δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ τότε προκύπτει τιμή προς λογιστική αξία 1,9 όταν ο τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται με 2,5 και 3 φορές τη λογιστική του αξία προκύπτει ότι υπάρχουν πολλά και μεγάλα περιθώρια ανόδου της μετοχής της Marfin Popular Bank στο ΧΑ.

Θεωρητικά η μετοχή της Marfin Popular Bank θα έπρεπενα διαπραγματεύεται στα 13-14 ευρώ αν ληφθεί υπόψη ότι η σχέση τιμής προς λογιστική αξία του ομίλου κινείται στον μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς.

Ήδη ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών σήμερα προέρχεται από ξένους θεσμικούς οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα στις συναλλαγές τους λόγω της κοινής πλατφόρμας.

Όμως η μεγαλύτερη άνοδος θα πρέπει να αναμένεται από το γεγονός ότι η Marfin Popular Bank θα εισαχθεί στο FTSE ASE 20 και έτσι πολλοί ξένοι που τοποθετούνται με βάση δείκτες (index funds) θα επενδύσουν στην Marfin Bank.

Τα επόμενα σχέδια

Η Marfin Financial Group θα παραμείνει κατά το πιθανότερο σενάριο στο ΧΑ.

Μπορεί η Marfin Popular Bank να υπέβαλε πρόταση ώστε να αποκτήσει το 100% των μετοχών ή συγκεκριμένα επιπλέον 4,5% αφού ήδη ελέγχει το 95% είτε μέσω μετρητών 37,24 ευρώ ανά μετοχή είτε με σχέση ανταλλαγής5,75 μετοχές Marfin Popular Bank προς 1 μετοχή της Marfin Financial Group.

Μέσω των μετρητών οι μέτοχοι μειοψηφίας της Marfin Financial Group δεν συμφέρει να ανταλλάξουν τις μετοχές τους.

Αντιθέτως μέσω ανταλλαγής μετοχών προκύπτει όφελος.

Όμως η πρόταση απόσυρσης της μετοχής της Marfin Financial ήταν υποχρεωτική λόγω του γεγονότος ότι το free float κινείται κάτω του 10%.

Στα σχέδια της Marfin Popular περιλαμβάνονται η παραμονή της MFG στο ΧΑ.

Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ώστε να αυξηθεί η διασπορά μέσω της έκδοσης μετοχών.

Παράλληλα θα υπάρξει απόσχιση δραστηριοτήτων και στην Marfin Financial Group θα περιλαμβάνονται μόνο οι μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες δηλαδή της υγείας, οι επενδύσεις σε τεχνολογία κ.α.

Τα σχέδια για την Εγνατία

Αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα τελικά σχέδια ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι η μετοχή της Εγνατίας να αποσυρθεί από το ΧΑ.

Η Marfin Popular Bank θα υποβάλλει πρόταση με μετρητάή και ανταλλαγή μετοχών.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.