ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνέδριο Economist: Παρά την κρίση κάποιοι αντιστέκονται με επενδύσεις

10:10 - 24 Ιουν 2016 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Συνέδριο Economist: Παρά την κρίση κάποιοι αντιστέκονται με επενδύσεις
Την ανάγκη έλευσης επενδύσεων στην εθνική οικονομία υπογράμμισαν οι ομιλητές κατά την ενότητα «Ελλάδα σήμερα και αύριο, Νέα επιχειρηματικά μοντέλα και στρατηγικές για την ανάπτυξη» στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Πάντως όπως ανέφεραν την ώρα που όλοι ψάχνουν ξένους επενδυτές υπάρχουν κλάδοι της εγχώριας επιχειρηματικότητας όπως οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ή οι ζυθοποιίες που παρά την κρίση έχουν προχωρήσει σε μεγάλα προγράμματα ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης ως κεντρικός ομιλητής, αφού επισήμανε αρχικά τη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τόνισε  ότι  η αναζωογόνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver, δημιουργούν συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

«Αξιοποιούμε το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα και στηρίζουμε δραστηριότητες σε τομείς με έντονα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στοχεύουμε σε μία οικονομία εξωστρεφή που θα βασίζεται στην παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη διεύρυνση της εξαγωγικής της βάσης» σημείωσε και τόνισε ότι μέχρι το 2019 το ΠΔΕ θα έχει αυξηθεί κατά 1,25 δισ. ευρώ. «Φέτος έχουμε μια αύξηση σε αυτό 50 εκ., του χρόνου θα υπάρξει μια σημαντική αύξηση 200 εκ, 250 το 2018  και στόχος είναι να φτάσουν στο 1,25 δισ. μέχρι το 2019.Θα πρέπει να συνοδευτεί με ένα σχέδιο διαχείρισης και ελέγχου. Επιπλέον τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ανασχεδιάζονται ώστε με τη λήξη των υφιστάμενων να μπουν στην αγορά. Μιλάμε για στοχευμένη στήριξη και εργαζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Λέξεις κλειδιά είναι η καινοτομία και η επένδυση στις επενδύσεις έντασης γνώσης» είπε.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε τέλος: «Η τρίτη συνθήκη αφορά στο σύνολο της Ευρώπης κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε μια Ευρώπη που αλλάζει και που οι αντοχές της δοκιμάζονται από τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες οδήγησαν αφενός σε οικονομική στασιμότητα και αφετέρου σε περιθωριοποίηση των πιο παραγωγικών στρωμάτων, είναι επιτακτική η έναρξη μιας σοβαρής συζήτησης για την άρση των υφεσιακών πολιτικών. Η απάντηση στην ευρωστασιμότητα δεν μπορεί παρά να είναι περισσότερη δημοκρατία στην παραγωγή και κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις».

Ο Nicolas Jennet  επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της EIB για την Ελλάδα είπε ότι οι επενδύσεις, είναι αναγκαίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «75 εκατομμύρια επενδύουμε στον τομέα των φαρμακευτικών. Παίρνουμε ρίσκο και στηρίζουμε μικρές επιχειρήσεις και ψάχνουμε επίσης στην Ελλάδα αντίστοιχες  να στηρίξουμε» είπε.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος σημείωσε ότι ο κλάδος  σε μια περίοδο που όλοι ψάχνουν την προσέλκυση πόρων όλα, από την αρχή της κρίσης έχει ρίξει στην αγορά σημαντικά κεφάλαια. όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια προχωρήσαμε σε επενδύσεις. «Έχουμε δικούς μας πόρους γα την ανάπτυξη. Εμείς δίνουμε ένα στίγμα με επενδύσεις. Πχ η οικονομία διαμοιρασμού αυξάνει. Θα το στηρίξουμε αυτό ως κλάδος κι έτσι θα συνδέσουμε τα πανεπιστήμια με την αγορά για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων στον κλάδο. Όμως υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας» σημείωσε και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει η χώρα λόγω της ανάγκης για μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική. «Η Ελλάδα θα πρέπει να άρει εμπόδια για να κατακτήσει θέσεις  ανταγωνιστικότητας στον κλάδο μας. Οι αδειοδοτήσεις  πχ είναι κοστοβόρες. Φτάνουν το 7% της επένδυσης τα έξοδα αδείας για τις υποδομές. Περίπου δίνουμε 28 εκατομμύρια για fees το χρόνο κι αυτό πλέον των καθυστερήσεων και των άλλων εξόδων. Πρέπει να το λύσουμε αυτό. Υπάρχει ένα νέο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση που θα συζητηθεί Πρέπει να τεθούν όλα αυτά και να αντιμετωπιστούν. Το άλλο θέμα είναι με τη φορολογία είμαστε στο 20% παραπάνω από ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες.

Πρέπει να υπάρξει μια αναμόρφωση. Πλέον όλα  δουλεύουν μαζί με τις τηλεπικοινωνίες. Όλοι κλάδοι της βιομηχανίας και αυτί είναι αυτό που λέμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» κατέληξε.

«Είναι ένας από τους κλάδους που πέρασε σε φάση ανάπτυξης τα χρόνια της κρίσης» ανέφερε ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης Διευθύνων Σύμβουλος στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία. «Το 95% της κατανάλωσης φτιάχνεται εδώ. 100 εκατ. προγραμματίζονται για επένδυση το επόμενο διάστημα. Επίσης 150 κατ. επενδύθηκαν στο χρόνο της κρίσης.  Όμως ο κλάδος συρρικνώνεται. Χρειάζεται σταθερότητα και συνέχεια και γρηγοράδα στις κινήσεις και αποφάσεις. Η απόφαση για αύξηση φόρων ασκεί πίεση σε κάθε επιχείρηση. Σε μια οικονομία σε συρρίκνωση πώς θα μπορέσει μια επιχείρηση να είναι κερδοφόρα δεδομένης της φορο - επίθεσης. Είναι μια πρόκληση» είπε.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλος  CEO της ICAP εξέφρασε την άποψη ότι ακόμα καις το θετικό σενάριο εξελίξεων «οι εργαζόμενοι δε θα βελτιώσουν το κομμάτι της πραγματικής αγοραστικής δύναμής τους. Η πολιτεία θα παίρνει μέτρα θα συνεχίσει η φορολογία βλέπει τι γίνεται με τον κόφτη, η χώρα μας δε θα γίνει πόλος έλξης, παιδιά δε θα γυρίσουν. Πρέπει να κάνουμε λοιπόν ότι μπορούμε για καλύτερες θέσεις εργασίας. Κι αν δεν μπορούμε να δώσουμε λοιπόν καλές δουλειές ας αφιερώνουμε χρόνο στους εργαζόμενους. Το πράξαμε στην εταιρία».

Ο Αντώνης Κεραστάρης CEO της Intralot άσκησε κριτική λέγοντας: «Φορολογία και ανάπτυξη δεν πάνε μαζί. Όσο αυξάνεις το φόρο μειώνεις το κίνητρο για επένδυση. Όσο τραβάμε στην ανηφόρα της φορολογία για δήθεν αναδιανομή δε θα γίνεται τίποτα».

Τέλος ο Νικόλαος Τραβλός ALBA Graduate Business School υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Η χώρα μας είναι στο πάτο της ανταγωνιστικότητας. Θα πρέπει να κάνουμε την εκπαίδευση πιο κοντά στον στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της εκπαίδευση με ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων» σημείωσε.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:41 - 24 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.