ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σημεία-κλειδιά της πρότασης Βγενόπουλου και η απόρριψη της Κύπρου

19:53 - 17 Απρ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Πρόταση συνεργασίας που περιλαμβάνει αυτονομία της τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular bank στην Κύπρο αλλά συγχώνευση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα υπέβαλλε προς τους μετόχους και την διοίκηση της Κύπρου ο επικεφαλής της Marfin κ Α. Βγενόπουλος στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το «R».

Ο κ Βγενόπουλος επισήμανε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου όπου οι δύο τράπεζες θα μεγιστοποιήσουν την περιουσία των μετόχων τους μέσα από συνέργιες.

Ο επικεφαλής της Marfin κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να λάβει εξουσιοδότησηγια το αν πρέπει να ξεκινήσουν ή όχι διαπραγματεύσεις με την Marfin Popular. Σημειώνεται ότι η Marfin ελέγχει το 8,13% της τράπεζας Κύπρου ενώ έχει πραγματοποιήσει και επαφές και με άλλους μετόχους.

Οι τράπεζες δεν ανήκουν στα διοικητικά συμβούλια αλλά στους μετόχους τους τόνισε ο κ Βγενόπουλος.

Με το μοντέλο συνεργασίας που προτείνεται προκύπτουν συσσωρεμένα κέρδη 79,3 εκ ευρώ για το 2007, 163,5 εκ ευρώ για το 2008 και 235,3 εκ. ευρώ για το 2009.

Η αντίδραση της τράπεζας Κύπρου ήταν άμεση καθώς απέρριψε την πρόταση συνεργασίαςτης Marfin χωρίς κατ΄ ουσία να ξεκινήσει ένα γύρο διαπραγματεύσεων ώστε να διαπιστωθεί αν όντως μπορεί να υπάρξει φόρμουλα συνεργασίας.

Σε ανακοίνωση της η Κύπρου τονίζει «To ενδεχόμενο συνεργασίας με την Marfin Popular Bank δεν είναι προς όφελος των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων του. Ως εκ τούτου, το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο το τριετές αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει σημαντική αύξηση των κερδών και έχει γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.
Η ποιότητα της κερδοφορίας της Marfin Popular Bank και η συνεχώς μεταβαλλόμενη στρατηγική της κατεύθυνση διαφέρουν ριζικά από την συνεπή στρατηγική και την ποιότητα της κερδοφορίας του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, η οποία βασίζεται σε επαναλαμβανόμενα και σταθερά αυξανόμενα κέρδη προερχόμενα κυρίως από τραπεζικές εργασίες».

Σημειώνεται ότι ενώ τα εμπόδια είναι πολλά η άρνηση της διοίκησης της Κύπρου δεν μπλοκάρει τα σχέδια της Marfin.

Αν στο εγγύς μέλλον υπάρξει συνεργασία τότε θα έχει δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα που θα εμφανίζει χορηγήσεις περί τα 58 δις ευρώ , καταθέσεις 44 δις ευρώ 600 καταστήματα , 7% μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και 37% στην Κύπρο.

Κέρδη έκπληξη για το α΄ τρίμηνο

Κέρδη έκπληξη θα εμφανίσει στο α΄ τρίμηνο του 2007 η Marfin Popular ενώ θα αναθεωρήσει και το business plan επιβεβαιώνοντας πλήρως το «R».

Τα κέρδη θα δημοσιευθούν στις 9 Μαΐου.

Εφόσον το 2007 αποδειχθεί ιδιαίτερα θετική χρονιά για τον όμιλο ο στόχος για κεφαλαιοποίηση 10 δισ ευρώ ή 13 ευρώ ανά μετοχή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί υλοποιήσιμος.

Τα κέρδη θα αποτελέσουν έκπληξη για την αγορά καθώς ο όμιλος της Marfin θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη παραπλήσια με αυτά των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Με βάση ορισμένες ενδείξεις τα κέρδη της Marfin αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ ευρώ.

Λόγω της πολύ καλής πορείας των κερδών ήδη από το α΄ τρίμηνο η Marfin θα αναθεωρήσει το businessplan το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και αποδεικνύεται πολύ συντηρητικό.

Με βάση το νέο business plan τα κέρδη του 2007 θα ξεπεράσουν τα 500 -520εκατ ευρώ δηλαδή ήδη από το 2007 επιτυγχάνεται ο στόχος κερδών για το2009.

Τα κέρδη του 2008 σε 650 εκατ ευρώ και του 2009 στα 780-800 εκατ ευρώ.

Π Λεωτσάκος



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.