ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καπράλος: Προσφορά για το 44% τoυ Bουλγαρικού χρηματιστηρίου

15:51 - 30 Ιαν 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Προσφορά για την εξαγορά του βουλγαρικού χρηματιστηρίου προτίθεται να υποβάλει η Ελληνικά Χρηματιστήρια, δήλωσε ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος του Χ.Α. κατά την παρουσίαση της Κοινής Πλατφόρμας και των αποτελεσμάτων της συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου στη γειτονική χώρα.
"Το Χρηματιστήριο (Αθηνών) είναι πρόθυμο να υποβάλει προσφορά για το βουλγαρικό χρηματιστήριο, όταν η (βουλγαρική) κυβέρνηση (το) αποφασίσει", ανέφερε ο κ. Καπράλος, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το "Reporter.gr".

"Bρισκόμαστε σήμερα στη Σόφια επειδή το Βουλγαρικό Κράτος εξέφρασε επίσημα την πρόθεσή του να ιδιωτικοποιήσει το Βουλγαρικό Χρηματιστήριο. Σαν απάντηση σε αυτήν την ευκαιρία επιθυμούμε να εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας για να προσφέρουμε μία δίκαιη τιμή για την αγορά μετοχών από τους μετόχους που είναι πρόθυμοι να πωλήσουν", δήλωσε σήμερα ο κ. Καπράλος κατά τη διάρκεια παρουσίασης στη Σόφια.

"Από την άλλη θέλουμε να τονίσουμε σε όλους τους παράγοντες της τοπικής αγοράς, ότι η συμμετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Χρηματιστήριο της Σόφιας, δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συνεργασία των αγορών μας. Τα οφέλη της τεχνολογικής συνεργασίας για ένα Χρηματιστήριο, όπως αυτά προέκυψαν από την Κοινή Πλατφόρμα μεταξύ ΧΑ και ΧΑΚ, είναι προφανή τόσο για την ανάπτυξη της αγοράς όσο και για την ανάπτυξη των μελών και των εισηγμένων εταιρειών".

Ο κ. Καπράλος διαβεβαίωσε ότι η «συνεργασία που προτείνουμε, δεν θα οδηγήσει σε καμία περίπτωση στην μείωση του βαθμού ανεξαρτησίας του Χρηματιστηρίου της Σόφιας, το οποίο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μέλη και τους επενδυτές του τοπικά, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της Κύπρου».

Ο πρόεδρος του Χ.Α. κατέληξε λέγοντας: "Προκειμένου να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στο παγιοποιημένο περιβάλλον, έχουμε θέσει σαν στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης περιφερειακής αναδυόμενης αγοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη που θα είναι προβεβλημένη στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, προσελκύοντας έτσι τη ρευστότητα που υπάρχει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ένωση των δυνάμεων μεταξύ των Χρηματιστηρίων μας".

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης στη Σόφια, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σπύρος Καπράλος, συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Ivailo Kalfin, Υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Σόφια και για την πρόταση που κατατέθηκε, για την οποία είχε ήδη ενημερωθεί όπως δήλωσε, από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γιώργο Λιλίκα, ο οποίος σε συνάντησή τους είχε εξηγήσει τα οφέλη που έχουν προκύψει για το Χρηματιστήριο της Κύπρου από τη λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας.

Πάντως το Βουλγαρικό Δημόσιο είναι αυτό που θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για την πώληση του ποσοστού του στο Χρηματιστήριο της Σόφιας.

Το Δημόσιο της γειτονικής χώρας διαθέτει συμμετοχή της τάξης του 44 με 45%, αποτελώντας τον ισχυρότερο μέτοχο στο Χρηματιστήριο της Σόφιας. Κατά το χθεσινό δείπνο, σύμφωνα με πληροφορίες, που έγινε ανάμεσα στα στελέχη των δύο Χρηματιστηρίων, Αθήνας και Σόφιας, ετέθη το θέμα και οι Βούλγαροι χρημτιστηριακοί παράγοντες φέρονται να είπαν στον πρόεδρο του Χ.Α. και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ ότι τον πρώτο λόγο έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της γειτονικής χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.