ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα σκαριά νέες ρυθμίσεις για τις μεγάλες επενδύσεις

13:25 - 12 Μαρ 2017 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στα σκαριά νέες ρυθμίσεις για τις μεγάλες επενδύσεις
Στα βήματα του επενδυτικού νόμου αναμένεται να πατάει το νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις που ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελεί φυσική συνέχεια του σχεδίου στρατηγικής για την ανάπτυξη της χώρας που συζητήθηκε πρόσφατα στο υπ. Συμβούλιο.
Τα βασικά σημεία του Ν/Σ που ετοιμάζει ο αρμόδιος υφυπουργός Σ. Πιτσιόρλας σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο επαναπροσδιορισμός των προϋποθέσεων ένταξης στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων, η αποσαφήνιση των διαδικασιών αξιολόγησης των επενδύσεων, η βελτίωση του ειδικού νομοθετικού καθεστώτος που διέπει τα προς ένταξη ή τα ενταγμένα έργα, η χορήγηση φορολογικών κινήτρων και η διευκρίνιση του καθεστώτος αδειοδότησης των επενδύσεων εν γένει.
 
Παράλληλα στόχος είναι με το νέο πλαίσιο να καταστεί δυνατή η επιτάχυνση των διαδικασιών των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, η αποσαφήνιση των διαδικασιών για την χωροθέτηση και τον καθορισμό όρων δόμησης στις περιπτώσεις επενδύσεων που έχουν ενταχθεί σε Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).
 
Παράλληλα στο νομοσχέδιο διευκρινίζονται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των επενδύσεων εν γένει, καθώς έχει καταγραφεί ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων οφείλονται στις χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες (σύγκρουση αρμοδιοτήτων, έλλειψη ευέλικτων δομών, άρνηση ανάληψης ευθυνών). Για την αντιμετώπιση του προσκόμματος αυτού στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος προβλέπεται η σύσταση ομάδας που θα καταγράψει τα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης.
 
Στα σχέδια που εξετάζονται, τέλος, είναι η ανάθεση στην Enterprice Greece AS ενός σημαντικού ρόλου στη φάση του προελέγχου των προτάσεων μια και πλέον αποτελεί ένα προθάλαμο για τους επενδυτές στη χώρα και έχει μαζέψει αρκετή τεχνογνωσία.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.