ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες εξετάζουν τις αυξήσεις κεφαλαίου

09:34 - 07 Μαϊ 2007 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τάση υπέρ των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έχει δημιουργήσει η τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετά τις σχετικές εγκρίσεις που έλαβε μπορεί να πραγματοποιήσει αύξηση με μετρητά έως 1,28 δις ευρώ μάλλον από το 2008 για εξαγορές.

Μέσα στην επόμενη διετία δεν αποκλείεται οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου περί τα 4 δις ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αύξηση 5,19 δις ευρώ της Marfin IG.

Η κίνηση της Πειραιώς να θέσει ορίζοντα 5ετίας για την υλοποίηση της αύξησης προβλημάτισε την αγορά, αφού η διαδικασία παρ΄ ότι ορίζεται από τον νόμο είναι ασυνήθης.

Στόχος της διοίκησης της Πειραιώς ήταν να λάβει μια απόφαση από την γενική συνέλευση των μετόχων και μελλοντικά όταν κριθεί σκόπιμο με απόφαση ΔΣ να ληφθεί άμεσα μια απόφαση.

Σημειώνεται ότι για την λήψη απόφασης για αύξηση κεφαλαίου απαιτούνται τουλάχιστον 3 μήνες λόγω των ελλείψεων απαρτίας των γενικών συνελεύσεων.

Βέβαια ορισμένοι κύκλοι θεωρούν ότι η απόφαση της αύξησης κεφαλαίου υποκρύπτει ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της εσωτερικής αξίας της τράπεζας.

Η κίνηση της Πειραιώς αναμένεται να υιοθετηθεί και από άλλες τράπεζες και ειδικότερα από την Eurobank. Η Eurobank διαθέτει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά λόγω της συνεχούς πιστωτικής επέκτασης στο εσωτερικό και της επενδυτικής πολιτικής στο εξωτερικό η τράπεζα θα χρειασθεί κεφάλαια για να συνεχίσει την επιθετική της πολιτική.

Υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διαθέτει και η Alpha bank, ωστόσο τα θέματα των αυξήσεων κεφαλαίου θα αποτελέσουν βάση προβληματισμού για τις διοικήσεις το επόμενο διάστημα.

Στην τρέχουσα περίοδο η Marfin Investment Group θα προχωρήσει σε αύξηση 5,19 δις ευρώ, καθώς και η Attica bank 148 εκατ ευρώ και η Geniki με 180-200 εκατ ευρώ.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.