ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κριτήριο για επενδύσεις η εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης Κύριο

14:48 - 28 Ιαν 2018 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Κριτήριο για επενδύσεις η εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης
Οι νέες επενδυτές που «βλέπουν» επιχειρήσεις της χώρας ως προορισμό συνεκτιμούν το κατά πόσο εφαρμόζονται πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτό τόνισε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μελέτης της ΕΥ και του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ο Γιάννης Πανιάρας, Πρόεδρος του Συμβούλιου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι αυτή η τάση θα κορυφωθεί σε βάθος χρόνου.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο προς αυτή τη κατεύθυνση. Η επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης απαντά στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις με τρόπο που δημιουργεί αξία για την κοινωνία, το περιβάλλον και τις επιχειρήσεις. Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προωθεί την ενσωμάτωση των Στόχων από τις ελληνικές επιχειρήσεις και συμβάλλει με τεκμηριωμένες παρατηρήσεις και προτάσεις στον δημόσιο διάλογο για την υλοποίησή τους» τόνισε ο κ. Πανιάρας και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε, εδώ και δύο χρόνια, σε μια νέα εποχή με ορίζοντα το 2030. Είναι ώρα για ανάληψη δράσης και διαμόρφωσης συνεργατικών σχημάτων ικανών ώστε να επιτύχουν την υιοθέτηση των SDGs σε επίπεδο Εθνικού Σχεδίου, επιχειρηματικών πλάνων, αλλά και ατομικών επιλογών.»

Η βιώσιμη ανάπτυξη

Οι SDGs (Sustainable Development Goals) αποτελούν σήμερα μία παγκόσμια αναγνωρίσιμη και αποδεκτή πλατφόρμα δράσης και επικοινωνίας που στοχεύει, μέσω της επίτευξης 17 στόχων και 169 υποστόχων, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του πλανήτη και στην οικονομική ευημερία.

Εφόσον υλοποιηθούν, οι SDGs αποτελούν απάντηση στα κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, της κλιματικής αλλαγής, της ανεπάρκειας των φυσικών πόρων, της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, της απώλειας βιοποικιλότητας και της αδυναμίας πρόσβασης μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού σε τροφή, ενέργεια, υπηρεσίες υγείας, υγιεινής και μόρφωσης. Κυβερνήσεις, κοινωνία και, βεβαίως, επιχειρήσεις, οφείλουν να αντιληφθούν το μέγεθος της πρόκλησης και να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2018 θα παρουσιαστεί η Εθνική Έκθεση Αξιολόγησης (Voluntary National Review) που αφορά στην υιοθέτηση των SDGs. Σύμφωνα και με τον ΟΗΕ, καθώς η επιτυχής επίτευξη των SDGs προϋποθέτει τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (stakeholders).

Η εικόνα

Πιο έτοιμες με βάση την έρευνα της ΕΥ στην Ελλάδα παρουσιάζονται κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς μία στις δύο μικρές και μεσαίες, είτε δεν έχουν ξεκινήσει την ενσωμάτωση των SDGs, είτε βρίσκονται σε βασικό επίπεδο, σε αντίθεση με το 61% των μεγάλων, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα ενσωμάτωσης.

Ωστόσο, η επιχειρηματική αξία και δυναμική των SDGs αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία (90%) των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη μελέτη, ποσοστό το οποίο περιλαμβάνει το 92% των μεγάλων, το 94% των μεσαίων και το 80% των μικρών, οι οποίες θεωρούν από αρκετά έως εξαιρετικά σημαντική την ενσωμάτωση των SDGs στη στρατηγική τους.

Ιδιαίτερης αξίας είναι η άποψη των επιχειρήσεων που δεν έχουν μέχρι σήμερα ξεκινήσει την ενσωμάτωση, όπου το 76% αυτών την θεωρούν από αρκετά έως εξαιρετικά σημαντική

Οι υπεύθυνες επιχειρήσεις, πάντως, που έχουν υιοθετήσει τις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης  αναγνωρίζουν ότι η ενσωμάτωση επιλεγμένων, σύμφωνα με την δραστηριότητά τους, SDGs στη στρατηγική τους ενισχύει την επιχειρηματική τους αξία, βελτιώνει τη διαχείριση του επιχειρηματικού ρίσκου και διασφαλίζει την αποδοχή τους από τις κοινωνίες μέσα στις οποίες λειτουργούν.

Όμως, φαίνεται ότι η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων. Με ισχυρότερη δέσμευση να προχωρήσουν σε επόμενο στάδιο ενσωμάτωσης μέχρι το 2020 εμφανίζεται το 44% των επιχειρήσεων, όπου κυριαρχούν και πάλι οι μεγάλες με ποσοστό 56%. Στον αντίποδα δεν υπάρχει κάποια δέσμευση για το 40% από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι SDGs υψηλότερης προτεραιότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης ή κλάδου, είναι ο SDG 8 «Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη» και ο SDG 9 «Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές».

Το ποσοστό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι δεν έχουν ξεκινήσει την ενσωμάτωση, παραμένει σχεδόν αμετάβλητο την επόμενη τριετία, γεγονός που υποδηλώνει την απροθυμία των επιχειρήσεων αυτού του μεγέθους να προχωρήσουν άμεσα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια της ΕΥ Κιάρα Κόντη κεντρικό πρόβλημα για την ενσωμάτωση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης είναι η έλλειψη ενημέρωσης και κατανόησης του θέματος των στελεχών των επιχειρήσεων ειδικά των ΜμΕ.

 «Στην ΕΥ, πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις που θα μετατρέψουν τις παγκόσμιες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους θα είναι σε καλύτερη θέση για μακροπρόθεσμη επιτυχία. Εναρμονίζοντας τη στρατηγική της με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., μια επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τους Στόχους σαν ένα πλαίσιο για τη διαμόρφωση και την επικοινωνία του οράματός της, των στόχων και των δραστηριοτήτων της. Με αυτόν τον τρόπο, μια επιχείρηση θα ανταποκριθεί καλύτερα στις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών της και σε μελλοντικές αλλαγές πολιτικής, και θα είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των Στόχων σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο» τόνισε ο Βασίλης Καμινάρης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Υπηρεσιών Διασφάλισης της ΕΥ Ελλάδος και Κεντρικής & Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι δράσεις το ΣΕΒ

Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στηρίζοντας την προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας μέσω των SDGs, ανέθεσε στην EY Ελλάδος να εκπονήσει μελέτη, ώστε να διαπιστωθούν, δύο χρόνια μετά την υιοθέτησή τους από την παγκόσμια κοινότητα, οι προτεραιότητες, η ετοιμότητα και η πρόθεση των ελληνικών επιχειρήσεων να τους εντάξουν στη στρατηγική και τα πλάνα δράσης τους.

Επίσης το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο του World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), που είναι ο συνομιλητής από πλευράς των επιχειρήσεων για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.

«Ατζέντα 2030» του ΟΗΕ, 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)

Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη υποστηρίζει τον ανοικτό διάλογο και την συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων για την επίτευξη των SDGs. Παράλληλα, προτρέπει κάθε επιχείρηση να αναζητήσει την επιχειρηματική αξία και τις επενδυτικές ευκαιρίες που της προσφέρουν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και να ενσωματώσει στην στρατηγική της τους Στόχους αυτούς.

Με βάση τις εθνικές προτεραιότητες για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχουν ανακοινωθεί, το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι έτοιμο να συμβάλλει στην ευρεία διαβούλευση που απαιτείται, αναδεικνύοντας την ανάγκη και τα πραγματικά περιθώρια ουσιαστικής συμβολής του ιδιωτικού τομέα, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία, στην υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου.

Κυκλική Οικονομία

Η έννοια της Κυκλικής Οικονομίας βασίζεται στην αρχή μετάβασης από το γραμμικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης «παίρνω, παράγω, καταναλώνω, απορρίπτω» σε ένα κυκλικό, στην λογική «επαναχρησιμοποιώ, επισκευάζω, ανακυκλώνω», που μεγιστοποιεί την αξία και ελαχιστοποιεί την ανάγκη κατανάλωσης φυσικών πόρων και παραγωγής αποβλήτων.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργήθηκε και εξελίσσεται ένα πλαίσιο νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και χρηματοδότησης, για την υλοποίηση αυτής της μετάβασης. Tο Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αναγνωρίζοντας έγκαιρα την δυναμική και την αξία της Κυκλικής Οικονομίας στην Βιώσιμη Ανάπτυξη, εκπόνησε την πρώτη σχετική μελέτη στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας θέσεις και προτάσεις για την προώθηση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας στη χώρα μας, συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Κλιματική Αλλαγή

Στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι, η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα(COP21) κατέληξε στην ιστορική πλέον συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, την οποία η χώρα μας έχει ήδη επικυρώσει.

Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη χαιρέτησε από την πρώτη στιγμή την επιτυχία αυτή, επισημαίνοντας παράλληλα την απουσία ενός παγκόσμιου συστήματος αποτελεσματικής διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της γειτνίασης με χώρες χωρίς περιορισμούς εκπομπών αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ή με πολύ χαμηλούς στόχους περιορισμού τους, προκύπτουν σημαντικές προκλήσεις με άμεση επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένων κλάδων.

Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη παρακολουθεί συστηματικά το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, συμμετέχοντας με τεκμηριωμένες προτάσεις στην διαμόρφωση των εθνικών θέσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας μας σχετικά με τον περιορισμό των εκπομπών, χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Περιβαλλοντική Νομοθεσία

Oι σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον, προϋποθέτουν ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, συμμετέχει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε η περιβαλλοντική αδειοδότηση να υλοποιείται εντός των καθορισμένων από την νομοθεσία χρονικών ορίων, διασφαλίζοντας παράλληλα την επάρκεια προβλέψεων των απαραίτητων περιβαλλοντικών όρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Στις άμεσες προτεραιότητες του Συμβουλίου είναι:

• η μείωση του απαιτούμενου χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης

• η προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας

• η βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού ελέγχου μέσω των επιθεωρήσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 28 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.