ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Τράπεζα Κύπρου απέρριψε την πρόταση της Marfin

10:33 - 12 Ιαν 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Απέρριψε την δημόσια προταση της Marfin Popular Bank το δ.σ. της Τράπεζα Κύπρου με το αιτιολογικό ότι η επιθετική εξαγορά ενέχει κινδύνους και ότι το τίμημα δεν αντανακλά τη αξία της τράπεζας. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα καθώς με τόν τρόπο αυτό βραχυπρόθσμα μλποκάρει τα σχέδια του Ομίλου Marfin.

Σε ανοικτό πόλεμο έχουν οδηγηθεί η Marfin Popular Bank με την Tράπεζα Πειραιώς, μετά τις αιφνιδιαστικές κινήσεις Σάλλα. Οι τράπεζες επιδίδονται σε πόλεμο ανακοινώσεων, ενώ η Marfin υπέβαλε δύο  δημόσιες προτάσεις, προσφέροντας 1,241 μετοχές της για κάθε μία της Κύπρου και 2,84 μετοχές για κάθε μία της Πειραιώς χωρίς premium.

Ο πόλεμος ξέσπασε χθες, όταν ο Μ. Σάλλας και η πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, πρόλαβαν τις βλέψεις Βγενόπουλου προς Πειραιώς και Κύπρου, υποβάλλοντας πρόταση για την Marfin.

Η πλευρά της Marfin απάντησε άμεσα σήμερα το πρωί στις χθεσινοβραδινές κινήσεις της Πειραιώς, ενημερώνοντας το ΧΑ ότι θα υποβάλει κανονικά τις δημόσιες προτάσεις της προς Πειραιώς και Κύπρου. Ωστόσο, εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένη από τη στάση της Πειραιώς και κάνει λόγο για χρήση εμπιστευτικής πληροφόρησης.

Η ανακοίνωση της Marfin αναφέρει χαρακτηριστικά: "Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι κάνοντας χρήση εμπιστευτικής πληροφόρησης που έγινε για λόγους ευγένειας και δεοντολογίας προς τον κ. Μ. Σάλλα, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε άμεσα χθες το βράδυ σε ανακοίνωση περί δήθεν δημόσιας πρότασης για την εξαγορά της εταιρείας μας χωρίς την απαιτούμενη προγενέστερη ενημέρωση ή έγκριση οποιωνδήποτε Αρχών. Η εμπιστευτική πληροφόρηση ήταν ότι, αφού είχαμε ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, σήμερα επρόκειτο να καταθέσουμε δημόσιες προτάσεις για την εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας στον Ελληνοκυπριακό χώρο και μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι προτάσεις μας θα κατατεθούν όπως έχει προγραμματισθεί και οι μέτοχοι των εμπλεκόμενων τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν προσεκτικά αν η τυχόν αποδοχή τους θα προσθέσει αξία στην επένδυσή τους. Η προσπάθεια της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να εμποδίσει ή να καθοδηγήσει την κρίση των μετόχων και της αγοράς δεν μπορεί να είναι επιτυχής".


Από την πλευρά της, η Πειραιώς χαρακτηρίζει παράνομες τις αντιδράσεις και όψιμες τις δηλώσεις της Marfin.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς αναφέρει τα εξής: "Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς διαψεύδει ανακοινώσεις και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες της είχε δήθεν γνωστοποιηθεί επίσημα, πρόθεση της Marfin Popular Bank να προβεί σε εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς. Μια τέτοια πρόθεση θα ήταν σοβαρή μόνο εάν ήταν και συγκεκριμένη. Θα ήταν συγκεκριμένη εάν πρώτον εξειδίκευε τον στόχο και την τράπεζα εξαγοράς και δεύτερον εάν προσδιόριζε τους βασικούς όρους εξαγοράς. Σε κανένα στάδιο, ούτε και μέχρι αυτή τη στιγμή, η Marfin Popular Bank δεν έχει ξεκαθαρίσει δεσμευτικά και επίσημα εάν το αγοραστικό της ενδιαφέρον αφορά την Τράπεζα Κύπρου (της οποίας η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος) ή απευθείας την Τράπεζα Πειραιώς. Ούτε μέχρι τη στιγμή αυτή έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη πρόταση δημόσιας εξαγοράς, παρά το γεγονός ότι όψιμα πλέον η Marfin Popular Bank διατείνεται ότι είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις της. 

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς για τη δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Marfin Popular Bank, σαφής κατά το αντικείμενο και τους όρους της, ανακοινώθηκε την 11η Ιανουαρίου 2007 αρμοδίως και εγγράφως, αμέσως μετά τη λήψη της, υλοποιώντας επιχειρηματικά σχέδια της τράπεζας. Είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι σήμερα υφίσταται μία μόνο πρόταση εξαγοράς και αυτή προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ήδη, από χθες το απόγευμα, δεσμευθεί επίσημα και εγγράφως απέναντι στις εποπτικές Αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από τη στιγμή λοιπόν που η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε πρόταση δημόσιας προσφοράς δεσμευτικά και επίσημα, μέσω των αρμοδίων Αρχών, αλλά και απευθείας προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Popular Bank, κάθε άλλη πρόταση εξαγοράς την οποία εξαγγέλλει ότι θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Popular Bank, είναι με βάση τη νομοθεσία και την πάγια διεθνή συναλλακτική πρακτική παράνομη και εκτός της δρομολογημένης διαδικασίας,

<

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.