ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Marfin: Οι επιστολές της Κύπρου, οι ανάδοχοι και η πίεση στην μετοχή

09:41 - 03 Μαϊ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι επιστολές που θα στείλει η διοίκηση της Κύπρου αλλά και η επιλογή των αναδόχων στην αύξηση κεφαλαίου 5,19 δισ. ευρώ θα κρίνουν τις επιχειρηματικές εξελίξεις στον όμιλο της Marfin όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία της προσπάθειας προσέγγισης με την Κύπρου αλλά και την κάλυψη της αύξησης. Στο πλαίσιο αυτό το αμέσως προσεχές διάστημα η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου θα αποστείλει στους μετόχους επιστολές επιχειρηματολογώντας για το αν πρέπει να ξεκινήσει ή όχι διάλογο με την Marfin.

Η Marfin έχει προτείνει μέσω της γενικής της συνέλευσης να διατηρηθεί η αυτόνομη πορεία των δύο τραπεζών στην Κύπρο και να συγχωνευθούν οι υπόλοιπες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Κύπρου στις επιστολές που θα στείλει στους μετόχους στο πλαίσιο των θεμάτων που θα συζητηθούν στην γενική συνέλευση των μετόχων στις 6 Ιουνίου θα προτείνει «να μην υπάρξει διάλογος με την Marfin γιατί οι δύο τράπεζες διαφέρουν σημαντικά σε επιχειρηματική φιλοσοφία ενώ θα τονίζουν ότι πουθενά δεν έχει υπάρξει deal αυτής της μορφής»

Η στάση της Κύπρου θεωρείται εν πολλοίς αναμενόμενη αφού ήδη μέρος της διοίκησης έχει ταχθεί κατά της προσέγγισης με την Marfin. Σε μια τέτοια περίπτωση η πλευρά της Marfin με ανοικτές επιστολές θα ζητά από τους μετόχους να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να ψηφίσουν υπέρ της έναρξης ενός διαλόγου.

Εως την γενική συνέλευση της Κύπρου στις 6 Ιουνίου πολλά μπορούν να συμβούν το κυριότερο όμως είναι ότι οι μέτοχοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Φαίνεται πάντως τουλάχιστον όπως αναφέρει η πλευρά της Marfin ότι η διεκδίκηση της Κύπρου «θα είναι μια μακρά διαδικασία που στο τέλος θα επιτευχθεί ο στόχος».

Η πλευρά της Marfin θα στηριχθεί όσον αφορά την Κύπρου σε δύο άξονες, αφενός στην προσέγγιση μετόχων και αφετέρου στην ανάδειξη των πολύ θετικών αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει στο πρώτο  τρίμηνο.

Μέχρι τώρα έχει υπάρξει προσέγγιση με την Εκκλησία της Κύπρου αλλά και με ξένους μετόχους με στόχο να δημιουργηθεί μια ομάδα μετόχων που θα ελέγχουν πάνω από το 15% της Τράπεζας Κύπρου και θα έχουν κοινές προτεραιότητες.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα τα οποία θα ανακοινωθούν στις 9 Μαΐου τονίζεται ότι αναμένεται να ανέλθουν περί τα 150-160 εκατ. ευρώ ενώ αν αφαιρεθούν τα έκτακτα θα ανέλθουν στα 100-110 εκατ. ευρώ δηλαδή υψηλότερα από τα απόλυτα μεγέθη της Κύπρου και σχετικά παραπλήσια με τα κέρδη της Πειραιώς πλην εκτάκτων.

Το κυριότερο είναι ότι τα αποτελέσματα θα εμφανίζουν ποιοτικά στοιχεία αφού οι ρυθμοί αύξησης των εσόδων από τόκους και προμήθειες αναμένεται να κινηθούν στα υψηλότερα επίπεδα στο σύνολο του κλάδου.

Επιλέγονται  οι ανάδοχοι στην αμκ

Την άλλη εβδομάδα η Marfin Investment Group θα επιλέξει τους αναδόχους που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,19 δισ. ευρώ.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι μάλλον 3 θα υπάρχουν και άλλοι δύο που θα λειτουργούν υποστηρικτικά ενώ θα ενταχθούν και περίπου 40 τράπεζες κυρίως του εξωτερικού ως διαμεσολαβητές για την άσκηση των δικαιωμάτων.

Από το ενδιαφέρον των ξένων τραπεζών να αναλάβουν ως ανάδοχοι στην αύξηση προκύπτει ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Με την στήριξη του Dubai , των εφοπλιστών αλλά και διεθνών τραπεζών η αύξηση κεφαλαίου φαίνεται ότι καλύπτεται. Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 14 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά στην τιμή των 6,7 ευρώ ανά μετοχή.

Με δεδομένο ότι η νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή μετά την αύξηση κεφαλαίου της Marfin Investment Group θα ορισθεί περί τα 8,5 ευρώ η μετοχή στο ταμπλό τείνει να αγγίξει αυτά τα επίπεδα.

Σε αυτό τον παράγοντα αποδίδεται η υποχώρηση της μετοχής της Marfin αφού από τα 47 ευρώ έχει υποχωρήσει πλέον στα 25 ευρώ. Χθες η μετοχή απώλεσε 15,25% της αξίας της.

Οι μέτοχοι μειοψηφίας που ελέγχουν το 4,8% περίπου της Marfin Investment  είχαν την δυνατότητα να πωλήσουν τις μετοχές τους. Εφόσον τιςδιακρατήσουν τις μετοχές τους και ασκήσουν τα δικαιώματα τους στην αύξηση κεφαλαίου ενδέχεται να εξέλθουν κερδισμένοι λόγω των υψηλών στόχων της Marfin.

Αν όμως δεν συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου και αποκομίζουν ακόμη κέρδη θα ήταν σκόπιμο να πωλήσουν. Για δυνητικούς μετόχους ή θα συμμετάσχουν στην αύξηση ή θα αγοράσουν Marfin investment μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.