ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 500 εκατ. η ελάχιστη συμμετοχή του Dubai στην αμκ της Marfin I.G.

11:45 - 27 Μαρ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στην μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που έχει πραγματοποιηθεί στην ελληνική κεφαλαιαγορά ύψους 5,19 δισ ευρώ ρίχνει το βάρος της η Marfin. Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα οριστικοποιηθεί το στέλεχος που θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στην Marfin Investment Group, όπως θα μετονομασθεί η Marfin Financial Group.

Πρόκειται για Ελληνα manager με διεθνή επιχειρηματική σταδιοδρομία. Πρόεδρος θα είναι μάλλον ο κ Βγενόπουλος.

Η γενική συνέλευση της Marfin Financial Group είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου όπου θα ανακοινωθεί και το νέο διοικητικό σχήμα της εταιρίας.

Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις έχουν υπάρξει τράπεζες και funds, τα οποία έχουν δηλώσει ότι θα καλύψουν σημαντικά ποσά, ενώ ορισμένοι ενδεχομένως να συμμετάσχουν με ποσά 300 έως 500 εκατ ευρώ.

Όπως έχει τονιστεί ο κ Βγενόπουλος ως φυσικό πρόσωπο θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με 50 εκατ ευρώ ενώ το Dubai θα συμμετάσχει με 500 εκατ ενώ θα εξαρτηθεί αν συμμετάσχει με περισσότερα από την πορεία κάλυψης της αύξησης.

Στόχος είναι χωρίς καμιά αμφιβολία τα 5,19 δισ ευρώ, ωστόσο και 4 δισ ευρώ να συγκεντρωθούν θα πρέπει να θεωρείται επιτυχής η αύξηση κεφαλαίου για τον εξής απλό λόγο ότι ουδέποτε στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν 4 δισ ευρώ από μια εταιρία μικρού βεληνεκούς όπως η Marfin Financial Group.

H αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί αρχές Μαΐου και θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 14 νέων για κάθε 1 παλαιά στην τιμή των 6,70 ευρώ.

Με αφορμή την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Marfin Financia lGroup ύψους 5,19 δισ ευρώ χθες πραγματοποιήθηκαν 3 πακέτα μετοχών στην Marfin popular bank.

Η Marfin Financial Group πούλησε το 5,4% των μετοχών που κατείχε στην τράπεζα.

Το μεγαλύτερο μέρος των πακέτων δηλαδή 4,6%απορροφήθηκε από το fund IRF της εφοπλίστριας κ Α. Φράγκου ενώ μεγάλος ξένος θεσμικός επενδυτής απέκτησε το 0,8%.

Οι εξελίξεις με την Τράπεζα Κύπρου

Στην σκακιέρα των μετόχων επιδιώκει να μεταφέρει η διοίκηση της Marfin Popular bank τις εξελίξεις περί την τράπεζα Κύπρου.

Στις 17 Απριλίου συγκαλείται η γενική συνέλευση της Marfin και το βασικό θέμα που θα συζητηθεί είναι η επικύρωση από τους μετόχους του σχεδίου της διοίκησης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κύπρου ώστε να διερευνηθεί αν μπορεί να υπάρξει κάποιας μορφής στρατηγική συνεργασία. Παράλληλα θα αποφασισθεί και η επαναγορά έως και 80 εκατ μετοχών.

Καθίσταται σαφές ότι η πλευρά της Κύπρου δεν θα μπορεί να αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις με την Marfin.

Είναιπολύ πιθανό στην γενική της συνέλευση της Κύπρου στις 6 Ιουνίου οι μέτοχοι να ζητήσουν από την διοίκηση να διερευνήσει μέσω επαφών τις προθέσεις της Marfin.

Μέχρι τώρα η πλευρά της Κύπρου αναφέρει ότι η πλειοψηφία των μετόχων στηρίζει τα σχέδια της και ότι ένας μεγάλος σκληρός πυρήνας δεν επιθυμεί συνεργασίες.

Όμως η Marfin το τελευταίο διάστημα είχε κάνει τις απαραίτητες προεργασίες με βασικούς μετόχους της Κύπρου , την Εκκλησία που ελέγχει το 6-6,5% της τράπεζας, Ταμεία που ελέγχουν το 4% και ξένους θεσμικούς οι οποίοι δεν θα ήταν αρνητικοί στην προοπτική διαπραγματεύσεων ή συνεργασίας των δύο πλευρών.

Πάντως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι και ο πολιτικός παράγοντας της Κύπρου δεν αποκλείει την σύμπλευση των δύο τραπεζών.

Σταδιακά αρχίζει να καλλιεργείται η προοπτική συγχώνευσης της Marfin Popular bankκαι της τράπεζας Κύπρου από διάφορους παράγοντες όμως η πλευρά της Marfin δεν αλλάζει την στρατηγική της και δεν σχεδιάζει για το ορατό μέλλον τουλάχιστον συγχώνευση.

Η σύμπλευση των δύο τραπεζών θα αποτελέσει μια εξελικτική διαδικασία η οποία φαίνεται ότι μπορεί να καταλήξει σε μια ενιαία στρατηγική.

Το διάστημα 17 Απριλίου έως τις 6 Ιουνίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για τις προοπτικές συνεργασίας Κύπρου και Marfin.

Πάντως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τελικά και οι δύο πλευρές υπό την πίεση των μετόχων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεν είναι σαφές αν υπάρξει κάποια συμφωνία άμεσα ή μελλοντικά αλλά είναι βέβαιο ότι Marfin και Κύπρου θα συνεργαστούν υιοθετώντας το μοντέλο της σταδιακής σύμπλευσης.

Π Λεωτσάκος

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.