ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοικτή φιλική πρόσκληση Βγενόπουλου σε Πειραιώς, Κύπρου

16:04 - 15 Ιαν 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ανοικτή πρόκληση και επίθεση φιλίας προς τις διοικήσεις και τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς και της τράπεζας Κύπρου απηύθυνε ο επικεφαλής της Marfin Α. Βγενόπουλος με στόχο την δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή που θα κατέχει ηγετική θέση στην Ελλάδα , την Κύπρο και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ η νέα τράπεζα θα κατέχει την 24η θέση στην Ευρώπη.

Ο κ Βγενόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Κύπρο εστιάσθηκε σε 3 βασικούς άξονες αποστέλλοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

1) Έστειλε το μήνυμα στην Πειραιώς ότι επιδιώκει διαπραγματεύσεις. Αποκάλεσε μεγάλο στρατηγό τον κ Μ. Σάλλα της Πειραιώς, τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σέβομαι το πρόεδρο της Πειραιώς και τους μεγαλομετόχους και επισήμανε ότι δικαιωματικά θα πρέπει να κατέχει την θέση του προέδρου στο νέο σχήμα.

2) Έστειλε μήνυμα στην διοίκηση της Κύπρου,  αν και την καυτηρίασε για την μεθοδολογία που χρησιμοποίησε όσον αφορά την απόρριψη της δημόσιας πρότασης του, τονίζοντας ότι « η στάση που κράτησε η διοίκηση της Κύπρου δεν θα πρέπει να δεσμεύει τις μελλοντικές αποφάσεις»

3) Έστειλε μήνυμα προς τους μετόχους των δύο τραπεζών τονίζοντας ότι όλα είναι ανοικτά στις διαπραγματεύσεις αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των οικονομικών προσφορών.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι έχει έρθει σε επαφές με δύο βασικούς μετόχους της Πειραιώς στους οποίος είχε τονίσει τα γενικότερα σχέδια του δηλαδή την δημιουργία μιας υπερτράπεζας.

4) Έστειλε μήνυμα προς όλους τονίζοντας ότι αν δεν συμφωνήσουν, τότε η Marfin θα προχωρήσει μονομερώς.

H Συγκέντρωση

Η συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο είναι αναγκαιότητα τόνισε ό επικεφαλής της Marfin κ. Βγενόπουλος τονίζοντας ότι όλες οι πλευρές υποστηρίζουν την δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων.

Την συγκέντρωση αυτή την έχουν ενστερνιστεί τόσο η Πειραιώς διεκδικώντας την Κύπρου όσο και η Κύπρου που υπέβαλλε δημόσια πρόταση στην Emporiki.

Αν προχωρήσει η τριπλή συγχώνευση τότε θα δημιουργηθεί μια νέα υπερτράπεζα με ενεργητικό 77 δισ. ευρώ , χορηγήσεις 46 δισ. ευρώ και καταθέσεις 54 δισ. ευρώ.

Επίσης τόνισε ότι από αυτή την συγχώνευση τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 20% τουλάχιστον επιπλέον της πρόθεσης των απόλυτων μεγεθών των 3 τραπεζών , ουσιαστικά δηλαδή ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και συνέργιες.

Σχέση Ανταλλαγής

Οι όροι των σχέσεων ανταλλαγής καθορίστηκαν από τις χρηματιστηριακές τιμές της προηγούμενης Πέμπτης.

Ο κ Βγενόπουλος τόνισε ότι η Marfin θα μπορούσε να προσφέρει μετρητά και μετοχές ώστε να προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος των μετόχων, λόγω ενός υψηλού premium, ωστόσο ο στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου σχήματος μεταξύ ισότιμων μελών μια συνεργασία και όχι μια συγχώνευση.

Η ιδανική εξέλιξη σύμφωνα με τον κ Βγενόπουλο είναι σε πρώτη φάση οι διοικήσεις των 3 τραπεζών να συμφωνήσουν χρονοδιαγράμματα και σχέσεις ανταλλαγής.

Εν συνεχεία θα πρέπει να συναινέσει το προσωπικό. Η παράμετρος αυτή κατά τον κ Βγενόπουλο είναι η πιο καθοριστική

Και στην τελευταία φάση να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις οι γενικές συνελεύσεις.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.