ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Marfin: Η επόμενη ημέρα και οι νέοι επιχειρηματικοί στόχοι

12:45 - 11 Ιαν 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ραγδαίες φαίνεται ότι θα είναι οι εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών μετά την απόφαση της Marfin Financial Group να πραγματοποιήσει αύξηση μαμούθ ύψους 5 δισ. ευρώ. Πλέον ο όμιλοςδιαθέτει κεφάλαια άνω των 8,3 δισ. ευρώ και έχει την ευχέρεια για μεγάλες εξαγορές.

Με τη στήριξη του Dubai Ιnvestment που διαθέτει τεράστια κεφαλαιακή ρευστότητα αλλά και ξένων τραπεζών που πλέον αντιμετωπίζουν τον όμιλο της Marfin από άλλη οπτική γωνία μπορούν να υλοποιηθούν σχέδια εξαγοράς σε όλα τα μέτωπα με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους όπως τηλεπικοινωνίες, ναυτιλία, υγεία κ.α.

Ο επικεφαλής της Marfin κ. Βγενόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη ο οποίος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα θετικά αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις.

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το ενδιαφέρον του ομίλου Marfin επικεντρώνεται στο deal ή στα deal που θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα, αλλά και στην αντίδραση των υπολοίπων τραπεζών που για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και παράλληλα να επιταχύνουν τις κινήσεις στρατηγικών συμμαχιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς η δυναμική που έχει αναπτύξει ο όμιλος της Marfin έχει οδηγήσει σε πυρετώδεις συσκέψεις τα επιτελεία των υπολοίπων τραπεζών καθώς διαβλέπουν ότι πλέον το τραπεζικό σκηνικό έχει ανατραπεί.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Marfin.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο και θα πρέπει να αναμένεται ότι η πρώτη κίνηση θα εκδηλωθεί με την εξαγορά τράπεζας.

Θεωρητικά και πρακτικά όλες οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν στόχο εξαγοράς, ωστόσο δεν αποκλείονται ακόμη και συντονισμένες κινήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο παρελθόν ο όμιλος της Marfin,είχε επαφές με περίπου όλες τις τράπεζες, πλην της Εθνικής, άρα θεωρητικά μια εξ αυτών μπορεί να αποτελέσει στόχο εξαγοράς.

Τις τελευταίες ημέρες είχαν υπάρξει φήμες ότι δηλαδή η Marfin θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ATE ή την Alpha Bank.

Οι φήμες αυτές μπορεί να θεωρούνταν υπερβολικές, ωστόσο ουδείς πλέον μπορεί να αποκλίσει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Όλες οι τράπεζες σε θεωρητική βάση αποτελούν στόχο ή αντικείμενο διαπραγμάτευσης εξαγοράς.

Το στρατηγικό σχέδιο της Marfin σε συνεργασία με το Dubai είναι να δημιουργήσουν τον ισχυρότερο χρηματοοικονομικό σχήμα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και μάλλον ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί πολύ γρηγορότερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Σοκ στον ανταγωνισμό

Όλες οι τράπεζες θα επεναξετάσουν πλέον την στρατηγική τους καθώς οι ισορροπίες στον κλάδο έχουν ανατραπεί.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι μια λύση για τις τράπεζες όπως η Eurobank, η Alpha κ.ά., όμως καθίσταται σαφές ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα στρατηγικές συμφωνίες ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους κινδυνεύουν να απολέσουν συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.