ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενοποιημένα Οικονομικά Αποτελέσματα για τη χρήση 2006

11:00 - 03 Απρ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ο Όμιλος εταιρειών ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ανακοίνωσε τα οικονομικά του αποτελέσματα για τη χρήση 2006 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Δ.Π.Χ.Π.).
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημείωσε στο 2006 αύξηση της τάξεως του 5,9% και διαμορφώθηκε σε Euro 2.225 εκατ. έναντι Euro 2.102 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η ανωτέρω αύξηση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων της επιχειρηματικής μονάδας homebuilding / real estate, της οποίας ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε Euro 2.101 εκατ., αυξημένος κατά 4,1% έναντι του 2005. Επιπρόσθετα, σημαντική ανάπτυξη της τάξεως του 38,9% παρουσίασε και η επιχειρηματική μονάδα των κατασκευών, οι πωλήσεις της οποίας διαμορφώθηκαν σε Euro 69 εκατ. έναντι Euro 50 εκατ. το 2005.
Τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε Euro 380,1 εκατ., έναντι Euro 485,4 εκατ. το 2005, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 2006 σε 17,1% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 23,1% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η ανωτέρω μείωση οφείλεται κυρίως στην ύφεση που χαρακτηρίζει τον κλάδο κατασκευής κατοικιών των ΗΠΑ, η οποία έχει επιδράσει αρνητικά στα σχετικά περιθώρια κερδοφορίας.
Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να σημειωθεί, ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου έχουν επηρεαστεί σημαντικά στην χρήση 2006 από την διαγραφή της επένδυσης της θυγατρικής εταιρείας Technical Olympic USA (TOUSA) στην κοινοπραξία Transeastern, η οποία εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης κατοικιών στην αγορά των ΗΠΑ, δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον ετήσιο στόχο πώλησης 3.500 κατοικιών με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξυπηρέτηση, από την κοινοπραξία, των δανείων αυτής.
Ο Όμιλος αξιολόγησε την δυνατότητα ανάκτησης της επένδυσής της TOUSA στην Transeastern ως μηδενική και πλήρως απομειωμένη και πραγματοποίησε σχετική διαγραφή ύψους Euro 110,2 εκατ. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε πρόβλεψη ύψους Euro 251,7 εκατ. αναφορικά με την πιθανότητα ζημιάς που θα προκύψει από το διακανονισμό των δανείων της Transeastern και πρόβλεψη για απομείωση αξίας συμμετοχών συνολικού ποσού Euro 10,18 εκατ. Επιπλέον των παραπάνω διαγραφών και προβλέψεων, που αφορούν επενδυτικές δραστηριότητες και ουσιαστικά δεν επηρεάζουν το EBITDA, καταχωρήθηκε πρόβλεψη για απομείωση αξίας αποθεμάτων ύψους Euro 118,1 εκατ.
Τα ανωτέρω γεγονότα είχαν επίδραση σε όλα τα μεγέθη αποτελεσμάτων μέχρι και τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους Euro 187,5 εκατ., ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές ύψους Euro 244,6 εκατ. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο 2006 σε ζημιές ύψους Euro 146,7 εκατ. έναντι κερδών ύψους Euro 145 εκατ. το 2005.
Η Διοίκηση της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ εκτιμά ότι παρά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης, τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από έκτακτα γεγονότα, η πορεία λειτουργικής ανάπτυξης του Ομίλου στο 2006 ήταν ικανοποιητική. Πιο συγκεκριμένα, εάν δεν ληφθούν υπόψη από τις ανωτέρω διαγραφές και προβλέψεις που πραγματοποίησε ο Όμιλος, αυτές που αναφέρονται σε επενδυτικές δραστηριότητες, τα αναπροσαρμοσμένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανέρχονται σε κέρδη ύψους Euro 184,6 εκατ. έναντι των καταγεγραμμένων ζημιών ύψους Euro187,5 εκατ.
Σε ότι αφορά την πορεία ανάπτυξης του Ομίλου στην τρέχουσα χρήση, η Διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδιασμού και προχωρά απρόσκοπτα στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους Euro 155,8 εκατ. πάντοτε με γνώμονα την ουσιαστική και συνεχή ανάπτυξη του Ομίλου ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.