ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ENAE: Υποβολή καταγγελίας στις Βρυξέλες για Νεώριον

17:14 - 30 Ιαν 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) υπέβαλαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με κρατικές ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.


Η καταγγελία αναφέρεται σε κρατικά μέτρα σε όφελος των Ναυπηγείων Ελευσίνας που ανάγονται στο χρόνο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας το έτος 1997 αλλά και πριν από αυτό, όταν η επιχείρηση ήταν κρατική. Πιο συγκεκριμένα, τα κυριότερα από τα μέτρα αυτά αφορούν στη διαδικασία και το τίμημα πώλησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας για την εξαγορά του ενεργητικού της επιχείρησης, τους επί μέρους προνομιακούς όρους της ιδιωτικοποίησης, το κόστος της απόλυσης του προσωπικού κατά την ιδιωτικοποίησή, το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού κατά το έτος 1995, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ιδιωτικοποίησή, δάνεια χορηγούμενα από κρατικές τράπεζες με προνομιακούς όρους και κρατικές εγγυήσεις επί δανείων, προνομιακούς όρους και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων τροχαίου υλικού και των αμυντικών συμβάσεων με το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με τα ΕΝΑΕ, αυτά τα μέτρα κρατικής παρέμβασηςθα διαστρέβλωναν τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην Ελλάδα εάν δεν υποβάλλονταν για αμερόληπτη εξέταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ήδη διερευνά ανάλογακρατικά μέτρα υπέρ των ΕΝΑΕ.

Η καταγγελία που ήδη κατατέθηκε στην ΕΕ είναι το αποκορύφωμα μιας διαμάχης που ξεκίνησε προ ετών στην Ελλάδα. Κατά τα τελευταία χρόνια, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας υιοθέτησαν μια πολύ επιθετική στρατηγική απέναντι στους ανταγωνιστές τους, έχοντας καταθέσειτουλάχιστον 35 επιστολές-καταγγελίεςστην ΕΕ κατά των ΕΝΑΕ. Ο κ. Ράινχαρτ Κούλμαν (ReinhardKuhlmann), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Thyssen Krupp Marine Systems AG και Πρόεδρος καιΔιευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε , δήλωσε: «Η βασική μας προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην Ελλάδα όπως προβλέπει το δίκαιο της ΕΕ και είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεργασθούμε με όλους τους εμπλεκόμενους προς αυτή την κατεύθυνση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.