ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνητρα για προσέλκυση τμημάτων πολυεθνικών σχεδιάζει η κυβέρνηση

11:22 - 11 Ιουλ 2018 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Κίνητρα για προσέλκυση τμημάτων πολυεθνικών σχεδιάζει η κυβέρνηση
Την ανάληψη πρωτοβουλίας για την άρση αντικινήτρων και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου θελκτικού για την εγκατάσταση στην Ελλάδα τμημάτων υποστηρικτικής λειτουργίας πολυεθνικών ομίλων προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη νέα επένδυση ύψους 24 εκατ. Ευρώ της Coca cola 3E στο Σχηματάρι.

Με αφορμή το ότι η Coca Cola 3E έχει εγκαταστήσει στην Ελλάδα μονάδα υποστήριξης πληροφοριακών συστημάτων του ομίλου της για 19 χώρες ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι εξετάζεται η νομοθέτηση του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση των υποστηρικτικών υπηρεσιών μεγάλων πολυεθνικών στην χώρα (π.χ. τμήματα προμηθειών, call center, τμήματα πληροφορικής, digital marketing, εξυπηρέτηση πελατών κτλ) μέσα από την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων. Αυτή η πρακτική, όπως είπε, ακολουθείται κατά κόρον στο εξωτερικό, και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ο Αναστάσιος Δαυίδ στην εκδήλωση για το mega plant εργοστάσιο Σχηματαρίου, η μεταφορά στην Ελλάδα του εν λόγω τμήματος ήταν μια επένδυση, 57 εκατ. Ευρώ.

«Επενδύσεις σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως το Mega-Plant Σχηματαρίου , αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και συγχρόνως αξιοποιούν σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπως η γεωστρατηγική θέση και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο . Πιτσιόρλας

Κλείνοντας ο υπουργός υπογράμμισε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν οι κακές πρακτικές του παρελθόντος και τόνισε πως πρέπει η ελληνική οικονομία να στραφεί στην παραγωγική διαδικασία. Επεσήμανε ακόμη πως για να πάει μπροστά ο τόπος χρειάζεται πολιτική βούληση, και σύγκρουση με αντιλήψεις και συμφέροντα που κρατούν καθηλωμένο τον τόπο ενώ στάθηκε στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων για να υλοποιηθούν ταχύτερα και πιο εύκολα οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Πέρα από το σχέδιο για τις προσέλκυση τμημάτων πολυεθνικών προγραμματίζονται άλλες δύο κινήσεις για τη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα. Την Τετάρτη στο υπ. Οικονομίας στην Κάνιγγος ανακοινώνεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ίδρυση επιχειρήσεων (ηλεκτρονική υπηρεσία μιας στάσης), η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και η δεύτερη σχετίζεται με την δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στην περιοχή των Οινοφύτων. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, σχεδιάζεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.