ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιτσιόρλας: Οι τρεις τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο Κινέζων επενδυτών

14:59 - 18 Μαϊ 2017 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Πιτσιόρλας: Οι τρεις τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο Κινέζων επενδυτών
Τρεις βασικούς τομείς περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής και της κινεζικής κυβέρνησης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια μπαίνουν στο στόχαστρο Κινέζων επενδυτών, όπως σημείωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε πως "η Κίνα έδειξε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της για οικονομική επέκταση προς τη Δύση η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρις δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δις δολαρίων".


Σημείωσε ακόμα ότι μέρος από αυτά τα 40 δισ. δολάρια που πρόκειται να επενδύσει μέσα στην επόμενη τριετία η Κίνα διεκδικούν και οι Ελληνικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ήδη υπογράφηκαν δύο συμφωνίες συνεργασίας αυτή του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group ύψους 3 δις. ευρώ στον τομέα της ενέργειας και της Forthnet με την ZTE που αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.


Ο υφυπουργός ανέφερε πως στο πλαίσιο των επαφών που έγιναν στην Κίνα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από  κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, υποδομών, δικτύων και κατασκευών αλλά και τουρισμού και του χρηματοπιστωτικού τομέα.


Σύμφωνα με τον ίδιο η ευκαιρία που ανοίγεται είναι διπλή γιατί πέρα από επενδύσεις στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Κίνα.


Για όλα αυτά τα θέματα ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα ενημερώσει και τους παραγωγικούς φορείς για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

 

 Ναυπηγεία
Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός στο κινεζικό ενδιαφέρον για πραγματοποίηση επενδύσεων στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Όπως είπε,  η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφωθεί μία στρατηγική για το μέλλον  των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ελευσίνας, Νεωρίου όπως επίσης και για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.
Έτσι για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καταρχήν, πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων ύψους 600 εκατ ευρώ που εκκρεμμεί από το 2008. Επίσης πρέπει να λυθεί το θέμα των προκαταβολών που έχουν δοθεί από το Ελληνικό δημόσιο στη σημερινή ιδιοκτησία του ναυπηγείου, για έργα που δεν υλοποίηθηκαν ποτέ. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα ο φάκελος των προκαταβολών αυτών θα ανοίξει σύντομα και το Ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να τις διεκδικήσει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.