ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη δημιουργία ισχυρού private equity η Marfin - Οι στόχοι για Τρ. Κύπρου

10:17 - 16 Απρ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
To πρώτο private equity στην Ελλάδα, το οποίο θα διαθέτει περίπου διπλάσια κεφάλαια από την Εθνική δημιουργείται υπό την ομπρέλα του ομίλου Marfin, ο οποίος μετεξελίσσεται στον ισχυρότερο επιχειρηματικό όμιλο. Συνολικά ο όμιλος της Marfin θα διαθέτει ίδια κεφάλαια άνω των 8 δισ. ευρώ και επενδύσεις σε μεσοπρόθεσμη βάση περί τα 30 δισ. ευρώ.

Βέβαια υπάρχουν σχέδια και για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω ομολογιακών δανείων και υβριδικών τίτλων με στόχο τα συνολικά κεφάλαια να αναρριχηθούν ακόμη και στα 15 δισ. ευρώ και να καταστήσουν μακράν τον ισχυρότερο κεφαλαιακά όμιλο στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μόνο από τις συνέργιες που θα προκύψουν μεταξύ των εταιριών του ομίλου η Marfin Popular bank θα μπορεί να εγγράφει επιπρόσθετα ετήσια κέρδη 250-300 εκατ. ευρώ συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα κέρδη έκπληξη θα ανακοινώσει η Marfin στο πρώτο τρίμηνο συμβάλλοντας στην πλήρη αναθεώρηση του business plan που ανακοινώθηκε πριν 3 - 4 μήνες και πλέον κρίνεται ιδιαίτερα συντηρητικό.

Μέχρι τώρα η αγορά δεν έχει αξιολογήσει τις πραγματικές δυνατότητες του ομίλου Marfin (Marfin Popular Βank και Marfin Investment Group) αλλά και τους φιλόδοξους στόχους που θα διεθνοποιήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ήδη η προεργασία έχει ξεκινήσει και σταδιακά θα αποκαλύπτονται οι πραγματικοί στόχοι του ομίλου.

Αύριο Τρίτη με αφορμή το διοικητικό συμβούλιο αλλά και την γενική συνέλευση της Marfin Popular Βank ενδέχεται να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία που αφορούν την πορεία του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2007. Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου για τα οποία δεν υπάρχει καμιά διαρροή, καθώς η διοίκηση τα κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό θα αποτελέσουν έκπληξη για την αγορά, καθώς θα καταδείξουν το ισχυρό momentum του ομίλου και θα ανακοινωθούν έως τις 10 Μαΐου.

Λόγω της πολύ καλής πορείας των κερδών ήδη από το πρώτο τρίμηνο η Marfin θα αναθεωρήσει το business plan το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, καθώς θα αποδεικνύεται πολύ συντηρητικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το υφιστάμενο business plan της Marfin τα κέρδη για το 2007 θα ανέλθουν στα 360 εκατ. ευρώ, το 2008 στα 470 εκατ. ευρώ και το 2009 στα 600 εκατ. ευρώ. Ομως με βάση εκτιμήσεις της αγοράς τα κέρδη του 2007 θα ξεπεράσουν τα 500 - 520 εκατ. ευρώ δηλαδή ήδη από το 2007 επιτυγχάνεται ο στόχος κερδών για το2009. Με βάση εκτιμήσεις τα κέρδη του 2007 αναθεωρούνται σε 500-520 εκατ. ευρώ του 2008 σε 650 εκατ. ευρώ και του 2009 στα 780 - 800 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις με Κύπρου


Στις17 Απριλίου θα συγκληθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Marfin Popular Βank ώστε να λάβει την απόφαση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κύπρου και να εξετασθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας. Μέχρι τώρα η διοίκηση της Κύπρου αρνείται το ενδεχόμενο συνεργασίας όμως το ερώτημα που ανακύπτει είναι μπορεί η διοίκηση της Κύπρου να συνεχίσει να αρνείται το διάλογο.

Πηγές σε πολιτικούς παράγοντες στην Κύπρο αναφέρουν ότι η Τράπεζα Κύπρου ή θα πρέπει να αναζητήσει μια στρατηγική συμμαχία στο εξωτερικό ώστε να αποφύγει την υλοποίηση των σχεδίων της Marfin ή να αναζητήσει μια φόρμουλα συνεργασίας με την Marfin.

Παρ΄ ότι η διοίκηση της Marfin είναι επικεντρωμένη στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,19 δισ. ευρώ της Marfin Investment Group ενδέχεται να έχουν υπάρξει εξελίξεις έως την γενική συνέλευση της τράπεζας Κύπρου στις 6 Ιουνίου.

Η στάση της Εκκλησίας σίγουρα εγείρει ερωτηματικά ωστόσο όλα είναι ανοικτά.

Που θα επενδυθούν τα κεφάλαια της αμκ

Εκτιμάται ότι από το σύνολο των 5,19 δισ. ευρώ μόνο το 20% των κεφαλαίων αυτών ή περίπου 1 δισ. ευρώ θα επενδυθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο με εξαίρεση αν υπάρξει ευκαιρία στον χώρο των τραπεζών.

Το 80% των κεφαλαίων ή 4 δισ. ευρώ θα επενδυθεί σε εξαγορά εταιριών σε μειοψηφικά ή πλειοψηφικά πακέτα εταιριών στους κλάδους υγείας, πληροφορικής, τουρισμού και ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, Α. Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αραβικών χωρών.

Π.χ. μπορεί η Marfin να αποκτήσει τεράστιες εκτάσεις γης σε διάφορες χώρες να χτίσει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και εν συνεχεία να τις πωλήσει σε τρίτους. Παράλληλα στον κλάδο της υγείας δεν μπορεί να αποκλισθεί η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή που θα αποτελεί ηγετική δύναμη στον χώρο.

Π Λε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.