ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαρινόπουλος: Αναζητείται φρέσκο χρήμα επενδυτών για να «δέσει» τη σωτηρία

10:59 - 28 Ιουλ 2016 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Μαρινόπουλος: Αναζητείται φρέσκο χρήμα επενδυτών για να «δέσει» τη σωτηρία
Αγώνας δρόμου είναι σε πλήρη εξέλιξη ώστε να βρεθεί ισχυρό επενδυτικό σχήμα που θα στηρίξει τη βιωσιμότητα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής στην Ελλάδα που βρίσκεται ένα βήμα πριν το χάος, της Μαρινόπουλος ΑΕ.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών, της Μαρινόπουλος και της βασικής ενδιαφερόμενης εταιρίας της Σκλαβενίτης, καθώς «καίγεται» να βρεθεί λύση ώστε να αποτραπούν απολύσεις και να διασωθεί μεγάλος μέρος των προμηθευτών της αλυσίδας. Μάλιστα, εσχάτως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκύψει ενδιαφέρον, με κυβερνητικές ευλογίες, από ξένο επενδυτικό σχήμα. 
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την ενεργοποίηση αυτού του σεναρίου. Αφενός η ανάγκη για συντήρηση σε αυτόνομη βάση της αλυσίδας ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη μεγάλη συγκέντρωση στον κλάδο κι αφετέρου να διαμορφωθεί μια ισχυρή οικονομική βάση ώστε να αποτραπεί το «βούλιαγμα» του νέου πιθανού σχήματος που θα προκύψει.
«Είναι τόσο μεγάλο το βάρος της Μαρινόπουλος που δεν αποκλείει κανείς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και στην εταιρία που θα την αναλάβει» ανέφερε στο Reporter.gr κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ιδανικά θα επιθυμούσε να παραμείνει σε ελληνικά χέρια η Μαρινόπουλος παίζοντας ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση καναλιών διάθεσης μεταποιητικών και αγροτικών προϊόντων στην αγορά. Κι αυτό ώστε να αποτραπεί η ισχυροποίηση άλλων ξένων αλυσίδων. Είναι ενδεικτικό ότι το παράδειγμα της Lidl στην Πορτογαλία όπου διακινεί το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα λειτουργεί ως περίπτωση αποφυγής. Έτσι αναπόφευκτα εξετάζεται μια πιθανή ενίσχυση με ξένα κεφάλαια ενός σχήματος που θα αναλάβει τη λειτουργία της αλυσίδας, όπου πιθανόν να συμμετάσχει η Σκλαβενίτης.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την υπόθεση «Μαρινόπουλου» και άφησε να εννοηθεί ότι πλέον στις συζητήσεις έχουν μπει κι άλλοι επενδυτές: «Εχουμε σχέδια για καλή εκδοχή. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες να υπάρξει θετική κατάληξη στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνει φυσικά τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία». Στο ίδιο μήκος κύματος πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος παραπέμπουν σε μια κινητικότητα στο μέτωπο της εμπλοκής ξένων επενδυτών στο υπό διαμόρφωση «σχήμα σωτηρίας» της Μαρινόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», βασικός πρωταγωνιστής στην απόκτηση όλου του δικτύου του «Μαρινόπουλου» παραμένει ο «Σκλαβενίτης» και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της επιχείρησης με τη Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.
Όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα, η οικογένεια Σκλαβενίτη επιθυμεί την απορρόφηση όλων των καταστημάτων, ωστόσο αναζητείται και επενδυτής ο οποίος θα μπορέσει να σηκώσει το χρηματοδοτικό ρίσκο.
Πάντως σε εξέλιξη παράλληλα είναι οι παράλληλες συζητήσεις για  το σχέδιο εξυγίανσης ώστε να διαμορφωθεί ένα σενάριο που θα οδηγεί σε «κουρέματα» χρεών που δε θα καταστρέφουν τις εταιρίες προμηθευτές της Μαρινόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να γίνει «κούρεμα» που θα  φτάνει το 60% για επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν πάνω από 10 χρόνια εμπορεύματα στο δίκτυο και έχουν προλάβει στη διάρκεια αυτή να πετύχουν επιστροφή κεφαλαίων και δύο και τέσσερις φορές και στο 50% για εταιρείες με μικρότερη χρονική διάρκεια συνεργασίας, π.χ. κάτω από τα τέσσερα χρόνια. Παράλληλα να γίνει γενναία αναδιάρθρωση δανείων και διευθέτηση των χρεών προς το κράτος σε μακροπρόθεσμό ορίζοντα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανάγκη φρέσκων κεφαλαίων είναι απαραίτητη ώστε το κάθε εγχείρημα να έχει πιθανότητες επιτυχίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.